Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2016

7826 - Θεοφάνεια 2016 στην Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου (φωτογραφίες)

7825 - Κτήματα και μετόχια των μοναστηριών του Αγίου Όρους στην περιοχή της Δράμας την εποχή των Παλαιολόγων
Φουντουκίδης Κωνσταντίνος διάκονος,
Κτήματα και μετόχια των μοναστηριών του Αγίου Όρους στην περιοχή της Δράμας την εποχή των Παλαιολόγων
Βυζαντιακά 22 (2002), σ. 125-139. 
Θεσσαλονίκη 2002

Πηγή Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

7824 - Στην TV100 η Έκθεση «Άγιον Όρος: Κατ’ εικόνα του φωτογραφικού βλέμματος» της Αγιορειτικής Εστίας

Τη σαγηνευτική έκθεση «Άγιον Όρος: Κατ’ εικόνα του φωτογραφικού βλέμματος», που παρουσιάζει την καλλιτεχνική δουλειά τεσσάρων ξένων φωτογράφων και λειτουργεί στους εκθεσιακούς χώρους της Αγιορειτικής Εστίας (Εγνατία 109), παρουσιάζει η εκπομπή του Στέλιου Λουκά «Στη γη της Μακεδονίας» στη Δημοτική τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV 100. 
Η εκπομπή θα παρουσιαστεί την Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016 στις 2 το μεσημέρι. 
ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ: TV100 LIVE

7823 - Μοναχός Παρθένιος Νεοσκητιώτης (1888 - 23 Ιανουαρίου 1973)

Γεννήθηκε στην κωμόπολη Λύση της επαρχίας Αμμοχώστου Κύπρου το 1888. Ο κατά κόσμον Παναγιώτης του Μιχαήλ Χατζηπαπαγιάννης Μιχαηλίδης καταγόταν από λευϊτικό γένος. Γεννήθηκε με πιο κοντό το ένα του πόδι. Έτσι σε όλη του τη ζωή χώλαινε. Η σκληροκαρδία των ανθρώπων άφηνε ειρωνικά χαμόγελα για την κατάστασή του. Δεν μπορούσε μικρός να παίξει άνετα με τ’ άλλα παιδιά. Η αγαθή μητέρα του τον έμαθε από νωρίς να προσεύχεται, να νηστεύει, να εκκλησιάζεται τακτικά. Του δίδαξε να εργάζεται τίμια και να συγχωρεί εγκάρδια. Αγαπούσε να ψέλνει και όχι να τραγουδά. Ο θάνατος της μητέρας του τον λύπησε βαθιά. Η μητριά του δεν του φερόταν τόσο καλά. Δω­δεκάχρονος έμαθε την τσαγκαρική τέχνη. Ποτέ δεν λησμονούσε την προσευχή. Μετά τον θάνατο της αδελφής του και του αδελφού του, που πολύ τον πόνεσε, αλλά δεν τον απογοήτευσε, συνέχισε την εργασία του φιλότιμα. Του πρότειναν τότε να αρραβωνιαστεί μία συγχωριανή του.

7822 - Μοναχός Κοσμάς Κουτλουμουσιανός (1912 - 23 Ιανουαρίου 1988)

Ο κατά κόσμον Ιωάννης Στογιάννης του Πέτρου και της Μαρίας γεννήθηκε στο χωριό Σωκράκι της Κέρκυρας το 1912. 
Προσήλθε το 1939 και το 1940 εκάρη μοναχός στο Κουτλουμουσιανό Κελλί του Αγίου Σπυρίδωνος (Κερκυραίων), στο οποίο παρέμεινε έως της εκδημίας του, δίχως να εξέλθει ποτέ στον κόσμο. Ανεπαύθη εν Κυρίω στις 23.1.1988.
Όσοι τον θυμούνται με θαυμασμό πάντοτε λέγουν πως υπήρξε ακτήμων, σιωπηλός και ταπεινός μοναχός. Ζούσε φτωχικά καλλιεργώντας υπομονετικά τα λεπτόκαρα και τ’ αμπέλια. Ήταν και μάγειρος καλός και πήγαινε και μαγείρευε, όταν τον καλούσαν, σε πανηγύρεις μονών και Κελλιών. 
Σε όλο του τον βίο ήταν σεμνός. Αυτό που μόνο γνώριζε σε όλη του τη ζωή ήταν ο ναός, το κελλί και το κτήμα. Ούτε πολλές κου­βέντες είχε, ούτε επισκέψεις και φιλίες. 
Στο φτωχικό κελλί του στους χειμώνες ποτέ δεν χρησιμοποιούσε θέρμανση. Κι έκανε τότε κρύο πολύ. Με κάτι παλιοτσέργες, που ήταν για τα ζώα, σκεπαζόταν. Μεγάλος βιαστής.

7821 - Γέροντας Μωυσής Αγιορείτης: Ο άγνωστος ΧριστόςΟ μακαριστός Γέροντας Μωυσής Αγιορείτης παρουσιάζει τον άγνωστο Χριστό, ένα Πρόσωπο δηλαδή που παραμένει μέχρι σήμερα ελάχιστα γνωστό, ακόμη και για τους περισσότερους Χριστιανούς. Περισσότερα

7820 - Άγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω (†1541)Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 23 Ιανουαρίου