Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2015

7615 - Φωτογραφίες από την Αγρυπνία για τον Άγιο Νικόλαο -που τελείται τώρα- στην Ιερά Μονή Σταυρονικήτα Αγίου Όρους

Του Αιμίλιου Πολυγένη
       Με αγιορειτική μεγαλοπρέπεια τελείται αυτή την ώρα ιερά αγρυπνία στην Ιερά Μονή Σταυρονικήτα, επί τη εορτή του Αγίου Νικολάου του Θαυματουργού και προστάτου της Μονής.
     Στην Ιερά Αγρυπνία προεξάρχει ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, πλαισιούμενος από τον Καθηγούμενο Αρχιμ. Τύχωνα και ιερομονάχους του Αγίου Όρους. Επίσης στην ιερά Αγρυπνία παρίσταται συμπροσευχόμενος ο Σεβ. Μητροπολίτης Παλμύρας κ. Ιωάννης του Πατριαρχείου Αντιοχείας, ενώ στον Εσπερινό παρέστη και ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος. Περισσότερα

7614 - Αν ο λογισμός κάθε πάθους σε νικά, θα καταντήσεις κατοικία δαιμόνων (Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης)…Αν ο λογισμός σου λέει «κλέψε», και συ υπακούσεις, δίνεις με αυτόν τον τρόπο στο δαιμόνιο εξουσία επάνω σου.
Αν ο λογισμός σου λέει «φάει πολύ, ώσπου να χορτάσεις», και συ φας πολύ, τότε πάλι σε εξουσιάζει το δαιμόνιο. Κι έτσι, αν ο λογισμός κάθε πάθους σε νικά, θα καταντήσεις κατοικία δαιμόνων.
Αν, όμως, αρχίσεις με την πρέπουσα μετάνοια, τότε θα αρχίσουν να τρέμουν οι δαίμονες και θ΄ αναγκαστούν να φύγουν...
Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης

7613 - Ο Χριστός της αγάπης († Μοναχός Μωυσής Αγιορείτης)


…Ο Χριστός δύο χιλιετίες από τον ερχομό Του παραμένει σχεδόν άγνωστος στον κόσμο  ή παραποιημένος ή μεταρρυθμισμένος ή ανανεωμένος και διορθωμένος από μερικούς ή αρκετούς. Δεν είναι ο Θεός δυνάστης, αφέντης… Δεν είναι ο μακάρια αναπαυόμενος στους ουρανούς, ο μακρυνός, ο δύσκολος, ο αδιάφορος, ο βαθύς, ο βαρύς, ο ξένος, του ουμανισμού, του ορθολογισμού …
Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο πατήστε εδώ: O XΡΙΣΤΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ

(Από το βιβλίο του Μωυσέως Μοναχού Αγιορείτου: «Ο ΕΙΡΗΝΟΔΟΤΗΣ, ΖΩΟΔΟΤΗΣ ΚΑΙ ΦΩΤΟΔΟΤΗΣ  ΧΡΙΣΤΟΣ», σειρά: «ΑΘΩΝΙΚΑ ΑΝΘΗ» τ. 11, εκδ. «ΤΗΝΟΣ», Αθήναι 2004)

7612 - Η Ορθοδοξία σήμερα. Πόσο ανήκει στους καιρούς μας ή ποιες προσαρμογές επιβάλλονται; († Μοναχός Θεόκλητος Διονυσιάτης)

Ο τίτλος είναι, σαφώς καθοριστικός, ως χρονικός προσδιορισμός της Ορθοδοξίας σήμερα και ως διαστολή από το χθες. Δηλαδή, υπό την σύγχρονη οπτική γωνία, τί είναι η Ορθοδοξία, ποιό είναι το μήνυμά της, ποιά στοιχεία τη συγκροτούν, πόσον απηχεί σήμερα, τί παλαιό από το σώμα της πρέπει ν’ αποβληθεί, τί νέο μπορεί και πρέπει να προσλάβει, τέλος, πόσο ανήκει στους καιρούς μας ή ποιές προσαρμογές επιβάλλονται;
Βέβαια, οι προτάσεις και τα ερωτήματα περιορίζονται στον ελλαδικό χώρο, όσο και αν η Ορθοδοξία δεν γνωρίζει όρια, ούτε εποχές, ούτε ιστορικές μεταβολές του κόσμου, γιατί είναι υπέρχρονη κατά τη θεανθρώπινη δομή της. Εκείνο το οποίο μεταβάλλεται, υπόκειται σε αλλοιώσεις, είναι όχι η Ορθοδοξία, αλλά οι ορθόδοξοι, ως ελεύθερες και τρεπτές προσωπικότητες.
Ορθοδοξία είναι ο Χριστός, ορθοδόξως ερμηνευθείς και βιωθείς, παρατεινόμενος στους αιώνες.

7611 - Χριστούγεννα († Αρχ. Γεώργιος Καψάνης, Προηγούμενος Ι. Μ. Γρηγορίου Αγίου Όρους)Ομιλία του μακαριστού π. Γεωργίου Καψάνη, στην τράπεζα της Ιεράς Μονής Γρηγορίου Αγίου Όρους, το 2007.

