Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2015

7489 - Φωτογραφίες από την αγρυπνία στο Βατοπαίδι7488 - Αγρυπνία στην Ιερά Μονή ΒατοπαιδίουΑγρυπνία τελείται τώρα στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου για την εορτή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου (13/26 Νοεμβρίου). Στη Μονή φυλάσσεται η Κάρα του Αγίου, ενώ για τον φετινό εορτασμό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. Ιάκωβος μετέφερε την Τιμία Κάρα του νεοφανούς και θαυματουργού ιερομάρτυρος Αγίου Ραφαήλ, η οποία αποθησαυρίζεται στην Ιερά Μονή των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης Θερμής Λέσβου. Με τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης συμπροσεύχεται και ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος.

7487 - Αρχιερατικός Εσπερινός στο κελλί του μακαριστού γέροντα Μωυσή του Αγιορείτη (φωτογραφίες)Άγιον Όρος | Αιμίλιος Πολυγένης
Με Αγιορειτική μεγαλοπρέπεια τελέστηκε σήμερα, Τετάρτη 25 Νοεμβρίου ο πανηγυρικός Εσπερινός του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στο κελλί του μακαριστού λόγιου γέροντος Μωυσέως.
Η φετινή πανήγυρις είχε ιδιαίτερη ευλογία, αφού στο κελλί ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ μετέφερε την Τιμία Κάρα του Αγίου.
Ο Ηγούμενος παρέδωσε την Κάρα στον Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, την οποία προσκόμισε προς αγιασμόν και ευλογία. Περισσότερα

7486 - Αρρωστημένη θρησκευτικότητα

«Ο χριστιανός πρέπει να αποφεύγει την αρρωστημένη θρησκευτικότητα: τόσο το αίσθημα ανωτερότητας για την αρετή του, όσο και το αίσθημα κατωτερότητας για την αμαρτωλότητά του.
Άλλο πράγμα είναι το κόμπλεξ και άλλο η ταπείνωση, άλλο η μελαγχολία και άλλο η μετάνοια…
Με επισκέφθηκε κάποτε ένας κοσμικός ψυχίατρος και μου κατηγόρησε τον Χριστιανισμό, διότι, όπως είπε, δημιουργεί ενοχές και μελαγχολία.
Του απάντησα: Παραδέχομαι, ότι μερικοί χριστιανοί, από σφάλματα δικά τους ή άλλων, παγιδεύονται στην αρρώστια των ενοχών, αλλά κι εσύ πρέπει να παραδεχθείς, ότι οι κοσμικοί παγιδεύονται σε μια χειρότερη αρρώστια, την υπερηφάνεια. Και οι μεν θρησκευτικές ενοχές, κοντά στον Χριστό, φεύγουν με την μετάνοια και την εξομολόγηση, η υπερηφάνεια όμως των κοσμικών, που ζουν μακριά από τον Χριστό, δεν φεύγει».
Άγιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης

7485 - Πανηγυρική Αγρυπνία το βράδι της Δευτέρας στον Ιερό Ναό του ΠρωτάτουΤη Δευτέρα 30/17 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 21.00, στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους Καρυές, θα τελεσθεί πανηγυρική αγρυπνία επί τη ανακομιδή των τιμίων λειψάνων του Οσιομάρτυρος Κοσμά του Πρώτου.
Ακολουθεί η Εγκύκλιος που απέστειλε η Ιερά Επιστασία στους Κελλιώτες Γέροντες των Καρυών:

7484 - Στην αυλή της Ιεράς Μονής Ιβήρων (24/25 Νοεμβρίου 1912)

Στην αυλή της μονής Ιβήρων μετά την τέλεση μνημοσύνου υπέρ των εν πολέμω πεσόντων. 
Στο κέντρο ο μητροπολίτης Κασσανδρείας Ειρηναίος, ο επίσκοπος Αμισού Ευγένιος 
και ο ταγματάρχης Γεώργιος Πάνου Κολοκοτρώνης
(24/25 Νοεμβρίου 1912).
(Φωτογραφία: Προκόπιος ιεροδιάκονος)

7483 - Η φιλοπατρία των αγιορειτών πατέρων

Ο πρώην Πρώτος του Αγίου Όρους Γέροντας Μάξιμος Ιβηρίτης, ως εκπρόσωπος της Ιεράς Κοινότητας Αγίου Όρους, απευθύνει χαιρετισμό σε εκδήλωση της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών με κεντρικό ομιλητή τον τ. Βουλευτή και Διδάκτορα Ιστορίας Βασίλειο Πάππα, με τίτλο: Αφανείς Αγιορείτες του Μακεδονικού Αγώνα.

7482 - Ο αγιορειτικός τύπος, τα αγιορειτικά τυπογραφεία και Αγιορείτες εκδότες και συντάκτες περιοδικώνΧατζηφώτης Ιωάννης,
«Ο αγιορειτικός Τύπος», «Αγιορείτες εκδότες και συντάκτες περιοδικών», «Τα τυπογραφεία του Αγίου Όρους», «Αγιορείτες βιβλιογράφοι», Ο Εφημέριος 1981.
Αθήνα 1981
Χατζηφώτης Ι.Μ., 
Ο αγιορειτικός τύπος και τα αγιορειτικά τυπογραφεία (συμπλήρωμα). 
Αθήνα 1984