Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2015

7528 - Εμπειρική και ακαδημαϊκή θεολογία


Ομιλία του Ηγουμένου Εφραίμ Βατοπαιδινού στην Εκδήλωση «Χριστιανική ηθική και Πατερική θεολογία» προς τιμή του ομοτίμου καθηγητού Γ. Μαντζαρίδη (Σταυρούπολη, Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015).

7527 - Η μνημειακή ζωγραφική της Μολυβοκκλησιάς (Ιερό Χιλιανδαρινό Κελλί Κοίμησης της Θεοτόκου) φωτογραφημένη, στις αρχές του 20ού αιώνα, από τον Millet Gabriel

Πηγή των φωτογραφιών:

Gabriel Millet 1867-1953
Γάλλος βυζαντινολόγος. Υπήρξε ο ιδρυτής και πρώτος κάτοχος της έδρας του Βυζαντινού Χριστανισμού και της Χριστιανικής Αρχαιολογίας στο Ecole Pratique des Hautes στο Παρίσι ήδη από το 1899.
Η μακρά διαμονή του στην Ελλάδα από το 1891-1895 αλλά και αργότερα οι πολυάριθμες αποστολές του στο Άγιο Όρος και τον Μυστρά, μέχρι το 1920, έφεραν στο φως μνημεία εντελώς άγνωστα ή ελάχιστα γνωστά.
Είναι χαρακτηριστικό το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που δείχνει ο γάλλος ερευνητής για το Άγιο Όρος και τη μνημειακή του ζωγραφική καθώς και η σοβαρότητα με την οποία την αντιμετωπίζει.
Το 1895 ταξιδεύει στη Ρωσία με σκοπό να προετοιμάσει την επιτόπια έρευνα του Άθω σε συνεργασία με την έμπειρη στο χώρο του Αγίου Όρους ρωσική ομάδα, η οποία αποτελούνταν από τους N. Kondakov, D. Ainalov και Biedine. 
Οι Ρώσοι αναλαμβάνουν την καταγραφή των φορητών έργων, ενώ στη γαλλική ομάδα ανατίθεται το εξίσου τεράστιο και δύσκολο έργο της καταγραφής και μελέτης της μνημειακής ζωγραφικής.

7526 - Αγρυπνία απόψε στο Άγιο Όρος. Πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου
Παραμονή σήμερα της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου στο Άγιο Όρος και σε όλα τα μοναστήρια τελείται Αγρυπνία. Αύριο, 4 Δεκεμβρίου/21 Νοεμβρίου, πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου.
(Οι φωτογραφίες από την περυσινή πανήγυρη.)

7525 - Από το ημερολόγιον ενός μοιράρχου. Γεγονότα διαδραματισθέντα προ 100 ετών, το 1915Μπελλάρας Απόστολος, 
Από το ημερολόγιον ενός μοιράρχου. 
Μέρος Α´, Πειραιάς 1928

Πηγή Αγιορειτική Βιβλιοθήκη
Το ημερολόγιο σε ψηφιακή μορφήhttp://athoslibrary.blogspot.gr

7524 - Ιερομονάχου Ισαάκ: Βίος και Λόγοι Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου σε ηχητική απόδοση (μέρος 9ο)Βίος Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου μέρος 9ο.
Ανάγνωση απο το ομώνυμο βιβλίο του Ιερομονάχου Ισαάκ, εκδ. Iερού Ησυχαστηρίου Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Μεταμορφώσεως Χαλκιδικής. 
Η ηχογράφηση έγινε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού. 
Διαβάζει η Νάταλι Αμάν. Περισσότερα


Προηγούμενα:

7523 - Αγιορείτες Άγιοι εορτάζοντες την 3η Δεκεμβρίου

Αγιορείτες Άγιοι
Μνήμη 3 Δεκεμβρίου