Ακούστε την ομιλία πατώντας εδώ 

(Διάρκεια: 4΄20”, Μέγεθος: 3,98 ΜΒ)

7610 - Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας σε Πρωτεπιστάτη του Αγίου Όρους και Ιερά Μονή ΣταυρονικήταΓράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης
Το Άγιον Όρος επισκέπτεται από σήμερα, Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων.
Ο Σεβασμιώτατος έφτασε στο Άγιον Όρος για να προεξάρχει της Ιεράς Πανηγύρεως στην Ιερά Μονή Σταυρονικήτα, επί τη εορτή του Αγίου και Θαυματουργού Νικολάου. Περισσότερα

7609 - Πανηγυρίζουν δυο μοναστήρια στο Άγιο Όρος


Πανηγυρίζουν αύριο, εορτή του Αγίου Νικολάου στο Άγιο Όρος (6/19 Δεκεμβρίου), οι Ιερές Μονές Σταυρονικήτα και Οσίου Γρηγορίου. Απόψε και στα δυο μοναστήρια θα τελεσθεί πανηγυρική Αγρυπνία.

7608 - Χριστούγεννα με τα Τίμια Δώρα στο Βόλο


Από την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού:
Ιστορική στιγμή και σπάνια ευλογία για την Τοπική μας Εκκλησία αποτελεί η έλευση και φιλοξενία στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Ν. Ιωνίας, των πανσεβάσμιων Τιμίων Δώρων που οι Μάγοι προσέφεραν στον Τεχθέντα Κύριο.
Η υποδοχή των Τιμίων Δώρων, που φυλάσσονται από αιώνων στην Ιερά Μονή Αγίου Παύλου Αγίου Όρους, θα πραγματοποιηθεί πανεπισήμως την Δευτέρα 21/12, στις 5.00 μ.μ. στον προαύλιο χώρο του Ναού, από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Ιγνάτιο, επικεφαλής του Ιερού Κλήρου και του ευσεβούς λαού. Τα Τίμια Δώρα θα κομίσει ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου Αρχιμ. Παρθένιος.

7607 - Μοναχός Φανούριος Καψαλιώτης (1898 - 18 Δεκεμβρίου 1986)

Ο κατά κόσμον Βασίλειος Μαντρέας γεννήθηκε στο Τεκόστι της Ρουμανίας το 1898. Ηλθε από τη Ρουμανία στο Άγιον Όρος το 1913. Ο πατέρας του φεύγοντας του είπε: «Παιδί μου Βασίλη, σε αφιερώνουμε στην Παναγία, να ζήσεις με υπακοή και υπομονή, να ευα­ρεστήσεις τον Θεό, για να σώσει κι εμάς τους γονείς σου ο Θεός, με την αγία σου ζωή». Πήγε πρώτα στη ρουμανική σκήτη του Τιμίου Προ­δρόμου, όπου έζησε τριάντα χρόνια. Κατόπιν στη ρουμανική σκήτη του Αγίου Δημητρίου-Λάκκου. Επέστρεψε στη σκήτη του Τιμίου Προδρό­μου. Το 1915 εκάρη μεγαλόσχημος μοναχός. Στη συνέχεια πήγε στην Καψάλα.
Τελικά εγκαταστάθηκε στο Κελλί του Αγίου Βασιλείου στην Καψά­λα. Τον άγιο Βασίλειο τον είχε από μικρός μεγάλη ευλάβεια. Στο Κελλί αυτό είχαν κατοικήσει παλαιότερα άγιοι. Έμεινε σε αυτό το αγιοτρόφο Κελλί επί μία τεσσαρακονταετία. Επισκευάζοντας το Κελλί είχε φαί­νεται παραμελήσει τα μοναχικά του καθήκοντα. Του παρουσιάσθηκαν τότε στον ύπνο οι άγιοι Βασίλειος και Θεόφιλος. Ο δεύτερος αυστηρά του είπε, καθώς διηγείτο ο ίδιος:

7606 - Τα σχολεία του Πατροκοσμά και η σημερινή εκπαίδευση

Σ’ ένα βιβλίο του Φάνη Μιχαλόπουλου για τον Άγιο Κοσμά, από τα πρώτα που γράφτηκαν για τον βίο και την πολιτεία του, το 1940, διαβάζουμε στον επίλογο:
«Ρώτησαν κάποιον 100χρονίτη, ευσεβή γέρο Ηπειρώτη, που ξεψυχούσε στο Γηροκομείο των Ιωαννίνων, το 1872 τι χαράχτηκε βαθύτερα στην ψυχή του απ’ όσο έζησε. Απάντησε ο πολιός γέροντας: «Όταν μικρός άκουσα τη διδαχή του πάτερ Κοσμά και φίλησα το χέρι του».
Με το στόμα του νομίζω μιλούσε όλη η Ρωμηοσύνη, εκφραζόταν η ευγνωμοσύνη του Γένους στον μεγάλο εθναπόστολο.
Ας μην το ξεχνούμε αυτό, τα λιοντάρια του ’21 ήταν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, πνευματικοπαίδια του Αγίου. Ο Κατσαντώνης μαρτύρησε έχοντας το όνομά του στα χείλη του. Ο καλόγερος Σαμουήλ, ο μπουρλοτιέρης του Σουλίου υπήρξε μαθητής του. Αλλά και Νεομάρτυρες, το καινόν καύχημα της Ορθοδόξου Πίστεως, μαθήτευσαν παρά τους πόδας του Δασκάλου του Γένους, όπως ο εκ Σαμαρίνης νεομάρτυς Δημήτριος, τον οποίο οι Τούρκοι έκτισαν ζωντανό.