Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2015

7514 - Ο άγιος ιερομάρτυς Κοσμάς. Πρώτος του Αγίου Όρους. Τα κατά την εύρεσιν και ανακομιδήν του ιερού αυτού λειψάνουΙερά Κοινότης Αγίου όρους Άθω, 
Ο άγιος ιερομάρτυς Κοσμάς. Πρώτος του Αγίου Όρους. Τα κατά την εύρεσιν και ανακομιδήν του ιερού αυτού λειψάνου. 
Άγιον Όρος 1982

Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη
Διαβάστε και δείτε σπάνιες φωτογραφίες εδώ: http://athoslibrary.blogspot.gr

7513 - Αγρυπνούν απόψε οι Καρεώτες μοναχοί επί τη ανακομιδή των τιμίων λειψάνων του Οσιομάρτυρος Κοσμά του Πρώτου

Σήμερα, Δευτέρα 30/17 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 21.00, στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους Καρυές, θα τελεσθεί πανηγυρική αγρυπνία επί τη ανακομιδή των τιμίων λειψάνων του Οσιομάρτυρος Κοσμά του Πρώτου.
Η ανακομιδή των τιμίων λειψάνων του αγίου Πρώτου Κοσμά έγινε την 18 Νοεμβρίου 1981 επί Πρωτεπιστάτου Προηγουμένου Ματθαίου Βατοπαιδινού.
Στο Πρακτικό των Συνάξεων της Ιεράς Κοινότητος του Άγιου Όρους της 28 Νοεμβρίου 1981 σημειώνεται:
«Την Τρίτην περί ώραν 9ην πρωϊνήν, συναθροισθέντος του ιεροκοινοτικού Σώματος εν τη πλειονότητι αυτού κατήλθον εις τον Ιερόν του Πρωτάτου Ναόν, θέσαντες άπαντες μετάνοιαν τη θαυματουργώ της θεομήτορος εικόνι Άξιον Εστίν. Εν συνεχεία ήρξαντο της Παρακλήσεως προς την Θεοτόκον εγγύς του χώρου της ανακομιδής, εντός της Λιτής του Ιερού Ναού του Πρωτάτου.

7512 - Από το ημερολόγιον ενός Μοιράρχου δια το Άγιον Όρος (1ο)

Κεφάλαιον Α΄. 
Ἀναχώρησις ἐκ Θάσου διὰ Ἅγιον Ὄρος. Ἄφιξις εἰς τὴν Βατοπεδίου.
Ὁ Σεπτέμβριος τοῦ 1915 μὲ εὕρισκεν Ἀνθυπαστὴν τῆς Χωροφυλακῆς ὄντα, ὑπηρετοῦντα εἰς τὴν Ἀστυνομικὴν Ὑποδιεύθυνσιν Θάσου ὡς διοικητὴν αὐτῆς. Μὲ ἀπέστειλαν ἐκεῖ ἐκ Δράμας, ἵνα ξεκουρασθῶ καὶ ἀναλάβω ἐκ τῶν κόπως, εἰς οὓς ἐπὶ διετίαν σχεδὸν προηγουμένως εἶχον ὑποβληθῇ, ὑπηρετῶν ὡς ἀστυνόμος καταδιώξεως Δράμας ἢ μᾶλλον ὁλοκλήρου τοῦ Νομοῦ Δρᾶμας.

7511 - Μοναχός Νέστωρ Γρηγοριάτης (1886 - 30 Νοεμβρίου 1965)

Γεννήθηκε στην Ανδρίτσαινα Ολυμπίας της Πελοποννήσου το 1886. Μικρός έμεινε ορφανός από πατέρα κι έμαθε την τέχνη του υποδη­ματοποιού, την οποία αργότερα χρησιμοποίησε και στη μονή. Εμπόδια, πειρασμοί και δυσκολίες δεν μπόρεσαν να τον κρατήσουν στον κόσμο.
Το 1907 σαν διψασμένο ελάφι ήλθε στις αθωνικές πηγές. Εισήλθε στη μονή Γρηγορίου, ενεγράφη δόκιμος και με φιλότιμο διακονούσε όπου του έλεγαν. Η φιλαδελφία του, η υπακοή του, η φιλοπονία του τον έκαναν σε όλους αγαπητό και σεβαστό. Ως οικονόμος του μετοχίου της μονής Βούλτσιστα στην Πιερία, και μάλιστα κατά την περίοδο της Κατοχής, βοήθησε σημαντικά τη μονή του με τροφές, καθώς και τους εκεί εργαζόμενους και τους πολλούς φτωχούς, πεινασμένους και αναγκεμένους που διέρχονταν για ελεημοσύνη. Κανένα δεν άφησε να φύγει πεινασμένος τα δύσκολα εκείνα χρόνια. Ήλπιζε ακράδαντα στη βοήθεια της Παναγίας.

7510 - Γέροντος Σωφρονίου Σαχάρωφ: Βίος του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου σε ηχητική απόδοση (μέρος 9ο)

Βίος του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου μέρος 9ο.
Ανάγνωση απο το ομώνυμο βιβλίο του Αρχιμανδρίτου Σωφρονίου Σαχάρωφ, εκδ. Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ Αγγλίας. Η ηχογράφηση έγινε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ι.Μ. Λεμεσού. Διαβάζει η κυρία Όλγα Κοκκίνου. Περισσότερα