Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου 2016

7960 - Είπε ο Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης

Όσοι αναπαύονται μέσα στον υλικό κόσμο και δεν ανησυχούν για την σωτηρία της ψυχής τους, μοιάζουν με τα ανόητα πουλάκια που δεν θορυβούν μέσα στο αυγό, για να σπάσουν το τσόφλι, να βγουν έξω να χαρούν τον ήλιο -το ουράνιο πέταγμα στην Παραδεισένια ζωή-, αλλά παραμένουν ακίνητα και πεθαίνουν μέσα στο τσόφλι του αυγού. 
Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης

7959 - Όσιος Ιλαρίων ο Αθωνίτης (†14 Φεβρουαρίου 1864)

Σαν σήμερα, το 1864 κοιμήθηκε ο Όσιος Ιλαρίων ο Αθωνίτης, η Μνήμη του οποίου τιμάται την 21η Οκτωβρίου.

Διαβάστε τον βίο του Αγίου:

7958 - Αγρυπνία απόψε στο Άγιο Όρος. Πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Αγίου Παύλου.Αγρυπνία θα τελεσθεί απόψε στο Άγιο Όρος για την αυριανή εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου (2/15 Φεβρουαρίου).
Πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Αγίου Παύλου.

7957 - Ο Ένας Θεός και το Όνομά Του (Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου)

Ο Θεός είναι ένας, και όπως αναφέρει η Κλίμαξ του αγίου Ιωάννου του Σιναΐτου (Λόγος Α), είναι, για όσους θέλουν, η ζωή και η σωτηρία: πιστών και απίστων, σοφών και αγραμμάτων, νέων και γέρων.
Ο Θεός είναι ένας. Παρόλο που η φράση αυτή αποτελεί ομολογία του Συμβόλου της Χριστιανικής Πίστης, χρησιμοποιείται σήμερα ως συνταγή μινιμαλιστικού συγκρητισμού, με έννοια στερητική: δηλ. δεν πρέπει να λέμε απολύτως τίποτε για τον Θεό. Κύρια αιτία (ή και πρόφαση) της στάσης αυτής είναι ο φόβος του φονταμενταλισμού με όλα τα παρεπόμενά του.
Η αποφυγή οριστικών απαντήσεων και εισαγωγής δογμάτων είναι στοιχείο του αποφατισμού που διέπει την Ορθόδοξη θεολογία και εμπειρία.

7956 - Ο βουδδισμός στις πύλες του Αγίου Όρους


Μαρίνος Αναστάσιος,
Ο βουδδισμός στις πύλες του Αγίου Όρους
Αθήνα 1997

Πηγή Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

7955 - Οσιομάρτυς Δαμιανός ο Νέος (†1568)

Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 14 Φεβρουαρίου