Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2016

7756 - Ψυχή Ορθρία (Ημερολόγιο Όρους 2015). Μέρος 7ο

Θαυμάτων η εξιστόρηση στο αρχονταρίκι αρχίζει.
Κατόρθωσε το ανέλπιστο, στις στάχτες ξαναχτίζει!
Του δωκε ο Άγιος σιγουριά και αυτό μόνο του αρκούσε.
Ταξίδεψε στα πέρατα, χωρίς ντροπή  επαιτούσε!

Λέει την μονολόγιστη παιδί κι αγκίστρι ρίχνει
Ψάρι ξεβγάζει μονομιάς, σημείο ο πάππος   δείχνει!
Τον Χατζηγεώργη θύμισε που με την προσευχή του,
γέμισε ψάρια τράπεζα εις την πανήγυρή του!

Καντήλι, καθαρό κερί , το έλεος να μην πάψει!
Μονάχα στο Δεσποτικό φιτίλι  δεν θ ανάψει …
Στο μανουάλι δέονται  ψυχές στρατευομένων
Ψηλά στον πολυέλεο λάμψεις  αναπαυμένων!

7755 - Παρακολουθείστε σε απευθείας μετάδοση την Ημερίδα: «Ο Όσιος Πορφύριος και οι Νέοι»

       Παρακολουθείστε σε απευθείας μετάδοση από την Αίθουσα Τελετών της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης την Ημερίδα με τίτλο: «Ο Όσιος Πορφύριος και οι Νέοι».
Το πρόγραμμα:
Προεδρείο: κ. Λυκούργος Μαρκούδης (Διευθυντής προγράμματος ραδιοφώνου Πειραϊκής Εκκλησίας)
Έναρξη: Τροπάρια από Χριστιανική Φοιτητική Δράση
(Φοιτητικός Τομέας του Συλλόγου Ορθοδόξου Ιεραποστολικής Δράσεως “Μέγας Βασίλειος”)

7754 - Ηγούμενος Γρηγόριος Δοχειαρίτης: «Και του Χρόνου με περισσότερα και αληθινά δώρα στο Χριστό από τη ζωή μας»


ΜΙΑ ΥΠΕΡΟΧΗ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΠΕΡΙΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ. «ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ» Ο ΑΓΑΠΗΤΟΣ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΙΟΣ ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ. 2015

7753 - Άγιον Όρος. Αναφορές στην ανθρωπογεωγραφία


Σιδηρόπουλος Γιώργος,
Άγιον Όρος. Αναφορές στην ανθρωπογεωγραφία
Αθήνα 2000

Πηγή Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

7752 - Επιστολή της Ιεράς Κοινότητας Αγίου Όρους με την οποία αναιρούνται αντικανονικές και ανατρεπτικές προτάσεις Ρώσων Κελλιωτών

Αναίρεσις των εν τω από 12 Μαΐου τρέχοντος έτους εις την Πρεσβευτικήν Συνδιάσκεψιν του Λονδίνου υποβληθέντι υπομνήματι των Ρώσσων Κελλιωτών αναφερομένων αντικανονικών και ανατρεπτικών του όλου ημών καθεστώτος προτάσεων. (Σεπτέμβριος 1913)

Μέλη της Ρωσικής κελλιωτικής αδελφότητας του Αγίου Όρους
(Φωτ.: Στέφανος ιερομόναχος και Παναγιώτης Στουρνάρας)

Ιερά Κοινότης Αγίου Όρους,
Αναίρεσις των εν τω από 12 Μαΐου τρέχοντος έτους εις την Πρεσβευτικήν Συνδιάσκεψιν του Λονδίνου υποβληθέντι υπομνήματι των Ρώσσων Κελλιωτών....
Θεσσαλονίκη 1913


Πηγή Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

7751 - Ιερομόναχος Παντελεήμων Αγιαννανίτης (1936 - 12 Ιαν/ρίου 1992)

Ο αξιομνημόνευτος Γέροντας Παντελεήμων γεννήθηκε την ήμερα της εορτής της Υπαπαντής στην πόλη των Πατρών το έτος 1936. Μόλις 15 ετών ήλθε στο Άγιον Όρος, για να μάθει την τέχνη της αγιογραφίας, στην Καλύβη του Αγίου Γεωργίου των Καρτσωναίων στη σκή­τη της Αγίας Θεοπρομήτορος Άννης. Μετά τριετία δοκιμής εκάρη μονα­χός από τον Γέροντα Γαβριήλ (†1956), που μόναζε με τους αδελφούς του Χρυσόστομο (†1941) και Σεραφείμ (†1966).
Το 1960 χειροτονήθηκε διάκονος και το 1965 πρεσβύτερος από τον μητροπολίτη Μιλητουπόλεως Ναθαναήλ (†1978). Διεκρίθη ως άριστος ιεροψάλτης. Έψελνε πάντοτε ευλαβικά και κατανυκτικά. Πολλούς βοή­θησε να μάθουν τη βυζαντινή μουσική. Επίσης ήταν καλός αγιογράφος και καλλιγράφος. Γηροκόμησε τέσσερις Γέροντες της Καλύβης του κι έλαβε πλούσιες ευχές και ευλογίες. Έτσι απόκτησε εμπειρία και γνώ­ση από την πολύχρονη υπακοή του και μπορούσε κατόπιν να συνδράμει στις ανάγκες των προβληματισμένων και ταλαιπωρημένων από λογι­σμούς αδελφών.

7750 - Μοναχός Δαμασκηνός Αγιοβασιλειάτης (1903 - 12 Ιανουαρίου 1987)

Στο χωριό Καμινάκι Οροπεδίου Λασιθίου Κρήτης γεννήθηκε το 1903 ο κατά κόσμον Σέργιος Γουνουλάκης. Στην αγία κολυμβήθρα κατά τη βάπτισή του σχηματίσθηκε ένας μεγάλος σταυρός. Από παιδί διακρίθηκε για τη φιλομάθειά του. Από μικρός επιθυμούσε να γίνει μοναχός. Μόλις τελείωσε τη στρατιωτική του θητεία, πήγε δόκιμος στη μονή Πεντέλης Αττικής.
Το 1925 ήλθε στο Άγιον Όρος και εκάρη μοναχός στην Καλύβη των Εισοδίων της Θεοτόκου του Αγίου Βασιλείου από τον αυστηρό Γέροντα Ματθαίο το 1926. Δεν βγήκε ποτέ ξανά στον κόσμο. Είχε μεγάλη άσκη­ση. Συχνά βάδιζε ανυπόδητος. Από τον κόσμο θυμόταν μόνο τις θείες Λειτουργίες και τις αγρυπνίες στο χωριό του. Για εργόχειρο είχε την ξυλογλυπτική. Αγαπούσε ιδιαίτερα τη μελέτη. Αφιέρωνε πολύ χρόνο στη μελέτη των αγιοπατερικών έργων. Είχε ανεπτυγμένη μεγάλη αλληλογραφία. Στήριζε με τις σοφές νουθεσίες του πολλούς χριστιανούς.