Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2015

7481- Χρυσά στεφάνια


       Όταν συκοφαντηθούμε ή αδικηθούμε είτε από επιπόλαιους είτε από πονηρούς, που έχουν κακότητα και διαστρέφουν και την αλήθεια, εάν μπορούμε, καλά είναι να μη θέλουμε να δικαιωθούμε από τους ανθρώπους, όταν η αδικία αφορά μόνον το άτομό μας. Ούτε και να πούμε: «να το βρουν από τον Θεό», γιατί και αυτό είναι κατάρα. Καλά είναι να τους συγχωρέσουμε με όλη την καρδιά μας και να παρακαλέσουμε τον Θεό να μας δυναμώσει, να μπορέσουμε να σηκώσουμε το βάρος της συκοφαντίας και να συνεχίζουμε την πνευματική ζωή (στην αφάνεια, όσο μπορούμε), και ας συνεχίζουν οι άνθρωποι που έχουν ως τυπικό να κρίνουν και να κατακρίνουν, διότι συνέχεια με τον τρόπο τους αυτό μας ετοιμάζουν χρυσά στεφάνια για την αληθινή ζωή.
Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης

7480 - Τα γεγονότα που οδήγησαν τους Έλληνες μοναχούς εκτός της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος στο Άγιο Όρος


Αρχιμανδρίτης Μακάριος (†1889)
ο πρώτος Ρώσος Ηγούμενος
Αρχιμανδρίτης Γεράσιμος (†1875)
ο τελευταίος Έλληνας Ηγούμενος
Ιερώνυμος ιερομόναχος (†1885)

Ο Γεράσιμος Σμυρνάκης στο βιβλίο του ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ (1903) περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τα γεγονότα που διαδραματίσθηκαν στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος, στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και είχαν σαν αποτέλεσμα να εκδιωχθούν από το μοναστήρι οι Έλληνες μοναχοί.

7479 - Μοναχός Αμβρόσιος Λαυριώτης (1884 - 24 Νοεμβρίου 1977)

Ο κατά κόσμον Δημήτριος Ντόλας του Αγγέλου και της Ελένης γεννήθηκε στην Αρναία Χαλκιδικής το 1884. Προσήλθε στη Μεγίστη Λαύρα το 1904. Εκάρη μοναχός το 1906. Ήταν Γέροντας από το 1928 και προϊστάμενος της μονής από το 1932.
Γράφει περί αυτού ο υποτακτικός του επίσκοπος Ροδοστόλου Χρυσόστομος(*): «Δεν ήταν μόνο η υψηλή, βιβλική, ρασοστόλιστη κορμοστα­σιά του, που πλησίαζε τα δύο μέτρα, η κατάλευκη γενειάδα του και τα αδρά, ανδροπρεπέστατα χαρακτηριστικά του προσώπου του αυτά που εντυπωσίαζαν και ενέπνεαν σεβασμό και δέος σε όλους, αλλά κυρίως η σύνεσις, η σοβαρότης του και η μεγάλη περί τα μοναχικά και διοικητικά της Μεγίστης Λαύρας και του Όρους πείρα του· η οξύνοιά του, ωσαύτως, στην αντίληψη και εκτίμηση των γεγονότων, η από όλους αναγνωριζομένη διορατικότης του, ώστε να προλαμβάνη καταστάσεις και να μην ξαφνιάζεται απ’ αυτές, και υπέρ πάντα το πολύτιμο των συμβουλών του».

7478 - Τα σημεία των καιρών

Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Γέροντας Ελισαίος στο τελευταίο τμήμα της αποκλειστικής συνέντευξης που έδωσε στην Πεμπτουσία εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο πρέπει ο χτιστιανός να διαβάζει τα εσχατολογικά και αποκαλυπτικά κείμενα και δίνει την ευχή του για ευόδωση του έργου της Πεμπτουσίας.