Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2016

7730 - Ιερομονάχου Ισαάκ: Βίος και Λόγοι Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου σε ηχητική απόδοση (μέρος 14ο)Βίος Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου μέρος 14ο.
Ανάγνωση απο το ομώνυμο βιβλίο του Ιερομονάχου Ισαάκ, εκδ. Iερό Ησυχαστήριο Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Μεταμορφώσεως Χαλκιδικής. 
Η ηχογράφηση έγινε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού. Διαβάζει η Νάταλι Αμάν. Περισσότερα

Προηγούμενα:1ο, 2ο, 3ο, 4ο, 5ο, 6ο, 7ο, 8ο, 9ο, 10ο11ο12ο, 13ο

7729 - Ιερομόναχος Ιερώνυμος Σιμωνοπετρίτης (1871 - 7 Ιανουαρίου 1957)

Ο Σιμωνοπετρίτης ηγούμενος Ιερώνυμος συνήθιζε να κοιμάται στο σκαμνί ή στην καρέκλα και για λίγο. «Στον μοναχό είναι αρκετό και τ’ ότι βρίσκεται κάτω από σκεπή» έλεγε. «Περισσότερο πετρέλαιο είχε κάψει στη λάμπα του για τις αναγνώσεις και μελέτες του, παρά νερό είχε πιει σε όλη του τη ζωή», έλεγαν. 
     Όταν αδελφοί του τον κα­τηγόρησαν για καταχραστή, ενώ γνώριζε καλά τους καταχραστές, η ανεξικακία του δεν του επέτρεψε να τους μαρτυρήσει και απλά στους ανακρίνοντες είπε: «Μήπως ο άγιος Σίμων γνωρίζει… Μήπως εκείνος χρειάσθηκε τα χρήματα και τα πήρε…». 
     Υπέμεινε αδιαμαρτύρητα εξορία. Έκανε βουρδουνάρης στη μονή Κουτλουμουσίου. Έμεινε για λίγο σε μία καρβουναποθήκη στα Καυσοκαλύβια. Διήλθε από το μετόχι του Αγίου Χαραλάμπους στη Θεσσαλονίκη και κατέληξε στο μετόχι της Αναλήψεως των Αθηνών. Δεν έπαυσε ποτέ να προσεύχεται θερμά για τους κατηγόρους και τους συκοφάντες του.

7728 - Ιερομόναχος Ανανίας Αγιαννανίτης (1892 - 7 Ιανουαρίου 1977)

Ο κατά κόσμον Δημήτριος Μακρής, ο μελλοντικός Αγιαννανίτης Πνευματικός, γεννήθηκε στο χωριό Βρύναινα, που είναι κοντά στη μονή της Άνω Ξενίας Αλμυρού, στο όρος Όρθρυς. 
Ήταν ανεψιός των παλαιών Γερόντων Αναναίων της Καλύβης Τιμίου Σταυρού της σκήτης της Αγίας Άννης. Ήλθε σε αυτή με πόθο το 1903. Υποτάχθηκε σε αυτούς και υπήρξε «υπόδειγμα μοναχικής υπακοής και αγωνίσθηκε σε όλα τα στάδια της άσκητικής πολιτείας», κατά τον μακαριστό Γέ­ροντα Άνθιμο Αγιαννανίτη (†1996). 
Εκάρη μοναχός το 1912. Χειροτο­νήθηκε ιεροδιάκονος το 1919 και ιερομόναχος το 1938. 
Για μία περίοδο ήταν ζηλωτής. Όταν επέστρεψε στο Κυριακό της σκήτης, δεν δυσκολεύθηκε καθόλου να πάει τελευταίος στην σειρά των ιερέων.
Υπήρξε άνθρωπος ευγενής, συνετός, καλοκάγαθος, ιδιαίτερα ελεήμων.

