Κυριακή, 10 Ιανουαρίου 2016

7743 - Λαμπρά πανήγυρις του Οσίου Σίμωνος του Μυροβλύτου στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας

Μέσα σε λαμπρή, συγχρόνως και κατανυκτική ατμόσφαιρα ετελέσθη σήμερα 10 Ιανουαρίου 2016 (28/12/2015 στο Άγιο Όρος) η πανήγυρη του οσίου Σίμωνος του μυροβλύτου, κτίτορα και προστάτη της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας στο Άγιον Όρος (13ος αιώνας), στην οποία ήταν προσκεκλημένος και χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης.
Ο μητροπολίτης έφτασε στην Μονή το πρωί του Σαββάτου, οπότε και έγινε η καθιερωμένη υποδοχή και η προσφώνηση από τον Καθηγούμενο της Μονής Αρχιμανδρίτη κ. Ελισαίο μέσα σε πνευματικό και εγκάρδιο κλίμα.

7742 - Γέροντας Αθανάσιος Γρηγοριάτης· ο Γέροντας της ειρήνης και της υπομονής [1874 - 28.12.1953 (10 Ιανουαρίου 1954)]

Ο Ανδρέας Πρωτογερόπουλος, αυτό ήταν το κοσμικό όνομα του π. Αθανασίου Γρηγοριάτη, γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας στα 1874 και ήταν ένα από τα εννέα παιδιά της οικογένειας. Ο πατέρας του ήταν νεωκόρος σε μια από τις εκκλησίες της πόλης και συχνά έπαιρνε τα παιδιά του μαζί του στον ναό. Ο μικρός Ανδρέας μέσα στην αγιασμένη ατμόσφαιρα του ναού και μελετώντας βίους αγίων, άρχισε από νωρίς να ποθεί την μοναχική ζωή. Στα τέλη του Ιουλίου του 1891 αναχωρεί μαζί με δύο φίλους του για το Άγιον Όρος. Μόλις έφτασαν στον µόλο, ναύλωσαν βάρκα, αλλά λόγω του ανέμου και της ξαφνικής θαλασσοταραχής, δυσκολεύτηκαν να φθάσουν στον προορισμό τους. Οι τροφές είχαν τελειώσει και ο βαρκάρης και οι φίλοι του είχαν απογοητευτεί. Προς στιγμή σκέφθηκαν να αναβάλουν το ταξίδι τους και να γυρίσουν πίσω. Ο Ανδρέας (π. Αθανάσιος), όμως, επέμενε να συνεχίσουν και τους ενθάρρυνε με πίστη στον Θεό.
Στην Ιερά Μονή Γρηγορίου

7741 - Κατάρτια άλλου ταξιδεμού

ΚΑΤΑΡΤΙΑ ΑΛΛΟΥ ΤΑΞΙΔΕΜΟΥ
Του Β.  Χαραλάμπους
Αχάραδα
αρχίνισε να χιονίζει στ’ Άγιον Όρος.

Η  ομορφιά του λευκού
στις στέγες  στο Δοχειάρι.

Τ’ ορθρινό δοξολόγημα
ίσαμε που πρόλαβε τ’ ολόλευκο.

Σαν βγει για καλά ο ήλιος
θα βγει κι ο πολυχρόνιος γέροντας
στον Δοχειαρίτικο εξώστη
εκεί ανάμεσα στις μεγάλες καπνοδόχους
κατάρτια κάποιου άλλου ταξιδεμού.

Αχάραδα = πριν ξημερώσει

7740 - Ο Βίος του Αγίου Σίμωνος του Αθωνίτου

Ο Βίος του Αγίου Σίμωνος του Αθωνίτου.
Άγιον Όρος 1995


Με αφορμή τη σημερινή πανήγυρη στην Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας επί τη εορτή του Κτίτορά της Οσίου Σίμωνα του Μυροβλύτη (28 Δεκεμβρίου/10 Ιανουαρίου), διαβάστε τον βίο του Αγίου –σε ψηφιακή μορφή- εδώ: http://athoslibrary.blogspot.gr

7739 - Όσιος Αντύπας ο Μολδαβός (†1882)Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 10 Ιανουαρίου