Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2016

7885 - Μία έκφραση του πνευματικού κόσμου στο Άγιον Όρος

Ένας έντιμος Χριστιανός, βιοπαλαιστής, στολισμένος με βαθειά πίστη και θεοσέβεια, αφηγήθηκε το εξής θαυμαστό γεγονός, που του συνέβη κατά το προσκύνημά του στο Άγιον Όρος.
«Πήγα να προσκυνήσω σε πολλές Μονές στο Άγιον Όρος για να πάρω την Χάρι και την ευλογία της Παναγίας. 
Σε μία από αυτές, με πήγε ένας Μοναχός σε ένα παρεκκλήσιο, όπου ήταν θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και ήταν κλειστή με κάγκελα, γιατί είχε πολύτιμα αναθήματα. Ξεκλείδωσε και μου είπε:
- Προσκύνησε και ζήτησε από την Παναγία ό,τι θέλεις. Αν είναι για καλό, θα σου το δώσει οπωσδήποτε.

7884 - Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης, όπως τον γνώρισε ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος

Ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος σκιαγραφεί 
την προσωπικότητα και την αγιότητα του Αγίου Παϊσίου 
του Αγιορείτου, όπως ο ίδιος Tον γνώρισε. 
Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Ενορίας 
Αποστόλου Βαρνάβα και Μακαρίου Δασούπολης 
σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Ενορία

7883 - Ομιλία του Αρχιμ. Ελισαίου Σιμωνοπετρίτη στην Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας

Το πρωί της Δευτέρας 1 Φεβρουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο, η Ιερατική Σύναξη της Ι.Μ. Κερκύρας, με ομιλητή τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Πανοσιολ.  Αρχιμανδρίτη  Ελισσαίο.
Ο π. Ελισσαίος  στην ομιλία του αναφερόμενος στους Ιερείς υπογράμμισε  ότι όποιος βρήκε τον Θεό, βρήκε την «πάντα νουν υπερέχουσα» ειρήνη. Ο άνθρωπος που βεβαιώθηκε για την ύπαρξη του Χριστού στην καρδιά του, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Χρειάζεται όμως ο Ιερέας να προσέξει να μην πλανηθεί από το κοσμικό πνεύμα.
Εν συνεχεία ο π. Ελισσαίος τόνισε πως οι Ιερείς αποτελούν τους κατ’εξοχήν κοινωνικούς εργάτες, αφού είναι εκείνοι που αφουγκράζονται τον πόνο και τα βάσανα των ανθρώπων, διακονώντας αθόρυβα τον πλησίον. Ακόμη οι Ιερείς είναι οι συνεργοί της Χάριτος του Θεού. Η Θεία Χάρις είναι η φιλανθρωπία και το έλεος του Θεού, οι άκτιστες ενέργειές Του εις τον κόσμο.

7882 - Ο Πνευματικός Λεόντιος, ο Λακκοσκητιώτης (†1876)

Ὁ π. Λεόντιος γεννήθηκε στὴν Οὐκρανία. Ἕνα χρόνο μετὰ τὴν γέννησή του ἐκοιμήθη ἡ μητέρα του, καὶ ὁ πατέρας του τὸν ἔδωσε σ’ ἕναν πλούσιο ἄτεκνο Μολδαβό. Σὲ ἡλικία 22 ἐτῶν ὁ π. Λεόντιος δραπέτευσε ἀπὸ τὸν παιδαγωγό του καὶ κρύφθηκε στὴν Μονὴ Καλνταρουσάνι, ποὺ βρίσκεται σὲ ἀπόσταση 20 βέρστια ἀπὸ τὸ Βουκουρέστι. Ἐκεῖ ἔζησε 16 χρόνια. Κατόπιν κατευθύνθηκε πρὸς τὸ Ἅγιον Ὄρος μαζὶ μὲ ἔναν φίλο του, τὸν ὁποῖον ὁ ἴδιος ἀργότερα ἔκειρε μοναχό, δίνοντάς του τὸ ὄνομα Ἀντώνιος. Οἱ δύο μοναχοὶ ἐγκατεστάθησαν στὴν μολδαβικὴ Σκήτη Λάκκου, ὅπου ὁ π. Λεόντιος ἔζησε ὣς τὴν κοίμησή του, 35 ἔτη.

7881 - Μοναχός Λεόντιος Ιβηρίτης (1880 - 1 Φεβρουαρίου 1964)

Ο κατά κόσμον Βασίλειος Αναστασίου Βαρέλλας γεννήθηκε στη Γαλάτιστα της Χαλκιδικής το 1880. Μικρός έμεινε ορφανός από πατέρα. Η μητέρα του είχε ακόμη δύο γιους και δύο κόρες. Πήρε και τα πέντε παιδιά της και πήγε στη Θεσσαλονίκη για να τα μορφώσει και να τα αποκαταστήσει.
Ο μεγαλύτερος αδελφός του ήταν φαρμακοποιός κι εργαζόταν στο φαρμακείο του Γαβριήλ Πεντζίκη, πατέρα του γνωστού φιλοαγιορείτου ζωγράφου και πεζογράφου Νίκου Πεντζίκη. Μία ημέρα ο Βασίλειος είχε πάει στο φαρμακείο. Ο άδελφός του τον άφησε για λίγο στη θέση του, για να πάει να τελειώσει μία εργασία, λέγοντάς του να μη δώσει κανένα φάρμακο. Κατά την απουσία του αδελφού του, ήλθε ένας πε­λάτης κι επίμονα ζητούσε ένα φάρμακο που είχε παραγγείλει για τη μητέρα του. Νόμιζε πως ήταν αυτό που ήταν στον εκεί φάκελλο και το έδωσε. Όταν επέστρεψε ο αδελφός του κι έμαθε τα καθέκαστα, τρο­μοκρατήθηκε.

