Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2016

7858 - Περί των Κελλίων των Καρυών


Χιλιανδαρινό Γέννησης Θεοτόκου
Μαρουδά
Χιλιανδαρινό Κοίμησης Θεοτόκου
Μολυβοκκλησιά
 Κουτλουμουσιανό Τιμίου Προδρόμου
Διονυσίου του εκ Φουρνά

Το κείμενο που ακολουθεί δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΠΡΩΤΑΤΟΝ, τεύχος 16, Μάρτιος – Απρίλιος 1989.

7857 - Χειμώνας 2016 στο Χιλιανδάρι, με τον φακό του Μοναχού Μιλούτιν Χιλιανδαρινού

7856 - Ιερομόναχος Φιλάρετος Κωνσταμονίτης (1890 - 29 Ιανουαρίου 1963)

Εικοσάχρονος εισήλθε στην ευαγή μάνδρα του αγίου πρωτομάρτυρος Στεφάνου, στη μονή Κωνσταμονίτου, από τη Φυτιά της Βέ­ροιας το 1912. Εκάρη μοναχός το 1915. Η αυτογνωσία, αδελφογνωσία και θεογνωσία από νωρίς τον χαρακτήριζαν. Δεν είχε κοσμική σοφία αλλά θείο φωτισμό. Καρπός του Αγίου Πνεύματος η πραότητά του, η μειλιχιότητα, η απλότητα, η σεμνότητα, η ταπεινότητα και γλυκύτητά του προς πάντες. Η ακακία του, η προσήνεια, η λιτότητα, η αοργησία και η καθαρότητά του τον στόλιζαν παντού και πάντοτε. Καθάρθηκε, φωτίσθηκε, τελειώθηκε.
Διήλθε διάφορα διακονήματα της μονής ως κελλάρης στα μετόχια, εκκλησιαστικός στο Καθολικό και όπου αλλού τον καλούσε η υπακοή. Πέντε δεκαετίες έζησε αθόρυβα και ησύχια στο κοινόβιο, τις τέσσερις από αυτές ως άοκνος και καθημερινός λειτουργός του Υψίστου. Ζούσε για να λειτουργεί. Χαιρόταν απεριόριστα τις καθημερινές θείες Λει­τουργίες. Η καρδιά του σκιρτούσε από άφατη αγαλλίαση.

7855 - Μοναχός Χρυσόστομος Κατουνακιώτης (1903 - 29 Ιανουαρίου 1989)

Γεννήθηκε στο Νέο Καρλόβασι της Σάμου το 1903. Το 1930 «τρωθείς από τον θείον έρωτα εγκατέλειψεν τα εγκόσμια και ήλθεν εις το Περιβόλι της Παναγίας». Εισήλθε στην ιερά μονή Ξηροποτάμου και μετά την κανονική δοκιμασία εκάρη μεγαλόσχημος μοναχός. Διακρίθηκε για την υπακοή του και τον ζήλο του προς όλα τα διακονήματα. Γι’ αυτό τον αγαπούσαν όλοι οι μοναχοί, και ιδιαιτέρως ο Γέροντάς του Προηγούμενος Αθανάσιος.
Εφιέμενος μεγαλύτερης ασκητικής ζωής άφησε τις ανέσεις της ιδιόρρυθμης μονής και πήγε στην αθωνική έρημο. Έζησε στη σκήτη της Αγίας Άννης, τα Καρούλια, τη Μικρά Αγία Άννα και τα τελευταία 17 έτη στην Καλύβη «Άξιόν Εστι» των Κατουνακίων. Όπως αναφέρουν αυτοί που τον γνώρισαν, «ήτο εκ των εναρέτων και ευλαβών Μοναχών, προσεκτικός, έμπειρος εις συμβουλάς προς πάντας, θερμός ζηλωτής εις την πίστιν και ουδέποτε συγκατανέβη εις νεωτερισμούς και καινο­τομίας … Ήλθεν όμως και δι’ αυτόν το πλήρωμα του χρόνου συμπληρώσαντα τα 86 έτη. Προ ενός και ημίσεως έτους παρέμεινεν συνεχώς κλινήρης, ενώ συγχρόνως είχεν απωλέσει και την όρασιν των οφθαλμών του.

7854 - Το Πάτερ ημών και η άπειρη αγάπη του Θεού [Γέροντας Γεώργιος Καψάνης, Προηγούμενος Ι.Μ. Οσίου Γρηγορίου († 2014)]

Ο μακαριστός Γέρων Γρηγόριος Γρηγοριάτης αναλύει το βαθύτερο νόημα της Κυριακής προσευχής, του Πάτερ ημών, και την σημασία που έχει η θεοπαράδοτη αυτή προσευχή για την προσωπική και κοινωνική μας ζωή. Περισσότερα

7853 - Πρωτοχρονιά στο Βατοπαίδι

.
Η εορτή της Περιτομής του Κυρίου και του αγ. Βασιλείου
Κοπή βασιλόπιτας