Παρασκευή, 1 Ιανουαρίου 2016

7697 - Μοναχός Παύλος Λαυριώτης (1885 - 1 Ιανουαρίου 1980)

Παύλος μοναχός Λαυριώτης, ο ιατρός
(1885-1980)
(Φωτογραφία: 1967)
Ο Λαυριώτης Γέροντας Παύλος Παυλίδης ήταν ιατρός χειρουργός. Γεννήθηκε στη Σαφράπολη-Θεοδωρούπολη του Πόντου το 1885. 
       Προσήλθε στην ιερά μονή Μεγίστης Λαύρας το 1925 κι εκάρη μοναχός το επόμενο έτος. 
      Τα πρώτα γράμματα έμαθε στην αγιοτρόφο Καισά­ρεια της Καππαδοκίας. Τις σπουδές του τελείωσε στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Ειδικεύθηκε στο Παρίσι και τη Λειψία με υποτροφία του τουρ­κικού κράτους ως αριστούχος. Εργάσθηκε ως ιατρός στην Κωνσταντι­νούπολη και την Προύσα και μάλιστα και ως αξιωματικός στον τουρκι­κό στρατό, απ’ όπου θαυμαστά δραπέτευσε το 1917. 
       Το 1922 βρίσκεται στις τάξεις του ελληνικού στρατού. Νυμφεύθηκε, αλλά πρόωρα έμεινε χήρος. Ταλαιπωρημένος φθάνει στη Θεσσαλονίκη, κατόπιν στις Καρυές, στη μονή Βατοπεδίου και τέλος στη Μεγίστη Λαύρα. Το 1937 έγινε Γέροντας και το 1945 προϊστάμενος.
Γράφει ο ίδιος στην αυτοβιογραφία του τού 1948: «Εν τη αγωνία της εν Προύση μαρτυρικής εκείνης ζωής, κατελήφθη η Μικρασία υπό του ελληνικού στρατού, εν τω οποίω μόλις μετά έτος εδέησε να ονομασθώ έφεδρος ανθυπίατρος εις την Εσκί-Σεχίρ X μεραρχίαν βαρέ­ων οβιδοβόλων. Αλλά και τούτο διεδέχθη η επαίσχυντος εκκένωσις της Ανατολής, νύκτα δε διήλθομεν διά Προύσης, εγκαταλείπων εκεί πλουσίαν βιβλιοθήκην, ιατρικήν εγκατάστασιν, και πολύτιμά μοι εργόχειρα και γραπτά, και ως Ιώβ, πάντων μεν γυμνωθείς αλλά και τη αγάπη εκείνου τιμηθείς.

7696 - Ιερομόναχος Λογγίνος Γρηγοριάτης (1858 - 1 Ιανουαρίου 1936)

Ο κατά κόσμον Κωνσταντίνος Δημητρίου Παπαδημητρίου γεννήθη­κε στο χωριό Νισάνι Άρτας της Ηπείρου το έτος 1858. Προσήλθε στην ιερά μονή του Αγίου Νικολάου, την επονομαζόμενη του Γρηγορίου, εκ του οσίου κτήτορός της, το 1888. Το επόμενο έτος εκάρη μοναχός από τον χαρισματούχο ηγούμενο αρχιμανδρίτη Συμεών (1905). Το 1901 χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος. Επί έτη διετέλεσε οικο­νόμος και Πνευματικός στο μετόχι της μονής των Αγίων Αναργύρων στην Άρτα.

7695 - Μήνυμα Πρωτοχρονιάς Καθηγουμένου Ιεράς Μονής Ξενοφώντος Αγίου Όρους

Αρχιμ. Αλέξιος
Από το Περιβόλι της Παναγίας, το Άγιον Όρος, και την Ιερά Μονή Ξενοφώντος, απευθύνουμε στους αγαπητούς αναγνώστες της ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑΣ το εορταστικό μας μήνυμα, για την είσοδό μας στο νέο έτος 2016.
Στην ανατολή του νέου έτους, όλοι αναζητούμε μια αλλαγή στην ζωή μας· όλοι ποθούμε την βελτίωση μέσα μας και γύρω μας, στον εαυτό μας και στην πατρίδα μας, και κάνουμε τις καλύτερες και αισιόδοξες ευχές για την ευημερία και την πρόοδο, για την ειρήνη και την ευτυχία. Όμως, πως θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε την ποθητή αυτή ευημερία; πως μπορεί να μεταμορφωθεί η ζωή μας;
Πριν λίγες ημέρες, ακούσαμε στην Εκκλησία τον δοξολογικό θρίαμβο που πρωτοέψαλλαν άγιοι Άγγελοι στην Γέννηση του Σωτήρος μας Χριστού:

7694 - Γέρων Γεώργιος προηγούμενος Γρηγοριάτης: Περί χρόνου και εις την Περιτομήν του Κυρίου


Ο μακαριστός Γέρων Γεώργιος Γρηγοριάτης (†2014) τονίζει τις προϋποθέσεις που απαιτούνται ώστε ο νέος ενιαυτός να είναι κατά Θεόν, ενώ εξηγεί και το νόημα που έχει η Περιτομή του Κυρίου για την ζωή μας, την περιτομή δηλαδή των παθών μας.

Η ομιλία του μακαριστού π. Γεωργίου Καψάνη, έγινε στην Τράπεζα της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους, το 2003. Περισσότερα

7693 - Η Πανήγυρις στο Κελλί του Αγίου Ελευθερίου στα Βουλευτήρια της Αγίας Άννας.

Ένα ακόμα μικρό οδοιπορικό του π. Χρυσοστόμου Τελίδη... 

Την δεύτερη ήμερα των Χριστουγέννων, το Σάββατο της 26ης Δεκεμβρίου του 2015, ξεκίνησα για το καθιερωμένο πια προσκύνημα μου, προσκεκλημένος από τον Γέροντα της Καλύβης του Αγίου Ελευθερίου στα Βουλευτήρια της Αγίας Άννας στο Άγιον Όρος, πατέρα Χριστόδουλο Καπέτα στο Πανηγύρι του, μαζί με τον π. Παύλο Ιωσηφίδη, γνωστό Αγιαννανίτη μοναχό από την αδελφότητα των Θωμάδων στην Μικρά Αγία Άννα, την Έρημο του Αγίου Όρους, όπως οι ίδιοι οι καλόγεροι αποκαλούν την δύσβατη αυτή περιοχή στο νοτιότερο άκρο της χερσονήσου του Άθω, τόσο για την χαρά της πανηγύρεως και της Αγρυπνίας για την εορτή του Αγίου Ελευθερίου με το παλαιό ημερολόγιο, όσο και για να βοηθήσουμε, αλλά και να συμμετάσχουμε μαζί με τον Γέροντα του Κελιού του Αγίου Ελευθερίου και της Συνοδείας του, στις επίπονες μα ευλογημένες προετοιμασίες που απαιτούν τα αγιορείτικα πανηγύρια, μα και στο ψαλτήρι, όπου ο π. Παύλος θα έψαλλε, κατά την ολονύκτια Ακολουθία.