Σάββατο, 9 Ιανουαρίου 2016

7738 - Ημερίδα για τον Όσιο Πορφύριο από φοιτητές του ΑΠΘ


Τη προσεχή Τρίτη, στις 12 Ιανουαρίου και ώρα 6 μ.μ., θα λάβει χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης (Βογατσικού 7), η ημερίδα με θέμα «Ο Όσιος Πορφύριος και οι νέοι».
Η ημερίδα οργανώνεται από τους φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τελεί υπό την ευλογία του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου ο οποίος και θα την χαιρετίσει.
Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα:

7737 - Στον Άθωνα δεν πρέπει να ερωτεύεσαι κελλί ή καλύβα…

…Δεν ξέρω γιατί, στο Άγιον Όρος τα κελλιά και οι καλύβες στέκονται ακέραιες, χαριτωμένες, σταθερές στον τόπο τους, στοργικά προστατευτικές του οικήτορός των όσο αυτός εργάζεται ή κι απλώς αναπνέει, ανήμπορος να κάνη τίποτ’ άλλο. Έτσι όμως και πεθάνη και θαφτή ο Γέροντας, κι αργήση να βρεθή διάδοχός του, αλλοίμονο, δεν μπορούν να περιμένουν για πολύ. Τους λείπει η ψυχή τους. Δεν το αντέχουν το αβάδιστο, το άψαυστο των χερουλιών, το σφαλιστό της πόρτας, του ναΐσκου τ’ αλιβάνιστο, τ’ ακάπνιστο του τζακιού τους. Τις πιάνει απελπισιά αβάσταχτη και βιάζονται στο σάρωμα, να γίνουν γρήγορα με τη γη ένα, αδιαφορώντας με σκληρότητα για την υστεροφημία τους, για… τη λύπη των άλλων της τάξεως εξαρτημάτων και για το ότι, αργά ή γρήγορα, κάποιος θα είχε την πρόθεσι και την επιθυμία τη σφοδρή να στεγασθή εκεί,