Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2015

7506 - Γέροντας Διονύσιος της Κολιτσού (2ο)

Χαράλαμπος Μπούσιας, Μέγας Υμνογράφος της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας
Η απλανής πνευματική πυξίδα
Ήταν ο Γέροντας Διονύσιος οδηγός εμπειρότατος και έμοιαζε με την πυξίδα που σταθερά δείχνει πάντοτε το μαγνητικό βορρά, δείχνοντάς μας ο ίδιος με τις νουθεσίες του τον πνευματικό βορρά, τον πάμφωτο πολικό αστέρα της Βασιλείας των ουρανών. Η αγκάλη του ήταν ανοικτή και χωρούσε μέσα της κάθε πιστό, κάθε εξομολογούμενο. Ήταν η αγκάλη του Θεού Πατέρα που περιμένει την επιστροφή του ασώτου, για να τον συγχωρήσει και να του φορέσει το δακτυλίδι της αιωνιότητος.
Σήμερα με την εξέλιξη της τεχνολογίας, με τα κινητά τηλέφωνα, τα skype, τα viber, συνομιλούμε μέσω δορυφόρου με τα πέρατα της γης και κάνουμε τηλεδιασκέψεις και εξ αποστάσεως διδασκαλίες. Ο Γέροντας Διονύσιος δεν γνώριζε τεχνολογικά επιτεύγματα, όμως, ήταν καθημερινά συνδεδεμένος με το δορυφόρο του ουρανού, το Πανάγιο Πνεύμα, και δίδασκε και κατεύθυνε σωστά τους πιστούς προς τη σωτηρία.

7505 - Καθαγιασμός αντιγράφου Εικόνος της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου

Το μεσημέρι της 28ης Νοεμβρίου 2015, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Χρυσόστομος συνοδευόμενος υπό του πνευματικού του πατρός, Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, μετέβη εις στην Ιερά Μονή της Παναγίας Θεοσκεπάστου Σοχού, η οποία και αποτελεί μετόχιον της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Δοχειαρίου Αγίου Όρους.
Κατά την διάρκειας της παραμονής τους, όπου έτυχαν θερμής υποδοχής και φιλοξενίας υπό της μοναστικής αδελφότητος, καθαγίασαν με το Άγιο Μύρο το αντίγραφο της εικόνος της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου, η οποία είχε ευλογηθεί πρώτα στο Περιβόλι της Παναγίας και πιο συγκεκριμένα εις την Ιερά Μονή Δοχειαρίου, όπου και ευρίσκεται η πρωτότυπος.

7504 - Ψυχή Ορθρία (Ημερολόγιο Όρους 2015). Μέρος 4ο

Τα μεγαλεία του Θεού σκόρπια μπροστά στα μάτια
Κι ένα κελί ευωδιαστό από ουρανού παλάτια! 
Οικονομεί και οδηγεί, στέλνει παρηγορία
Με το μαφόριο θαυμαστά σκεπάζει η Υπεραγία!
Τα σήμαντρα δοξολογούν, τα τάλαντα χτυπάνε,
Κωδωνοκρούστες άγγελοι ύμνους παντού σκορπάνε!
Ιάτραινα  και κτήτορας  μαζί με Επισκόπους
Των Μύρων και τον Παλαμά περιπολούν τους τόπους!
Το πρόσχωμεν αντιλαλεί,  μάχης αχός στ αυτιά σου!
Στώμεν καλώς και ευλαβώς ψελίζει η καρδιά σου…