Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2015

7564 - Αγιορειτικόν Λειμωνάριον


Καλλίνικος μον. αγιορείτης (επιμ.), 
Αγιορειτικόν Λειμωνάριον. 
Άγιον Όρος 1980

Οι θαυμαστοί βίοι πάντων των Αγιορειτών Αγίων
ως συνεγράφησαν γλαφυρώς τε και κατ’ επιτομήν
υπό του εν αγίοις Πατρός ημών
Νικοδήμου του Αγιορείτου.

Πηγή Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

7563 - Ο Γέροντας Επιφάνιος Μυλοποταμινός σε εκδήλωση της Εταιρείας Σπαστικών Βορείου Ελλάδος. Ζωντανή μετάδοση

Την ευκαιρία να γευτούν τις αγιορείτικες συνταγές και τα βραβευμένα κρασιά του Πατέρα Επιφάνιου θα έχουν όσοι προσέλθουν στη Χριστουγεννιάτικη Εορταγορά της Εταιρείας Σπαστικών Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015, στις εγκαταστάσεις της ΕΣΒΕ από τις 12 το μεσημέρι έως τις τρεις το απόγευμα.
Ο Πατέρας Επιφάνιος για τρίτη χρονιά στηρίζει την προσπάθεια της Εταιρείας να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία που φιλοξενεί.
Αγιορείτικη ψαρόσουπα, κριθαρότο με θαλασσινά, κόκκινο ή λευκό κρασί Μυλοποτάμου Αγίου Όρους, θα γεμίσουν αρώματα την Εορταγορά, στο πλαίσιο της οποίας οργανώνεται ο 5ος Τηλεμαραθώνιος Αγάπης Livemedia από την εταιρεία INVENTICS Α.Ε.
Το διαδικτυακό κανάλι Livemedia θα μεταδώσει ζωντανά τις εκδηλώσεις και θα μεταφέρει το μήνυμα στήριξης και αγάπης του Πατέρα Επιφάνιου, καλώντας όλο τον κόσμο να στηρίξει τους ανθρώπους που δίνουν μάχη να κρατήσουν ζωντανή την ΕΣΒΕ.

7562 - Μοναχός Ιγνάτιος Καρυώτης (1879 - 9 Δεκεμβρίου 1962)

Ο υιός του Αντωνίου Καραγκιόζη ήλθε νέος από τ’ Αλάτσατα της Μ. Ασίας στην Καλύβη του Αγίου Γεωργίου των Ιωσαφαίων της ιεράς σκήτης της Αγίας Τριάδος Καυσοκαλυβίων το 1897. Το 1898 εκάρη μοναχός. 
Μόναζε με τον κατά σάρκα αδελφό του Βασίλειο, που ήλθε από την πατρίδα τους το 1903 κι εκάρη μοναχός το 1907. Το 1908 χειροτονήθηκε διάκονος από τον πρώην Καρπάθου και Κάσου Νείλο (†1917), που παρεπιδημούσε στο Άγιον Όρος. Ένας άλλος αδελφός του μόνασε στη Σιμωνόπετρα, από το 1908, ο μοναχός Ιωάσαφ (†1938). Στα Καυσοκαλύβια εκοιμήθη και ο πατέρας του ως μοναχός.
Το 1924 οι αδελφοί Ιγνάτιος και Βασίλειος μαζί με τον παραδελφό τους μοναχό Αθανάσιο ήλθαν να μονάσουν στις Καρυές. 
Στην αρχή φιλοξενήθηκαν στο Λαυριώτικο Κελλί του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.

7561 - Ο αριθμός των μοναχών του Αγίου Όρους το 1962
     Με τίτλο «πριν σαράντα χρόνια» ο Γέροντας Μωυσής Αγιορείτης (†2014) δημοσιεύει στο τεύχος 88 του περιοδικού ΠΡΩΤΑΤΟΝ (Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2002) τον αριθμό των μοναχών του Αγίου Όρους μια χρονιά πριν τον εορτασμό της Χιλιετηρίδος.

7560 - Όσιος Άνθιμος ο δια Χριστόν σαλός (†1867)Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 9 Δεκεμβρίου