7880 - Ιερομόναχος Κυπριανός Σταυροβουνιώτης (1878 - 1 Φεβρ. 1955)

Γεννήθηκε στο χωριό Δάλι της Κύπρου το 1878. Τελείωσε το Σχολαρχείο της Λευκωσίας. Νέος μόνασε στη μονή Σταυροβουνίου, όπου και χειροτονήθηκε ιερεύς. Φιλοξενήθηκε σε κελλιά του Αγίου Όρους επί χίλιες περίπου ημέρες. Έλαβε πλούσια πνευματικά εφόδια. Σταθμούς για τη ζωή του, στην ιερή χερσόνησο, αποτέλεσαν γνωστοί τόποι αρετής. Ένα έτος στο αγιασμένο κοινόβιο της Σιμωνόπετρας το διήλθε στην άσκηση, τη μελέτη και την προσευχή. Ο τετράωρος καθη­μερινός του ύπνος του φαινόταν πολύς. Το βορεινό, φτωχικό του κελλί δίχως θέρμανση και δεύτερα σκεπάσματα. Ως λειτουργός είχε αποστηθίσει τη θεία Λειτουργία, την οποία τελούσε με μεγάλη κατάνυξη, κλειστά μάτια, που τ’ άνοιγε μόνο όποτε ήταν ανάγκη. Όλες τις ιερές ακολουθίες τις είχε αποστηθίσει. Τον συνόδευε ισχυρή μνήμη, ευφυΐα, γνώση, εγκράτεια, σιωπή και θέληση. Εφτάχρονος μελετούσε κι εξηγούσε στους γύρω του το βιβλίο Αμαρτωλών Σωτηρία.

7879 - Χιόνια στο Εσφιγμενίτικο Αντιπροσωπείο στις ΚαρυέςΤα εφετινά Φώτα στο Άγιον Όρος επεφύλασσαν όμορφο χιονισμένο τοπίο! Οι φωτογραφίες είναι από το κονάκι της Ιεράς Μονή Εσφιγμένου στις Καρυές.

Περισσότερες φωτογραφίες: http://athosesfigmenou.blogspot.gr

7878 - Η εορτή των Θεοφανείων στην Ι. Μονή Εσφιγμένου (2016)

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ – ΘΕΟΦΑΝΙΑ 2016
 «Ἐπί τῆς γῆς ὤφθη καί τοῖς ἀνθρώποις συνανεστράφη»
Αυτός πού φανερώθηκε στην γη και συνανεστράφη μεταξύ μας είναι ο ίδιος ο Θεός μας. Έλαβε δούλου μορφή για να εξυψώσει το πλάσμα Του, την εικόνα Του, η οποία είχε πέσει στην άβυσσο της αμαρτίας! Η έξοδος από τον Παράδεισο σήμανε την επαναφορά του «χωμάτινου» ανθρώπου εκεί από όπου προήλθε, την γη! Ο καλός Θεός θέλησε να τον πλάσει από την αρχή, να τον αναπλάσει, αυτήν την φορά όμως μέσω της τιμωρίας του πόνου και του θανάτου, που είναι συνέπεια της αμαρτίας, ώστε νέος πλέον, αναγεννημένος, να επιστρέψει πάλι κοντά Του, εκεί για όπου πλάστηκε.

7877 - Η εορτή των Θεοφανείων στην Ι. Μονή Βατοπαιδίου (2016)


Παρακολουθούμε στιγμές από την εορτή των Θεοφανείων στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου και συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου του Δ΄. Στην ομιλία του ο κ. Χρυσόστομος στο Συνοδικό της Μονής μίλησε για τη σημασία του εορτολογίου έναντι του ημερολογίου στην ορθή βίωση του γεγονότος του μυστηρίου της Χριστού Ενανθρωπήσεως και Επιφάνειας.

7876 - Γέροντος Σωφρονίου Σαχάρωφ: Βίος του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου σε ηχητική απόδοση (μέρος 18ο)

Βίος του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου μέρος 18ο. 

       Ανάγνωση από το ομώνυμο βιβλίο του Αρχιμανδρίτου Σωφρονίου Σαχάρωφ, εκδ. Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ Αγγλίας.
       Η ηχογράφηση έγινε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού.
       Διαβάζει η κυρία Όλγα Κοκκίνου. Περισσότερα
      
Προηγούμενα:

7875 - Άγιος Βασίλειος, επίσκοπος Θεσσαλονίκης (9ος -10ος αι.)
Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 1 Φεβρουαρίου