Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2016

7764 - Πρωτοχρονιά ξημερώνει στο Άγιο Όρος!

Καλή και ευλογημένη χρονιά!

7763 - Φωτογραφίες από τον εορτασμό του Αγίου Γεδεών του Καρακαλληνού στην Ιερά Μονή Καρακάλλου


      Με προσκεκλημένο τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυθήρων κ. Σεραφείμ, η Ιερά Μονή Καρακάλλου Αγίου Όρους, εόρτασε την μνήμη του συμπολιούχου της Αγίου Οσιομάρτυρος Γεδεών.
Ο Σεβασμιώτατος, αφού έλαβε την άδεια και ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχου, προσήλθε στην Ι. Μονή την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016, όπου τον υποδέχθηκε ο Καθηγούμενος με την αδελφότητα της Ιεράς Μονής. Περισσότερα

7762 - Γέρων Γεώργιος Καυσοκαλυβίτης: «Οι Άγιοι Πορφύριος και Παΐσιος είχαν σχέδια για την Ελλάδα»

Ομιλία του Γέροντα Γεωργίου Αλευρά Καυσοκαλυβίτου,
που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016
στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της ημερίδας που διοργάνωσε
ο Σύλλογος Φοιτητών του Α.Π.Θ.«ο όσιος Πορφύριος» 
σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.

7761 - Ιερομόναχος Ιερώνυμος Αγιοπαυλίτης (1866 - 13 Ιανουαρίου 1943)

Γεννήθηκε στο χωριό Βλάτος Κισάμου Χανίων της Κρήτης το 1866. Μόλις 15 ετών ήλθε να κοινοβιάσει στη μονή Αγίου Παύλου. Το 1893 εκάρη μοναχός. Νεόκουρος έγραφε προς τους γονείς του: «Το μόνον μου έργον, η μόνη μου φροντίς εις το εξής θα είναι η του Πλά­στου μου δοξολογία. Η μόνη μου ηδονή θα είναι η μελέτη των θείων Γραφών και οι εν κρυπτώ ιεροί αγώνες. Η μόνη μου τροφή θα είναι η αδιάκοπος προσευχή, η κοινωνία των θείων μυστηρίων, η νηστεία και η πνευματική προς πάντας αγάπη. Το μόνον μου ευφρόσυνον ποτόν θα είναι τα δάκρυα. Η μόνη μου στολή θα είναι η σωφροσύνη, η σεμνότης, η σιωπή, η ακτημοσύνη, η απλότης, η ανεξικακία και η ξενιτεία. Η μόνη μου δόξα θα είναι οι διά Χριστόν θλίψεις και κακουχίαι. Ο πατήρ μου θα είναι ο Χριστός, μήτηρ μου η Παναγία και αδελφοί, φίλοι και συγγενείς οι άγιοι Πάντες …». Έτσι και ήταν, όπως μ’ ενθουσιασμό τα έγραφε. Σε σύντομο χρονικό διάστημα αναδείχθηκε ένας λίαν ενάρετος μοναχός. Σε νόμιμη ηλικία χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος και χειροθετήθηκε Πνευματικός.

7760 - Ιερομόναχος Ιερόθεος Λογγοβαρδίτης (1845 - 13 Ιανουαρίου 1930)

Γεννήθηκε σε χωριό της Τεγέας το 1845. Το 1861 πήγε στη μονή Ζωοδόχου Πηγής Λογγοβάρδας Πάρου. Εκεί ήταν ηγούμενος ο λί­αν ενάρετος θείος του Ιερόθεος Βοσυνιώτης (1887) και κατόπιν ο επίσης ενάρετος κατά σάρκα εξάδελφός του Φιλόθεος (1905). Εκάρη μοναχός ο νεώτερος Ιερόθεος το 1868. Χειροτονήθηκε διάκονος από τον μητροπολίτη Παροναξίας Παρθένιο (1876) το 1869. Συνεργάσθηκε με τον αδελφό του για την αγιογράφηση του Καθολικού και την ανα­καίνιση της μονής. Ήταν ένας καλός αγιογράφος.
Το 1886 ήλθε στο Άγιον Όρος να εμβαθύνει στα του μοναχισμού και να μαθητεύσει στην πλούσια ασκητική του παράδοση. Δεν γνωρίζουμε που και πόσο έμεινε. Γνωρίζουμε όμως ότι εδώ χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και προχειρίσθηκε Πνευματικός.
Ως ηγούμενος της ιεράς μονής Λογγοβάρδας «συνετέλεσε στην περαιτέρω ακμή και αίγλη και ανύψωση της Μονής». Φιλόθεος, φιλόπονος και ταπεινός παντού και πάντοτε. Πρώτος στην εκκλησία, στα διακονήματα, τις εργασίες. Ακάματος, υπομονετικός, πράος και μειλίχιος.

7759 - Σχέσεις Μοσχοπόλεως και Αγίου Όρους

Παταπίου μοναχοῦ Καυσοκαλυβίτου
Σχέσεις Μοσχοπόλεως καί Ἁγίου Ὄρους*
Οἱ περιπτώσεις τοῦ Βίου τοῦ ὁσιομάρτυρος Νικοδήμου καί τοῦ ἔργου τῶν ζωγράφων Κωνσταντίνου καί Ἀθανασίου ἀπό τήν Κορυτσᾶ καί Δαβίδ ἀπό τή Σελενίτζα

Οἱ σχέσεις μεταξύ Μοσχοπόλεως καί Ἁγίου Ὄρους θά μποροῦσαν νά ἀναχθοῦν στό πρῶτο μισό τοῦ 17ου αἰ., μέ τήν ἵδρυση στά περίχωρα τῆς ἔνδοξης αὐτῆς βορειοηπειρωτικῆς πόλης, τῆς μονῆς τοῦ Τιμίου Προδρόμου[1].

7758 - Maroudá: an unexpected meeting with friends

7757 - Όσιος Μάξιμος Καυσοκαλύβης (†1365)Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 13 Ιανουαρίου