Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2015

7503 - Έκθεση «Από το Άγιον Όρος…»: Αρχιτεκτονικοί θησαυροί με όλες τους τις λεπτομέρειες

Η έκθεση του Μιχάλη Βασιλόπουλου με τίτλο “Από το Άγιον Όρος…”, παρουσιάστηκε ήδη στην Αθήνα και τώρα φιλοξενείται στη Θεσσαλονίκη

Της Κυριακής Τσολάκη
“Σπάει” το άβατο του Αγίου Όρους... Ο Μιχάλης Βασιλόπουλος “χτίζει” τις είκοσι μονές της αθωνικής πολιτείας δίνοντας την ευκαιρία, ακόμη και σε όσους δεν μπορούν να επισκεφθούν τον ιερό τόπο, να θαυμάσουν από κοντά τους αρχιτεκτονικούς θησαυρούς του με όλες τους τις λεπτομέρειες. Υλικό του; Το πιο ελαφρύ ξύλο στον κόσμο.

7502 - Το αγιασμένο κελί της Παναγούδας

Ένας από τους σημαντικούς σταθμούς της επίγειας μοναχικής ζωής του Οσίου Παϊσίου ήταν το κελί της Παναγούδας. Εκεί εγκαταστάθηκε μετά το 1979 ως εξαρτηματικός μοναχός της κυρίαρχης Μονής Κουτλουμουσίου στην οποία ανήκει το συγκεκριμένο κελί.
Η Παναγούδα ήταν ένα κελί εγκαταλελειμμένο και ο Γέροντας Παΐσιος εργάστηκε σκληρά για να το καταστήσει λειτουργικό σύμφωνα με τις ασκητικές του ανάγκες. Από την εποχή της εγκατάστασής του στην Παναγούδα πλήθος λαού τον επισκεπτόταν.

7501 - Σήμερα τελέστηκε το διετές μνημόσυνο του μακαριστού Γέροντος Ιωσήφ ιερομονάχου

Γέρων Ιωσήφ Ιερομόναχος

     Σήμερα 27/14 Νοεμβρίου (π.ημ) τελέστηκε το διετές μνημόσυνο του μακαριστού Γέροντος Ιωσήφ ιερομονάχου. 
Στο μνημόσυνο που τελέστηκε για πρώτη φορά στο Ιερό Κελλίον Γενεσίου της Θεοτόκου προέστη ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Κίτρους κ. Γεώργιος συμπαραστατούμενος από τον σεβασμιώτατο μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνο τον σεβαστό καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Φιλοθέου Γερ. Νικόδημο και πατέρες από το Άγιον Όρος και εκτός.
Ιωσήφ του αξιαγάπητου γέροντος ειη αιωνία η μνήμη.
Εφραίμ ιεροδιάκονος

7500 - Παλιόπυργος Αρσανά Ιεράς Μονής Αγίου ΠαύλουΕρειπωμένος πύργος με οχυρωματικό περίβολο στην παραλία κάτω από τη μονή Αγίου Παύλου στο Άγιο Όρος, 5 λεπτά με τα πόδια από τον καινούργιο αρσανά της μονής.
Ο πύργος βρίσκεται κοντά στην κοίτη του χειμάρρου Ξηροπόταμος. Παλαιότερα προστάτευε τον αρσανά της μονής που βρισκόταν σε εκείνο το σημείο. Ο παλιός αρσανάς καταστράφηκε σε πλημμύρα του Ξηροποτάμου το 1821 ενώ σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν στον πύργο και στη μεγάλη πλημμύρα του 1911 που παρέσυρε τα πάντα στην περιοχή.

7499 - Όσιος Θεοδόσιος Τυρνόβου (†1362/3)Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 27 Νοεμβρίου