Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου 2015

7581 - Πανηγυρίζει η Ιερά Βατοπαιδινή Σκήτη του Αγίου Ανδρέα
Εορτάζεται αύριο (13.12/30.11) στο Άγιο Όρος η Μνήμη του Αγίου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου. Πανηγυρίζει η Ιερά Βατοπαιδινή Σκήτη του Αγίου Ανδρέα μαζί με κελλιά και καλύβες των οποίων οι ναοί είναι αφιερωμένοι στον Άγιο. 
Αυτή την ώρα στην Ι. Σ Αγίου Ανδρέα τελείται Πανηγυρική Αγρυπνία.

7580 - Σηκώσατε τα μάτια σας και ίδετε την άνω Ιερουσαλήμ …

«Η ζωή του μοναχού είναι σταυρός καθημερινός. Ο Ιησούς Χριστός, μας καλεί να συσταυρωθώμεν όσοι Τον αγαπώμεν και μετά θα γίνη η ανάστασις της ψυχής, η πνευματική αγαλλίασις. Δριμύς ο χειμών, αλγεινή η πήξις, αλλά γλυκύς ο παράδεισος.
Σηκώσατε τα μάτια σας και ίδετε την άνω Ιερουσαλήμ, εκεί όπου η ευτυχία, η χαρά και η μακαριότης θα διαιωνίζηται εις τους αιώνας των αιώνων! Ω, τι χαρά, τι ευφροσύνη, αιώνια να ζη κανείς πλησίον του Θεού!
Ναι, παιδιά μου, ας αγαπήσωμεν αλλήλους, διότι εκεί είναι όλο αγάπη και όποιος δεν έχει αγάπην, εκεί δεν εισέρχεται.»
Γέροντας Εφραίμ Φιλοθεΐτης

7579 - Επιστολές 83χρονου Αγιορείτη σε 15χρονο παιδί, γιο φίλου του

Αθανάσιος προηγούμενος Ιβηρίτης
(1885-1973)
(Φωτ.: Τάκης Τλούπας, 1969)
Το 1979 είχε εορτασθεί διεθνώς σαν έτος του παιδιού. Από το αγιορειτικό περιοδικό «Αθωνικοί Διάλογοι», τεύχ. 69-70, Ιανουάριος-Μάρτιος 1980, αντιγράφω:
Γνωστόν είναι, ότι το μεν «έτος του παιδιού» πέρασε, αλλά το πρόβλημα του παιδιού παραμένει στη πιο οξεία μορφή του. Κι ενώ το επίσημο Κράτος και η θλιβερή ελληνική «κουλτούρα» μας κάνουν ότι μπορούν για να διαστρέψουν τις θεόκτιστες ψυχικές δυνάμεις μικρών και μεγάλων, κατ’ αντινομίαν και υποκριτικά δείχνουν ενδιαφέρον για το παιδί!

7578 - Μοναχός Ηρωδίων Καψαλιώτης (1904 - 12 Δεκεμβρίου 1990)

Γεννήθηκε φτωχός, ο κατά κόσμον Ιωάννης Μαντούφ, σ’ ένα χωριό της Ρουμανίας, που λέγεται Ορντασέστ, το 1904. Από μικρός αγά­πησε υπέρμετρα τον Χριστό. Νέος ήλθε στο αγιασμένο Περιβόλι της Παναγίας, για ν’ αφιερωθεί ολοκληρωτικά στον Υιό της. Πρόκειται για ευώδες άνθος του θεοφύτευτου κήπου του ιερού Άθωνος και για γλυκόφθογγο στρουθίο τ’ ουρανού.
Ρασοφόρεσε μάλλον στο Διονυσιάτικο Κελλί των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Καψάλα και το μέγα σχήμα των μοναχών έλαβε στην Καλύβη των Αρχαγγέλων στην Αγιοπαυλίτικη Λακκοσκήτη. Από το τέλος του 1964 ασκήτευε στο Κελλί του Αγίου Δημητρίου στην Καψάλα. Διήλθε και από άλλα μέρη της αγιοτρόφου αθωνικής χερσονήσου: την Προβάτα, τις Καρυές, Κελλιά της Καρακάλλου, Φιλοθέου και Βατοπεδίου. Σαν μέλισσα κυνηγώντας γύρη και σαν στρουθίο ελεύθερο περιδιάβαινε τα καλντερίμια και τα δάση, να βρει λίγη τροφή, γιατί ήταν πάμφτωχος.