Παρασκευή, 25 Δεκεμβρίου 2015

7657 - Ο άγιος Νήφων, πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, ο εν τη μονή του Αγίου Διονυσίου του εν τω Αγίω Όρει ασκήσαντος
Δημόπουλος Σεραφείμ αρχιμ.,
Ο άγιος Νήφων, πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, ο εν τη μονή του Αγίου Διονυσίου του εν τω Αγίω Όρει ασκήσαντος

Πηγή Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

7656 - Η Μονή Χιλανδαρίου το 18ο αι: Η προσαρμογή στις μεταβαλλόμενες εξελίξεις της Οθωμανικής αυτοκρατορίας

Ο Ognjen Krešić, βοηθός ερευνητής στο Ινστιτούτο Βαλκανικών Σπουδών SASA μιλάει στο Ι' Επιστημονικό Συνέδριο της Αγιορειτικής Εστίας Θεσσαλονίκης με θέμα: «Βήματα προς τη νέα εποχή. Το Άγιον Όρος κατά τον 17ο και 18ο αιώνα». Τίτλος της εισήγησης είναι: «Adapting to Shifting Imperial Realities: Hilandar Monastery in the 18th Century».

7655 - Ο αθωνίτης μοναχός Μάξιμος ο Γραικός. Ο τελευταίος των Βυζαντινών στη Ρωσία
Ταχιάος Αντώνιος-Αιμίλιος,
Ο αθωνίτης μοναχός Μάξιμος ο Γραικός. Ο τελευταίος των Βυζαντινών στη Ρωσία

Πηγή Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

7654 - Χριστουγεννιάτικη Αγρυπνία στο μετόχι της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου Αγίου Όρους

Χριστουγεννιάτικη Αγρυπνία στην Ιερά Μονή Θεοσκεπάστου Σοχού Θεσσαλονίκης
Του Ηλία Προύφα
Με την δέουσα Αγιορείτικη εκκλησιαστική τάξη και κατάνυξη πραγματοποιήθηκε ο φετινός εορτασμός των Χριστουγέννων στο Δοχειαρίτικο Γυναικείο Μετόχι της  Ιεράς Μονής Θεοσκεπάστου Σοχού Θεσσαλονίκης.
Προεξάρχοντος του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου Αγίου Όρους Γέροντα Γρηγορίου και πατέρων της Μονής πραγματοποιήθηκε πανηγυρική αγρυπνία η οποία ξεκίνησε στις 10 το βράδυ και ολοκληρώθηκε στις 5 τα ξημερώματα.

7653 - Ιερομόναχος Μάξιμος Ιβηρίτης (1904 - 25 Δεκεμβρίου 1999)

Γεννήθηκε ο κατά κόσμον Αντώνιος Τυριτίδης στην Τραπεζούντα του Πόντου το 1904. Μεγάλωσε κάνοντας μετάνοιες και νηστείες. Μικρός αρρώστησε βαριά και τον θεράπευσε ο άγιος Γεώργιος, στο μοναστήρι του Περιστερεώτα, που τον πήγε η ευσεβής μητέρα του. Κατά την πολύκλαυστη μικρασιατική καταστροφή, του 1922, που ήλθε στην Ελλάδα, θρήνησε τον θάνατο εφτά συγγενών του. Εγκαταστάθη­κε στην Αλιστράτη Σερρών.
Στο Άγιον Όρος ήλθε το 1928 και εισήλθε δόκιμος στη μονή Ιβήρων. Εκάρη μοναχός το επόμενο έτος και διήλθε διάφορα διακονήματα. Το 1940 χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος από τον μητροπολίτη Μιλητουπόλεως Ιερόθεο (†1956) και ανέλαβε προσμονάριος στο παρεκκλήσι της Παναγίας, με τη θαυματουργή εικόνα της Πορταΐτισσας (1944-1987). Από το 1957 ήταν προϊστάμενος της μονής. Νέος, στην πρώτη μου αγρυπνία στο Άγιον Όρος, στην πανήγυρη του Δεκαπενταύγουστου, εξομολογήθηκα τα κρίματά μου, στο παρεκκλήσι της Πορταΐτισσας, κι ο παπα-Μάξιμος με συμβούλευσε με λίγα, απλά, εγκάρδια λόγια, διαβάζοντάς μου τη συγχωρητική ευχή.

