Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου 2016

7715 - Στο Άγιο Όρος με τον φακό του Ηλία Βουτσινά


     Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι από το πρόσφατο προσκύνημα στο Άγιο Όρος (περασμένη εβδομάδα) του φίλου Ηλία

7714 - Ιερός Ναός του Πρωτάτου. Το πρόγραμμα του Αγίου Δωδεκαημέρου

Η Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους καλεί τους Γέροντες των Καρυών με τις Συνοδείες τους, να συνεορτάσουν στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου την κοσμοσωτήριον εορτήν της Σαρκώσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού καθώς και τις λοιπές εορτές του Αγίου Δωδεκαημέρου [25 Δεκεμβρίου – 6 Ιανουαρίου 2016 (7-19.1.2016)].
Ακολουθεί η εγκύκλιος:

7713 - Ο Αγιορείτης Μητροπολίτης Διονύσιος Τρίκκης (1905 - 4 Ιαν. 1970)

Γεννήθηκε ο κατά κόσμον Κωνσταντίνος Γιαβατσάς – Χαραλάμπους το 1905 στο Αβτζιλάρ Αδραμυτίου της Μ. Ασίας. Σχολείο πήγε στη Μυτιλήνη. 
Κατά τη μικρασιατική καταστροφή του 1924 εσφάγησαν από τους Τούρκους οι γονείς του και οι δύο αδελφές του. 
Ο ίδιος μετέβη στην ιερά μονή Μεγίστης Λαύρας όπου εκάρη μοναχός το 1925 και παρέμεινε επί δεκαετία. Με το όνομα Αγάπιος και υπό τον Γέροντα Ζωσιμά έζησε αλησμόνητα χρόνια. 
Γράφει περί του Γέροντος του:

7712 - Φαρμακευτική περίθαλψη μοναχών. Απαραίτητος ο ΑΜΚΑ (;)

Με έγγραφο που κοινοποίησε στις 20 Αγιορειτικές Μονές ο ανταποκριτής του ΟΓΑ στις Καρυές κ. Λάζαρος Κετσετζόγλου, γνωστοποιεί πως τα βιβλιάρια υγείας των Μοναχών έχουν ισχύ μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2016. Επειδή έχει καταργηθεί πλέον η χειρόγραφη θεώρηση δεν χρειάζεται οι μοναχοί να προβούν σε κάποια ενέργεια.
Το έγγραφο καταλήγει: «Επειδή εκ της Κεντρικής Υπηρεσίας του Οργανισμού δεν έχουν εισέτι εκδοθή οδηγίαι αναφορικά με τον χρόνον και τρόπον παροχής της ασφαλιστικής ικανότητος προς τους δικαιούχους, κατά συνέπειαν και δια την κατηγορίαν των Μοναχών, δια το επιόν έτος, και ευρισκόμενοι εν αναμονή της προσδοκουμένης εκδόσεως αυτών, δια του παρόντος προάγομαι γνωρίσαι Υμίν ότι θα υπάρξη έγκαιρη ενημέρωσις Υμών οπωσδήποτε προ της λήξεως της ισχυούσης, ήδη, ασφαλιστικής ικανότητος, ήτοι προ της 28.2.2016».

7711 - Μοναχός Ιωάσαφ Καψαλιώτης (1897 - 4 Ιανουαρίου 1977)


Γεννήθηκε ο μακάριος αυτός άνδρας στην Αρδάσα Τραπεζούντος του αγιοτρόφου Πόντου το έτος 1897. Κατά κόσμον ονομαζόταν Ιωάννης Πεσκρίδης. Οι καλοί γονείς του ονομάζονταν Ιορδάνης και Ευλαμπία. 
Στο Περιβόλι της Παναγίας προσήλθε το 1937. Διήλθε διάφο­ρους τόπους της ιεράς αθωνικής χερσονήσου. Μοναχός εκάρη το 1946.
Πέρασε μία ζωή φτωχός, αφανής, άδοξος, αστενοχώρητος, απλός, τα­πεινός, αγαθός και μακάριος. Αγαπούσε ν’ ακούει ψαλμωδίες. Ευφραινόταν να ακούει να υμνούν τη Θεοτόκο. Είχε ιδιαίτερη ευλάβεια στην Αθωνίτισσα Παναγία. Ζούσε με ελεημοσύνες.

7710 - Ιερομόναχος Νέστωρ Καρυώτης (1872 - 4 Ιανουαρίου 1957)

Γεννήθηκε στο χωριό Δαφνέδες Μυλοποτάμου Κρήτης το 1872, ο κατά κόσμον Ζαχαρίας Βασσάλος. 
Νέος έφθασε στο πεφιλημένο Άγιον Όρος Κάι μόνασε στο Διονυσιάτικο Κελλί του Αγίου Δημητρίου των Καρύων. Είχε το εργόχειρο της αγιογραφίας. Εδώ χειροτονήθη­κε διάκονος και πρεσβύτερος. 
Κατόπιν θείας εντολής, με υπέρλαμπρη θεία λάμψη, που του επανελήφθη, για να βεβαιώσει την αλήθειά της, και με την ευλογία του Γέροντός του, επέστρεψε στην πατρίδα του το 1935 και ανήγειρε έξω της πόλεως Ρέθυμνου σε πετρώδη λόφο του Κουμπέ, στα ερείπια της παλαιάς μονής, τη μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Εκεί συνέχισε την ασκητική του ζωή και την αγιογραφία.
Σε λίγο καιρό δημιουργήθηκε γυναικεία αδελφότητα, της οποίας, Πνευματικός ήταν ο Γέροντας Νέστωρ.

7709 - Ιερομόναχος Δαυΐδ Αγιορείτης (1861 - 4 Ιανουαρίου 1957)

Ιερομόναχος Δαυΐδ ο Πνευματικός γεννήθηκε στον Ξηρόκαμπο Λακωνίας. Το 1898 εκάρη μοναχός στη μονή Γόλας της πατρίδος του. Συνέχισε τ’ ασκητικά παλαίσματα και κατορθώματα στην αθωνική πολιτεία. Εξήλθε από αυτή έτοιμος στην πολυκύμαντη θάλασσα των Αθηνών, μήπως και καταφέρει ν’ αγγιστρώσει στα δίχτυά του κάποιον και τον βοηθήσει στη σωτηρία του, με το παράδειγμά του, τον λόγο του και το μυστήριο της Εξομολογήσεως. Χειροτονήθηκε ιερεύς το 1905.
Η μονή Πεντέλης στην αρχή, και η μονή των Αγίων Ασωμάτων Πετράκη στη συνέχεια, ήταν το ορμητήριό του, όπου κι έγινε λιμάνι σωτηρίας πολλών ψυχών. Στα τελευταία του έτη -κόντευε τα εκατό- σπάνια άφηνε το κελλί του. Δεν τον είδαν ποτέ να γελάσει, να κλάψει, να πολυλογήσει.

7708 - Γέροντος Σωφρονίου Σαχάρωφ: Βίος του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου σε ηχητική απόδοση (μέρος 14ο)


Βίος του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου μέρος 14ο.

Ανάγνωση απο το ομώνυμο βιβλίο του Αρχιμανδρίτου Σωφρονίου Σαχάρωφ, εκδ. Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ Αγγλίας.
Η ηχογράφηση έγινε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού.
Διαβάζει η κυρία Όλγα Κοκκίνου.  Περισσότερα 

Προηγούμενα:

7707 - Αγιορείτες Άγιοι εορτάζοντες την 4η Ιανουαρίου