Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2016

7798 - Θεοφάνεια στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος του Αγίου Όρους7797 - «Το ψέμα της νέας εποχής», από την Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους

Γεννηθήκαμε σέ μιά ἐποχή ἀναμετρήσεων. Μιά ἐποχή πού μοιάζει βέβαια μέ ἄλλες, ὅμως ἔχει τήν δική της ξεχωριστή σφραγίδα, ἀφοῦ ἡ ἱστορία δέν ἐπαναλαμβάνεται. Ἕνα χαρακτηριστικό τῆς ἐποχῆς αὐτῆς εἶναι ἡ ἐκπληκτική καί ταχύτατη διάχυση τοῦ κακοῦ, ἡ παρουσία του σέ συνεχῶς ἐναλλασσόμενες μορφές. Αὐτός πού μπορεῖ νά δεῖ, θλίβεται βλέποντας νά ἐνεργεῖται σέ ἕνα κόσμο κόσμημα τό μυστήριο τῆς ἀνομίας (Β΄ Θεσ. 2,7).

7796 - Βατοπαίδι. Δεν έγινε φέτος η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα, λόγω κακοκαιρίας (φωτογραφίες).


Άθως, σήμερα 19 Ιανουαρίου 2016 (6 Ιανουαρίου, με το παλαιό ημερολόγιο).

7795 - Σημερινές φωτογραφίες από το χιονισμένο Χιλιανδάρι7794 - Ιερά Μονή Εσφιγμένου - Θεοφάνεια 2016: «Ἐπί τῆς γῆς ὤφθη καί τοῖς ἀνθρώποις συνανεστράφη…»

Αυτός πού φανερώθηκε στην γη και συνανεστράφη μεταξύ μας είναι ο ίδιος ο Θεός μας. Έλαβε δούλου μορφή για να εξυψώσει  το πλάσμα Του, την εικόνα Του, η οποία είχε πέσει στην άβυσσο της αμαρτίας!
Η έξοδος από τον Παράδεισο σήμανε την επαναφορά του «χωμάτινου» ανθρώπου εκεί από όπου προήλθε, την γη!  Ο καλός Θεός θέλησε να τον πλάσει από την αρχή, να τον αναπλάσει,  αυτήν την φορά όμως μέσω της τιμωρίας του πόνου και του θανάτου, που είναι συνέπεια της αμαρτίας, ώστε νέος πλέον, αναγεννημένος,  να επιστρέψει πάλι κοντά Του, εκεί για όπου πλάστηκε.

7793 - Ιερομόναχος Ζωσιμάς Ξενοφωντινός (1911 - 19 Ιανουαρίου 1996)

Κατά κόσμον ονομαζόταν Σάββας Ιωσηφίδης του Φωτίου και της Παρθένας. Γεννήθηκε το 1911 στο χωριό Ντεμίρ Καπού (Σιδηρά Πύλη) της επαρχίας Καρς του Πόντου. 
Ο παππούς του κάποτε, ημέρα μνήμης της Αγίας Αικατερίνης, είχε ένα θαυμαστό περιστατικό. Είχε ζώα προς βιοπορισμό. Εργαζόμενος στο βουστάσιο, έγινε μία λάμψη και παρουσιάσθηκε μία υψηλή γυναίκα με γαλάζια ενδυμασία. Ο παπ­πούς έπεσε χάμω ως νεκρός και μάλιστα τον ετοίμαζαν για την κηδεία του. Αργότερα συνήλθε και είπε πως είδε την αγία και τον επέπληξε, που εργαζόταν την ημέρα της εορτής της. Από τότε όλη η οικογένεια τιμούσε ιδιαιτέρως με αργία τη μνήμη της Αγίας Αικατερίνης. 
Είχε εφτά αδέλφια. Ο ένας φονεύθηκε στην Αλβανία το 1940 και ένας άλλος στη γερμανική κατοχή για την αντιστασιακή του δράση. Το 1914 η οικογένειά του από τον Πόντο πήγε στη Θεσσαλονίκη.

7792 - Υπεραγία Θεοτόκος, η πύλη του ουρανού

.

Ο Αγιορείτης Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος μιλάει για τις αρετές και την μητρική αγάπη της Υπεραγίας Θεοτόκου, η Οποία γίνεται πύλη του ουρανού και Οδηγήτρια προς τον Χριστό για όσους αγωνίζονται κατά το υπόδειγμα της αγίας βιοτής Της.

7791 - Χιονισμένο Άγιο Όρος