Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2016

7834 - Ιερομόναχος Ακάκιος Καψαλιώτης (1891 - 24 Ιανουαρίου 1971)

Ο κατά κόσμον Ανδρέας Χατζηθεοδουλίδης του Χρήστου γεννήθηκε στην  Ακαπνού της Κύπρου το 1891. Είχε τρία αδέλφια κληρικούς. Νέος ήλθε, το 1909, με άλλους Κύπριους αδελφούς στην Καλύβη των Αγίων Αναργύρων της σκήτης του Αγίου Παντελεήμονος-Κουτλουμουσίου, όπου εκάρη μοναχός το 1910. Λόγω προβλημάτων που είχαν από την έλλειψη νερού και για μεγαλύτερη ησυχία πήγε στην Καλύβη του Αγίου Γεωργίου (Θασίτου) της ησυχαστικής Καψάλας. Απέκτησε τετραμελή ευλαβή συνοδεία. Ο υποτακτικός του παπα-Ιωάσαφ ένα αυγουστιάτικο δειλινό του 2009 μας διηγήθηκε τα του βίου του.
Όταν κάποτε τον επισκέφθηκαν συγγενείς του κι επίμονα επί μία εβδομάδα τον παρακαλούσαν να δεχθεί να τον φωτογραφίσουν, για να πάνε τη φωτογραφία του στ’ αδέλφιά του, δεν δέχθηκε και τους είπε: «Εμείς οι μοναχοί είμεθα νεκροί άταφοι. Οι νεκροί δεν φωτογραφίζον­ται. Φωτογραφίες βγάζουν οι ζωντανοί». 
Έλεγε στους μοναχούς του:

7833 - Μοναχός Ιωακείμ Ιβηρίτης (1868 - 24 Ιανουαρίου 1941)

Γεννήθηκε στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης το 1868. Υιός του ιερέως Δημητρίου, πατρός επτά τέκνων. Κατά κόσμον ονομαζόταν Άγγελος Παπαδημητρίου. Στην ιερά μονή Ιβήρων προσήλθε το 1885. Μοναχός εκάρη το 1887. Γέροντα είχε τον Κεφαλλονίτη Κύριλλο (†1908). Σπού­δασε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Όταν αποφοίτησε, επέστρεψε στη μονή του και είχε το διακόνημα του βιβλιοθηκάριου. Το 1898 διο­ρίσθηκε αρχιγραμματεύς στην Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους επί τετραετία. Το 1902 ανέλαβε καθήκοντα γραμματέως στη μονή του ως το 1914 και στη συνέχεια οικονόμου του μετοχίου του Αγίου Ιωάννου στη Σπάρτη. Το 1907 εξελέγη προϊστάμενος της μεγάλης και αρχαίας μονής του. Το 1918 ήταν ένας των μελών της επιτροπής συντάξεως του Καταστατικού Χάρτου του Αγίου Όρους. Επί Πατριάρχου Μελετίου Δ’ (1921-1923) διορίσθηκε ηγούμενος της μονής Βλατάδων Θεσσαλονί­κης. Διακόνησε τη μονή με ζήλο και αφοσίωση από το 1923 έως το 1940. Στη διετία 1931-1932 διετέλεσε σχολάρχης της Αθωνιάδος Ακαδημίας.

7832 - Ονομαστήρια Καθηγουμένου Ιεράς Μονής Δοχειαρίου Γέροντα Γρηγορίου (φωτογραφίες - βίντεο)

Του Ηλία Προύφα
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάσθηκε χθες Σάββατο σύμφωνα με το παλαιό ημερολόγιο που τηρείται στο Άγιο Όρος η μνήμη του Αγίου Γρηγορίου Επισκόπου Νύσσης, στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου, ημέρα κατά την οποία άγει τα ονομαστήριά του ο Ηγούμενος της Μονής Γέροντας Γρηγόριος.
Από την παραμονή της εορτής εκατοντάδες πνευματικά παιδιά του Γέροντα τόσο από την Ελλάδα καθώς και από το εξωτερικό αψηφώντας τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή, μετέβησαν με χιονόνερο και πολικές θερμοκρασίες στο Δοχειάρι για να τιμήσουν και να λάβουν την ευλογία του πολύ αγαπητού και  σεβάσμιου Καθηγουμένου Γέροντα Γρηγορίου.