7652 - Ιερομόναχος Κύριλλος Κουτλουμουσιανός (1884 - 25 Δεκ. 1966)

Γεννήθηκε στο Αγρίνιο της Αιτωλοακαρνανίας το 1884, ο κατά κόσμον Κωνσταντίνος Ματοσόπουλος του Αθανασίου και της Χρυ­σαυγής. Μικρός ξενιτεύθηκε στην Αίγυπτο. Κατόπιν πήγε στα Ιεροσό­λυμα και το 1900 ρασοφόρεσε στην εκεί μονή του Αγίου Σάββα. Από μικρό παιδί αγωνιζόταν ως ασκητής. Το 1901 ήλθε στο Άγιον Όρος και κατευθύνθηκε στη σκήτη του Αγίου Παντελεήμονος – Κουτλουμουσίου, στην Καλύβη των Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου Γέροντας ήταν ο λίαν ενάρετος Ιερομόναχος Παντελεήμων, ο προορατικού και διορατικού χα­ρίσματος αξιωμένος.

7651 - Μοναχός Γεδεών Κουτλουμουσιανός (1877 - 25 Δεκεμβρίου 1953)

Το κοσμικό του όνομα ήταν Γεώργιος Γεωργίου και οι γονείς του ονομάζονταν Φώτιος και Δέσπω. Γεννήθηκε στο χωριό Αρμπρίνοβα Τσιπίλοβας Ιωαννίνων της Ηπείρου το έτος 1877. 
Στη μονή Κουτλουμουσίου προσήλθε να μονάσει το 1909. Εκάρη μοναχός το 1912. 
Για ένα διάστημα αναχώρησε για τη μονή Καρακάλλου. Επέστρεψε στη μονή της μετανοίας του με τον μετέπειτα ηγούμενο αυτής Μακάριο (†1957) το 1916.
Διήλθε με υπομονή, υπακοή, αγάπη και προθυμία τα διακονήματα του πορτάρη και του αμπελικού. Συνήθιζε να μην αποχωρίζεται το κουκούλι του και το κομποσχοίνι του ποτέ. 

7650 - Λαμπρή πανήγυρις στο ιβηριτικό κελλί της Αγίας Άννας Καρεών

Με αγιορειτική λαμπρότητα εορτάστηκε η πανήγυρις της Συλλήψεως της Αγίας Άννης, Μητρός της Θεοτόκου στο ομώνυμο Ιβηριτικό κελλί των Καρεών, Γέροντας του οποίου είναι ο Πρωτοψάλτης πολλών αγιορειτικών αγρυπνιών Ιερομ. Αντύπας.
Κατά τη διάρκεια της πανηγύρεως οι ευλαβείς προσκυνητές προσκύνησαν τα τίμια λείψανα της Αγίας Άννας τα οποία μετέφεραν οι Κουτλουμουσιανοί πατέρες προς ευλογία και αγιασμό.
Της ολονυκτίου αγρυπνίας και της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Παλμύρας κ. Ιωάννης του Πατριαρχείου Αντιοχείας.

7649 - Χριστούγεννα 2015. Μήνυμα από την Ιερά Μονή Δοχειαρίου Αγίου Όρους


7648 - Ετέχθη ημίν σήμερον Σωτήρ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ 
ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΨΑΝΗ ΓΡΗΓΟΡΙΑΤΗ
Του Β. Χαραλάμπους,  θεολόγου
Τα παρακάτω λόγια ανήκουν στον μ. Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Καψάνη, από εόρτια κείμενά  του για τη μεγάλη γιορτή της Γεννήσεως του Χριστού: 
«Συνεορτάζουμε με όλους τους εν Χριστώ Ορθοδόξους αδελφούς μας, τα μέλη τα τίμια του Σώματος του Χριστού, τις εορτές της Θείας Ενανθρωπήσεως» (Χριστούγεννα 1976).