Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2015

7519 - Μνήμη κοιμήσεως 4 σύγχρονων γερόντων η αυριανή ημέρα

Μία μεγάλη ημέρα ξημερώνει για την Ορθοδοξία μας αύριο. Κατά συγκυρία ευτυχή, η Εκκλησία μας τιμά την ημέρα κοίμησης 4 σύγχρονων οσιακών μορφών. Ας δούμε εν συντομία τα κεντρικότερα σημεία της αγίας βιοτής των: Η 2α Δεκεμβρίου ημέρα κοίμησης τεσσάρων σύγχρονων οσιακών μορφών

7518 - Φωτογραφίες από την ολονυκτία για τον Άγιο Κοσμά στο Πρωτάτο
ROMFEA.GR |
Με αγιορειτική μεγαλοπρέπεια τελέστηκε το βράδυ της Δευτέρας, ιερά αγρυπνία προς τιμήν του Αγίου Κοσμά του Πρώτου.
Της Ιεράς Αγρυπνίας που τελέστηκε στο Πρωτάτο του Αγίου Όρους, χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος.
Επίσης παρέστη συμπροσευχόμενος ο Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους, Γέρων Παύλος Λαυριώτης.

7517 - Ένα σύννεφο στα Καυσοκαλύβια

του Νώντα Σκοπετέα
Αρχές του Δεκεμβρίου. Ο Αη Νικόλας έρχεται με χιόνια φορτωμένος. Θάλασσες αφρισμένες κι οι ναυτικοί όλοι με την ευχή του στα χείλη. Νικολοβάρβαρα ζυγώνουν. Φυλλομετρώ το συναξάρι, το βαγγέλιο του πιστού… Στο γύρισμα των σελίδων του ήχοι αγριεμένων κυμάτων, αντίφωνα αγέρηδων που μανιάζουν, βροχής ο χτύπος ο άμετρος, τρυπά τη γη. Τα μάτια μου εκστατικά μπροστά στο αγρίεμα του καιρού. Μυρίσματα από καυσόξυλα και τζάκια που φουντώνουν την πύρα τους, μετά της μέρας τον κάματο τον ιερό. Λίγο καψαλισμένο ψωμί με το πρώτο χρυσάφι απ τα λιόδεντρα σταγμένο πάνω του.

7516 - Zbigniew Kosc. Ο Πολωνός φωτογράφος που συμμετέχει στην Έκθεση φωτογραφίας της Αγιορειτικής Εστίας

Προηγούμενη παρουσίαση: Ali Borovalı
«Άγιον Όρος: Κατ’ εικόνα του φωτογραφικού βλέμματος»
Στο πλαίσιο της παρουσίασης των τεσσάρων φωτογράφων της έκθεσης φωτογραφίας της Αγιορειτικής Εστίας με τίτλο: «Άγιον Όρος: Κατ’ εικόνα του φωτογραφικού βλέμματος», θα παρουσιάσουμε σήμερα τον Πολωνό φωτογράφο Zbigniew Kosc.
Ο Zbigniew Kosc (1951, Πολωνία) είναι διδάκτωρ κοινωνικής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας. Εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας και στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ. Στη συνέχεια σπούδασε φωτογραφία και γραφικό σχέδιο (graphic design) στην Gerrit Rietveld Academie του Άμστερνταμ, όπου διαμένει από το 1980. Ως φωτογράφος ο Kosc ενδιαφέρεται για τους αρχαίους πολιτισμούς, την ανθρωπολογία και την αρχιτεκτονική. Έγινε ιδιαίτερα γνωστός για τις φωτογραφίες του από το Άγιον Όρος (βλ. ATHOS, Ζυρίχη, 1988).

7515 - Αγιορείτες Άγιοι εορτάζοντες τον ΔεκέμβριοΣτο Άγιον Όρος δεν γεννήθηκε κανένας άγιος, ούτε όλοι εκοιμήθησαν εδώ. Φιλοξενήθηκαν όλοι για λίγο ή πολύ. Αγάπησαν τον ιερό τόπο...
... Έζησαν στον Άθωνα από τον 9ο αιώνα και αρκετοί έδρασαν ποικιλόμορφα σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο. Βέβαια δεν είναι αυτοί οι μόνοι που ευαρέστησαν τον Θεό και δοξάσθηκαν από Αυτόν. Υπάρχει κι ένα πλήθος αγνώστων σ' εμάς αγίων, που απολαμβάνουν τους μισθούς των καμάτων τους στη Βασιλεία των Ουρανών... (Μοναχός Μωυσής, Αγιορείτης) 

Αγιορείτες Άγιοι, η Μνήμη των οποίων τιμάται τον Δεκέμβριο: