Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2015

7595 - «Ο πόλεμος με τους λογισμούς μας», από τον Γέροντα Εφραίμ Βατοπαιδινό

Ιερά Μητρόπολις 
Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης & Βάρης
Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Γλυφάδας
ΠΡΟΣΚΛΗΣΙΣ
Οι λογισμοί στην πνευματική ζωή παίζουν σπουδαίο ρόλο.
Για αυτό τον λόγο και για την ωφέλεια όλων μας, είναι προσκεκλημένος στο Ναό μας,
ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους Αρχιμ. Γέροντας Εφραίμ την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 6.30 μ.μ., ο οποίος θα μας αναπτύξει το θέμα:
«Ο πόλεμος με τους λογισμούς μας»

7594 - Φωτογραφίες από την πανήγυρη της Ιεράς Βατοπαιδινής Σκήτης του Αγίου Ανδρέα

Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρῶν κ.κ. Χρυσόστομος στήν πανήγυρη τῆς Σκήτεως τοῦ Ἁγίου Ἀποστόλου Ἀνδρέου στό Ἃγιον Ὂρος.

Στό Ἃγιο Ὂρος μετέβη ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρῶν κ.κ. Χρυσόστομος, προκειμένου νά προστῆ τῆς Ἱερᾶς Πανηγύρεως τοῦ Ἁγίου Ἀποστόλου Ἀνδρέου, (μέ τό παλαιόν ἡμερολόγιον 12-13 Δεκεμβρίου), στό Σεράϊ, στή Βατοπαιδινή Σκήτη τοῦ Ἁγίου Ἀποστόλου Ἀνδρέου, πού εὑρίσκεται στίς Καρυές τοῦ Ἁγίου Ὂρους.

7593 - Ο Τζόναθαν Τζάκσον μιλά για το νέο δίσκο των Enation’s: «Η Βασιλεία των Ουρανών» και πόσο ωφελήθηκε από την επίσκεψή του στο Άγιο Όρος

Ο καλλιτεχνικός αστέρας του Χόλιγουντ Jonathan Jackson, σε συνέντευξη που έδωσε στην «Πεμπτουσία» κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στην μετόχι του Πόρτο Λάγος της Μονής Βατοπαιδίου, μιλάει για τη νέα ψηφιακή έκδοση των Εnation’s: «Η Βασιλεία των Ουρανών» που κυκλοφορεί αποκλειστικά στην Ελλάδα. Επίσης μιλάει για το  Άγιον Όρος και πόσο ωφελήθηκε από την επίσκεψή του σε αυτό.

7592 - Μοναχός Ιερόθεος Δοχειαρίτης (1880 - 15 Δεκεμβρίου 1976)

Ο κατά κόσμον Ιωάννης Κυριάκου Κοντόπουλος γεννήθηκε στις Σαράντα Εκκλησιές της Α. Θράκης το έτος 1880. Προσήλθε στην ωραία και ιερά μονή Δοχειαρίου το 1900. Μοναχός εκάρη το 1902. Το 1911 εξελέγη προϊστάμενος αυτής. Επί μία τριακονταετία και πλέον διακόνησε αόκνως στη γραμματεία της μονής. 
Το υπομονετικό κι επιμε­λημένο έργο του παραμένει μέχρι σήμερα αρκετά χρήσιμο. Εργάσθηκε για τη σύνταξη του Καταστατικού Χάρτου του Αγίου Όρους. Διετέλεσε αντιπρόσωπος με βαρύνουσα γνώμη και ήταν σεβαστός απ’ όλους. Ο λογιότατος Ιερόθεος διετέλεσε επίσης καλός ψάλτης και ασχολήθηκε με την αντιγραφή μουσικών χειρογράφων.
Έτρεφε ιδιαίτερα μεγάλη ευλάβεια προς την Παναγία τη Γοργοϋπήκοο, τη θαυματουργή προστάτισσα όλων των Δοχειαριτών πατέ­ρων. Κάποτε μάλιστα που από την υπερβολική κόπωση των γραφείων έπαθαν τα μάτια του, κατέφυγε με θερμή πίστη στην εικόνα της Πανα­γίας και θεραπεύθηκε θαυματουργικά.

7591 - Ιερομόναχος Ακάκιος Ξηροποταμηνός (1834 - 15 Δεκεμβρίου 1922)

Ο κατά κόσμον Αθανάσιος Μάδης γεννήθηκε στο χωριό Γεράκι της Λακωνίας το 1834. Μεγάλωσε ασχολούμενος με τα πατρικά του κτήματα. 
Στη μονή Ξηροποτάμου εισήλθε το 1865. Μοναχός εκάρη το 1866 μετονομασθείς Ακάκιος. Το 1869 χειροτονήθηκε διάκονος και το 1872 πρεσβύτερος. Το 1876 προήχθη σε Προϊστάμενο της μονής του. 
Αγαπούσε ιδιαίτερα την εκκλησία και τις ιερές ακολουθίες. Είχε ευλάβεια, προσοχή και κατάνυξη. Διετέλεσε επί έτη και καλός τυπικάρης. 
Το μοναχολόγιο της μονής λακωνικά αναφέρει περί αυτού: «Ήτο πολύ φιλακόλουθος, ιστάμενος μετ’ ευλαβείας και προσοχής εν τη εκκλησία, χρηματίσας και τυπικάρης».
Ανεπαύθη εν Κυρίω ειρηνικά στις 15.12.1922, ημέρα μνήμης του άγι­ου ιερομάρτυρος Ελευθερίου.

7590 - Πώς συμφιλιώνεται ο άνθρωπος με τον Θεό;

Ο μακαριστός Γέρων Γεώργιος Γρηγοριάτης περιγράφει πώς το θαυμαστό μυστήριο της μετανοίας και της εξομολογήσεως συμφιλιώνει τον άνθρωπο με τον Θεό. Περισσότερα

7589 - Έκθεση φωτογραφίας του Sreten Vuković για την Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου

„Hilandar- neočekivano putovanje“ u Gradskoj galeriji Požega

7588 - Ολοκληρώθηκε η αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων των ΕΛ.ΤΑ για το 2015 με θέμα: Άγιον Όρος Άθως «Ξυλόγλυπτα»

Με τα πέντε τελευταία γραμματόσημα που φέρουν παραστάσεις από τις Ιερές Μονές Οσίου Γρηγορίου, Ξενοφώντος, Αγίου Παντελεήμονος, Εσφιγμένου και Κωνσταμονίτου, ολοκληρώθηκε η αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων των ΕΛ.ΤΑ για το 2015 με θέμα: Άγιον Όρος Άθως «Ξυλόγλυπτα».

7587 - Φως Ιλαρόν, «Светлости тиха», στην πανήγυρη της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου

ВИДЕО са хиландарске славе 2015