Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2016

7979 - Ομιλία Ιερομονάχου Λουκά Γρηγοριάτου στη Λευκωσία για τον μακαριστό Γέροντα Γεώργιο Καψάνη

Την Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2016, πραγματοποιήθηκε Σύναξη των Κληρικών της Αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας, στο Μέγα Συνοδικό, με ομιλητή τον Οσιολογιώτατο Ιερομόναχο Λουκά Γρηγοριάτη με θέμα: «Στοιχεία από την Ποιμαντική του μακαριστού Γέροντος Γεωργίου Καψάνη».
Ο π. Λουκάς μίλησε για την σπουδαία μορφή του Γέροντος Γεωργίου, ο οποίος αγάπησε πολύ την Κύπρο. «Ο Γέροντας ήταν ένας άνθρωπος που αγαπούσε αληθινά. Η αγάπη ήταν η πηγή της ποιμαντικής του. Ο ίδιος είχε συναίσθηση αυτής της αγάπης που του είχε δώσει ο Θεός. Όταν, με ταπεινότητα, έλεγε στην αδελφότητά μας ότι δεν είχε να μας αφήσει, ως παρακαταθήκη, ασκητικά κατορθώματα, προσθέτετε πως ο Θεός του έδωσε το χάρισμα να αγαπά. Κι αυτό δεν το θεωρούσε δικό του κατόρθωμα. Η αγάπη εκφραζόταν με φυσικό τρόπο, χωρίς καμία προσπάθεια».

7978 - Καρυές Αγίου Όρους


Στὶς Καρυές, εἶναι χαρὰ Θεοῦ, καὶ τὸ νεράκι κατεβαίνει ὁλόδροσο, ἀπὸ τὸ Χιλανδαρινὸ Κονάκι. Οἱ μηλιὲς καὶ οἱ ἀχλαδιές, στενάζουν στὸν κῆπο τῶν Παχωμαίων, ἀπὸ τὸ βάρος τῶν καρπῶν. Τὰ δένδρα μὲ τὶς καμέλιες, ἔχουν ἀνθίσει, στὸ Κελλὶ τοῦ διακο-Διονύση. Ἕνας ἐλαφρὺς ἀγέρας, ἀναῤῥιπίζει τὰ φυλλώματα στοὺς θάμνους, καὶ ὁ καβαλάρης γερο-ἀσκητής, ποὺ προβάλλει ἀπὸ τὸν δρόμο τῆς Καψάλας, εἰρηνικὰ σὲ χαιρετάει καὶ προσπερνᾶ, καθὼς ασκοπα περιφέρεις τὰ βήματά σου στὰ περίχωρα τῶν Καρυῶν, ἔχοντας τὴν ψευδαίσθηση, ὅτι γεύεσαι μελλόντων ἀγαθῶν.
(Χατζηφώτης, Τ’ Ἁγιονορίτικα)

7977 - Ιερομόναχος Νικάνωρ Χιλανδαρινός (1903 - 19 Φεβρουαρίου 1990)

(1903-1990)
(Φωτ.: Σπύρος Λουλακάκης, 1955)
Ο μακαριστός Γέροντας Νικάνωρ γεννήθηκε στο χωριό Ντίβτσι, κοντά στην πόλη Βάλιεβο της Σερβίας στις 13.8.1903 από ευσεβείς και απλοϊκούς γονείς. Μικρός είχε τη θέρμη των πρώτων χριστιανών. Κατά κόσμον ονομαζόταν Νικόλαος Σάβιτς. 
Στην ιερά μονή Χιλανδαρίου, την οποία ίδρυσαν συμπατριώτες του και στην οποία κατοι­κούν πολλοί έως σήμερα, προσήλθε στις 17.8.1927. Μοναχός εκάρη στις 15.9.1929. Προϊστάμενος της μονής της μετανοίας του, την οποία αγάπησε θερμά και υπηρέτησε άοκνα, εξελέγη στις 31.12.1941. 
Το 1963 διετέλεσε Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους και επί αρκετά έτη επίτροπος και αντιπρόσωπος της μονής του στην Ιερά Κοινότητα. Εργάσθηκε και ο ίδιος στους αμπελώνες, τους λεπτοκαρώνες και τους καστανεώνες της μονής.
Ο μακαριστός Γέροντας Μητροφάνης Χιλανδαρινός (†1999), με τον οποίο συνεργασθήκαμε, μας έλεγε, με συγκίνηση, για τον μακα­ριστό Γέροντά του Νικάνορα, πως ήταν άνθρωπος πολύ σοβαρός και σπουδαίος, βαθιά πνευματικός και κατανυκτικός. Είχε μεγάλη αγάπη για όλους.

7976 - Το έργο των αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου [Γέροντας Γεώργιος Καψάνης, Προηγούμενος Ι.Μ. Οσίου Γρηγορίου (†2014)]Ο μακαριστός Γέρων Γεώργιος Γρηγοριάτης, σε ομιλία του στον Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου της Θεσσαλονίκης, το 1985, παρουσιάζει το έργο των μεγάλων αγίων και φωτιστών των Σλάβων, Κυρίλλου και Μεθοδίου, και το μήνυμά των προς τους συγχρόνους Ορθοδόξους λαούς. Περισσότερα