7727 - Το Άγιον Όρος κατά την περίοδο της ναζιστικής κατοχής


«ΜΕΤΑΞΥ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑΣ:
ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ»
Την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016 θα δώσει διάλεξη ο κ. Andreas Müller, Καθηγητής Εκκλησιαστικής Ιστορίας, της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κιέλου με το ενδιαφέρον θέμα:
«Μεταξύ εθνικισμού και οικουμενικότητας:
Το Άγιον Όρος κατά την περίοδο της ναζιστικής κατοχής»

7726 - Μοναχού Λάζαρου Διονυσιάτη: Διηγήσεις Θαυμασίων Τιμίου Προδρόμου

Ο μακαριστός Μοναχός Λάζαρος Διονυσιάτης (1892 - 1974), είναι πολύ γνωστός στον κόσμο των διψαλέων αναγνωστών του Ορθόδοξου βιβλίου, για τις κατανυκτικές και πάντερπνες «Διονυσιάτικες Διηγήσεις» που μας άφησε, σαν γραπτές και, τω όντι, πολύτιμες αναμνήσεις οσίων Διονυσιατών Πατέρων και πολλών άλλων θαυμαστών θείων γεγονότων από την ασκητική βιοτή τους. 
Ανάμεσα, λοιπόν, σε αυτές τις «διηγήσεις» του, περιλαμβάνει και δύο τουλάχιστον, –πραγματικά, φοβερές!–, διηγήσεις που απέσπασε από τον συμμοναστή του, τον (προ πολλού, μακαριστό και αυτόν), π. Βησσαρίωνα. 
Ο ευλογημένος αυτός αδελφός της Μονής Διονυσίου, ο π.Βησσαρίων, καταγόταν από την Χαλκίδα της Εύβοιας. Εκοιμήθη εν Κυρίω το 1952, σε ηλικία 76 ετών. Πριν την κοίμησή του, ήταν Οικονόμος σ’ ένα Μετόχιο της Μονής Διονυσίου στην Συκιά Χαλκιδικής, το λεγόμενο «Καλαμίτσι».

7725 - Iωάννης ο Πρόδρομος και σκηνές του βίου του (1696). Ιερά Μονή Δοχειαρίου Αγίου Όρους

H εικόνα χωρίζεται θεματολογικά σε δυό ενότητες. H πρώτη στο κέντρο περιλαμβάνει τον ερημίτη Πρόδρομο και η δεύτερη τις παραστάσεις του βίου του που περιβάλλουν την πρώτη, εικονογραφικό σχήμα σύνηθες ήδη από τους βυζαντινούς χρόνους.
O Iωάννης στο κέντρο παριστάνεται φτερωτός, ολόσωμος σε ερημικό τοπίο. Δίπλα στο αριστερό πόδι έχει τοποθετηθεί το αγγείο με την κεφαλή του, ενώ στην αντίθετη πλευρά βρίσκεται η αφιερωματική επιγραφή (1696): ΔEHCIC TOY ΔOYΛOY TOY ΘEOY TOY ΠANOCIOTATOY KAI ΛOΓIOTATOY AΓIOY ΠPOHΓOYMENOY KYPIOY KYP ANACTACIOY. ETI X(PICTO)Y AX H XEIP ΘEOΔΩPOY (Xατζηδάκης 1987, σ. 304).
Oι σκηνές του βίου του είναι συνολικά εννέα και αναπτύσσονται χωρίς ουσιαστική θεματολογική διαδοχή.

7724 - Aμφιπρόσωπη εικόνα του 14ου αιώνα της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος Αγίου Όρους


A. Άγιος Iωάννης ο Πρόδρομος
B. Άγιος Iωάννης ο Πρόδρομος και Παναγία βρεφοκρατούσα

Στην κύρια όψη της αμφιπρόσωπης εικόνας εικονίζεται ο άγιος Iωάννης ο Πρόδρομος σε προτομή, φορώντας τρίχινο ένδυμα, που αφήνει ακάλυπτο τον δεξιό ώμο και τμήμα του στήθους. Φέρνει το δεξί χέρι μπροστά στο στήθος σε κίνηση ευλογίας και με το αριστερό κρατά σταυροφόρο ράβδο, ανάμεσα στις κεραίες της οποίας, μεσα σε εγκόλπιο, εικονίζεται ο Xριστός στον τύπο του Παντοκράτορος. Στην αντίστοιχη γωνία και στην ίδια με τον Xριστό κλίμακα εικονίζεται μέσα σε μετάλλιο άγγελος σε στάση δεήσεως.