7831 - Πανηγυρίζει στις Καρυές το Ιερό Χιλιανδαρινό Κελλί ΤυπικαριόΠανηγυρίζει αύριο, 25/12 Ιανουαρίου, το Ιερό Κελλί του Αγίου Σάββα του Χιλιανδαρινού, -το επονομαζόμενο Τυπικαριό-, τη Σύναξη της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας της Γαλακτοτροφούσας η οποία προέρχεται από την Λαύρα του Αγίου Σάββα στην Παλαιστίνη και φυλάσσεται στο τέμπλο του ναού.

7830 - Η Ορθόδοξη ζωή και μαρτυρία σήμερα (Αρχιμ. Χριστόδουλος Κουτλουμουσιανός)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙΟΥ 
ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ 
(σὲ Ρουμανικὸ περιοδικό)
ΕΡΩΤΗΣΗ: Τὶ μπορεῖτε νὰ μᾶς πεῖτε γιὰ τὸ θάρρος τοῦ Χριστιανοῦ νὰ ὁμολογεῖ σήμερα τὴν Ὀρθοδοξία, καὶ πῶς πρέπει νὰ τὸ κάνει;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σήμερα οἱ Χριστιανοὶ ζοῦμε σὲ κοινωνίες ἐκκοσμικευμένες, ὅπου Θεὸς εἶναι τὸ χρῆμα. Σὲ τέτοιες συνθῆκες ἡ ὁμολογία τῆς πίστεως δὲν εἶναι εὔκολη ὑπόθεση.

7829 - Θεός, πρόσωπο, φύση και μια νέα Εκκλησιολογία (Ιερομόναχος Χρυσόστομος Κουτλουμουσιανός)

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου The One and the Three: Nature, Person and Triadic Monarchy in the Greek andIrish Patristic Tradition, του ιερομονάχου Χρυσοστόμου Κουτλουμουσιανού, δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα http://www.johnsanidopoulos.com συνέντευξη του συγγραφέα, απόσπασμα της οποίας μεταφράσαμε και παραθέτουμε.
Ποια ήταν η αιτία και αφορμή που σας ώθησαν να ασχοληθείτε με αυτό το θέμα;
Συμμετείχα σε ένα πολυάνθρωπο συλλείτουργο σε μια μεγάλη χώρα. Πλήθος επισκόπων, ιερέων, τεράστιο εκκλησίασμα και ένα εντυπωσιακό, όμορφο τελετουργικό έδιναν την αίσθηση του ουρανού επί γης. Αλλά την ίδια στιγμή είχα μια παράξενη εντύπωση. Αντί της συνάντησης Εκκλησίας, ως λαού του Θεού, και του ίδιου του Θεού, φαινόταν σαν να υπήρχαν τρεις τάξεις ή, αν θέλετε, «κόσμοι» σε μια κατιούσα ιεράρχηση: ο Θεός, ο κλήρος, και ο λαός. Ο πρώτος των λειτουργών φανέρωνε την υψηλή του θέση με κάθε δυνατό τρόπο. «Είναι σωστά αυτά;» αναρωτήθηκα. Και ο λογισμός αυτός ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο βλέποντας ότι το ίδιο σχήμα υπήρχε και έξω από το μυστήριο. Ήταν ένα είδος παιχνιδιού; Μελετώντας σύγχρονα θεολογικά κείμενα, συνειδητοποίησα ότι αυτό το παιχνίδι όδευε ολοταχώς να καθιερωθεί ως υπερβατική αλήθεια, ως αντανάκλαση μιας ουράνιας δομής, του Θεού του ίδιου. Το κλειδί ήταν μια συγκεκριμένη ερμηνεία της Αγίας Τριάδος.

7828 - Πανήγυρις και Κτιτορικά στην Ιερά Σκήτη Αγίου Ανδρέα Καρεών (Σαράι)

.
       Παρακολουθούμε στιγμές από την ιερά αγρυπνία και την ακολουθία των Κτιτορικών στην Ιερά Σκήτη Αγίου Ανδρέα Καρεών, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου.

7827 - Όσιος Φιλόθεος ο κτίτορας (10ος αι.)Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 24 Ιανουαρίου