Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2016

7815 - Υποδοχή της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας μας της Φοβεράς Προστασίας από την Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους στην Κατούνα Αιτωλοακαρνανίας

Από τον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Κατούνας
Με τη δέουσα λαμπρότητα και επισημότητα η κωμόπολη της Κατούνας υποδέχτηκε σήμερα το απόγευμα τη Θαυματουργό Ιερά Εικόνα της Παναγία μας της Φοβεράς Προστασίας εκ της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους.
Η υποδοχή έγινε από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά, τη συμμετοχή πλειάδας κληρικών της περιοχής με επικεφαλής τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας π. Επιφάνειο Καραγεώργο. Σχηματίσθηκε πομπή η οποία κατευθύνθηκε προς τον Ιερό Ναό, όπου τελέσθηκε Δοξολογία επί τη αφίξει της Ιεράς Εικόνος και Αρχιερατικός Εσπερινός.

7814 - Το Άγιο Όρος στην Πολωνία με τον φακό των Sławek Chelis, Tomasz Mościcki και Tomasz ZygmontΣε πρόσφατες αναρτήσεις μας (7774 και 7782) αναφερθήκαμε στη σημαντική έκθεση φωτογραφίας  τριών Πολωνών φωτογράφων με θέμα το Άγιο Όρος (Wystawa - Między Wschodem a Zachodem - fotografie z Góry Athos), η οποία θα είναι ανοικτή μέχρι τις 7 Μαρτίου 2016 στην πόλη Πόζναν της Πολωνίας. Σήμερα δημοσιεύω 6 φωτογραφίες από την έκθεση και στη συνέχεια ένα δείγμα της δουλειάς των Sławek Chelis, Tomasz Mościcki και Tomasz Zygmont. Μέρος των φωτογραφιών, που βρήκα στο διαδίκτυο, εκτίθεται στην έκθεση.

7813 - Βίος και πολιτεία των αγίων πατέρων ημών Σάββα και Συμεών, κτιτόρων της Ι. Μ. Χιλανδαρίου και φωτιστών των Σέρβων

Πόποβιτς Ιουστίνος αρχιμ.,
Βίος και πολιτεία των αγίων πατέρων ημών Σάββα και Συμεών, κτιτόρων της Ι. Μ. Χιλανδαρίου και φωτιστών των Σέρβων
Αθήνα 1975

Πηγή Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

7812 - Γέρων Ελισαίος Σιμωνοπετρίτης: Θεία Ευχαριστία και λειτουργικός χρόνος

   Ο Γέροντας της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αρχιμ. Ελισαίος ομιλεί αναπτύσσοντας το θέμα: «Θεία Ευχαριστία και λειτουργικός χρόνος», σε εκδήλωση που διοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως και η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου με τίτλο: «Χριστιανική ηθική και Πατερική θεολογία», προς τιμή του Ομοτίμου Καθηγητού του Α.Π.Θ. κ. Γεωργίου Μαντζαρίδη με αφορμή τη νέα έκδοση της «Χριστιανικής Ηθικής».

7811 - Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός: Τα εικονογραφικά από το έτος του μαρτυρίου του έως την αγιοκατάταξη (1779-1961)


Ο Φιλόλογος - Ερευνητής Μιχαήλ Παντούλας ομιλεί στο Θεολογικό Επιστημονικό Συνέδρίο με τίτλο: «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός. Ο Αγιορείτης Φωτιστής του Γένους», που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη 9 και10 Δεκεμβρίου 2014, με θέμα εισήγησης: «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός: Τα εικονογραφικά από το έτος του μαρτυρίου του έως την αγιοκατάταξη (1779-1961)».

7810 - Η περίφημος «Εκλογή» για τους προστάτες της Μονής Δοχειαρίου

   Ο Νικηφόρος-Νικόλαος Δοχειαρίτης υπήρξε ένας εκ των μεγάλων αγιορειτών Πρωτοψαλτών του 19ου αι. Με το έργο του σημάδεψε τα ψαλτικά πράγματα της εποχής του και συνέβαλε με το εξηγητικό του έργο τη μεταστοιχείωση της ψαλτικής τέχνης στο νεότερο σύστημα σημειογραφίας της. Για το ρόλο που διαδραμάτισε στα πράγματα της εποχής του μας πληροφορούν οι αυτόγραφοι χειρόγραφοι  κώδικες του και τα αγιορείτικα αρχεία. Χρημάτισε «Προεστώς» στη Μονή του, Πρωτοψάλτης του Πρωτάτου και αντιπρόσωπος στις Καρυές. Ως άνθρωπος είχε τη φήμη ειλικρινούς ανδρός, ο οποίος διατύπωνε την γνώμη του μετά παρρησίας και επηρέαζε τα τεκταινόμενα της Μονής του και του Αγίου Όρους. Περισσότερα

7809 - Μοναχός Παχώμιος Καρυώτης (1892 - 21 Ιανουαρίου 1968)

Ο κατά κόσμον Γεώργιος Π. Ντάβος γεννήθηκε το 1892 στο Ράφτη Γορτυνίας. Νέος ήλθε στο Άγιον Όρος και προσήλθε για να μονάσει στην Καλύβη του Αγίου Βασιλείου της Παντοκρατορικής Καψάλας. Στην Καλύβη αυτή είχε ζήσει και ταφεί ο όσιος Θεόφιλος ο Μυροβλύτης (†1548), ο όσιος Γεράσιμος ο εν Κεφαλληνία (†1579) και ο όσιος Νικόδημος ο Αγιορείτης (†1809). Γέροντας της Καλύβης ήταν ο ιερομόναχος Γρηγόριος από τη Λέσβο με συνοδεία τον κατά σάρκα αδελφό του Δαμιανό και τον απλούστατο Διονύσιο. Μετά την κοίμηση των Γερόντων πήγε στη Βατοπεδινή σκήτη του Αγίου Δημητρίου, στην υπακοή του Γέροντος Αντωνίου. Για ένα διάστημα έμεινε με τον παραδελφό του Διονύσιο στο Αγιοπαυλίτικο Κελλί των Καρύων του Αγίου Ανδρέου με Γέροντα τον Ονούφριο, που ήταν Κολλυβάς.

7808 - Άγιος Μάξιμος ο Γραικός, ο εξ Άρτης


Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 21 Ιανουαρίου

Διαβάστε τον βίο του Αγίου:

Σχετικά:

7807 - Όσιος Νεόφυτος ο Προσμονάριος (14ος αι.)
Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 21 Ιανουαρίου

7806 - Σύναξη Υπεραγίας Θεοτόκου της Παραμυθίας (21 Ιανουαρίου)
Διαβάστε εδώ: