Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2015

7477 - Η πανήγυρη του Χιλανδρινού Κελλίου των Αρχαγγέλων της συνοδίας των ΑβερκαίωνΣτην πανήγυρη του Χιλανδρινού Κελλίου των Αρχαγγέλων της συνοδείας των Αβερκαίων, στις Καρυές Αγ. Όρους, προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ. Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Εσπερινό την παραμονή της εορτής 20η/7η (π.ημ.) Νοεμβρίου, ενώ την επομένη, Σάββατο 21η/8η (π.ημ.) Νοεμβρίου χοροστάτησε στον Όρθρο και ετέλεσε την πανηγυρική Θ. Λειτουργία επί τη εορτή των Αγίων Αρχαγγέλων. Περισσότερα

7476 - Γέροντας Διονύσιος της Κολιτσού (1ο)

Χαράλαμπος Μπούσιας, Μέγας Υμνογράφος της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας
Ο Οσιώτατος Γέροντας Διονύσιος, ο Κολιτσιώτης, ως πνευματικός καθοδηγητής, όπως τον γνώρισα
Ο οσιώτατος Γέροντας Διονύσιος, ο Κολιτσιώτης, όπως όλοι οι Άγιοί μας, δεν υπήρξε υπερφυσικό ον αν και πολιτεύθηκε ξεπερνώντας την ανθρώπινη φύση. Ήταν άνθρωπος «ομοιοπαθής ημίν» (Ιακ. ε΄ 17), που φορούσε το ίδιο με εμάς χοϊκό σαρκίο και ζούσε, όπως και εμείς, τη μεταπτωτική κατάσταση των πόνων, των θλίψεων και των αγώνων για την επιβίωση. Ενώ δεν διέφερε από εμάς στο χρόνο, αφού είναι σύγχρονός μας, διέφερε στον τρόπο που πολιτεύθηκε. 
Κουβαλούσε, όπως όλοι οι άνθρωποι μέσα στους αιώνες το ίδιο ψυχικό άλγος με εμάς, τα ίδια προβλήματα, τις ίδιες θλίψεις, την ίδια αγωνία του θανάτου, όπως μας λέει και ο μεγάλος διηγηματογράφος, ο Άγιος των Ελληνικών γραμμάτων, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, «Σαν νάχαν ποτέ τελειωμό τα πάθια κι οι καϋμοί του κόσμου».

7475 - Ali Borovalı. Ο Τούρκος φωτογράφος που συμμετέχει στην Έκθεση φωτογραφίας της Αγιορειτικής Εστίας

Άγιον Όρος: τόπος, λατρεία, βίος και πρόσωπα
Με ενθουσιασμό και ένταση ενδιαφέροντος και συμμετοχής συνεχίζεται η έκθεση φωτογραφίας της Αγιορειτικής Εστίας με τίτλο: «Άγιον Όρος: «Κατ’ εικόνα του φωτογραφικού βλέμματος»στους εκθεσιακούς χώρους του κτηρίου Νεδέλκου (Εγνατίας109) της Αγιορειτικής Εστίας.  Οι φωτογράφοι Valery Bliznyuk (Ρωσία), Ali Borovali (Τουρκία), Ζbigniew Κοsc (Πολωνία), Zoran Purger (Σερβία) παρουσιάζουν έργα τα οποία εκτίθενται στις ενότητες: «τόπος», «λατρεία», «βίος» και «πρόσωπα». Στο πλαίσιο αυτό η Αγιορειτική Εστία παρουσιάζει από σήμερα και για τις επόμενες τρεις Δευτέρες, τους φωτογράφους που συμμετέχουν στην εν λόγω Έκθεση. Πρώτος στη σειρά παρουσίασης ο Ali Borovali από την Τουρκία.

7474 - Η πανήγυρις των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος του Αγίου Όρους (φωτογραφίες)


7473 - Τυπολογία και μορφολογία των καθολικών του Αγίου Όρους

Μιλτιάδης Πολυβίου, Αρχιτέκτων
Το σημαντικότερο κτίσμα της αγιορείτικης μονής είναι βέβαια ο καθολικός ναός, το λεγόμενο καθολικόν. Το καθολικόν δεσπόζει ελεύθερο στο μέσον της αυλής εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό τον κυριαρχικό του ρόλο ως κέντρου της ζωής της μονής. Βεβαίως πολλές φορές η μορφολογία του έδαφους και προσφερόμενη οικοδομήσιμη έκταση επηρεάζουν την διάταξη αυτή, έτσι ώστε σε κάποιες περιπτώσεις, όπως π.χ. στη μονή Σίμωνος Πέτρας, η δυτική πλευρά του καθολικού να εισχωρεί στην απέναντι πλευρά και να ενσωματώνεται στα κτίσματά της.
Όσον αφορά την τυπολογία τους τα αγιορείτικα καθολικά ανήκουν στον λεγόμενο αθωνικό τύπο ναού, που είναι βασικά ο σύνθετος σταυροειδής εγγεγραμένος τύπος με κάποιες επί πλέον προσθήκες που αποτελούν τα ειδοποιά του γνωρίσματα.

7472 - Ιστορικές σελίδες του Αγίου Όρους

Διάλεξη με θέμα Αφανείς Αγιορείτες στον Μακεδονικό Αγώνα θα δώσει την Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015, ώρα 19.00 στην αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών ο Δρ. Ιστορίας, και τ. Βουλευτής, Βασίλειος Ν. Πάππας. Η ομιλία κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική και πρωτότυπη λόγω του ότι στηρίζεται σε άγνωστο στην μέχρι τώρα έρευνα πρωτογενές αρχειακό υλικό των Αρχείων της Αγιώνυμης Πολιτείας του Άθω της κρίσιμης περιόδου 1870-1913.
Στην ομιλία θα γίνει αναφορά και σε Αθωνικές προσωπικότητες που συνέβαλαν με τις μελέτες τους και σύνολο το έργο τους στους εθνικούς αγώνες τη εποχής (Μακεδονικός Αγώνας-Βαλκανικοί Πόλεμοι).

7471 - Μοναχός Ερμόλαος Λαυριώτης (1873 - 23 Νοεμβρίου 1960)

Ο κατά κόσμον Εμμανουήλ Εμμανουηλίδης του Ανδρέου και της Μεταξωτής από τη Τατσάλτη της Μικράς Ασίας ήλθε στο Άγιον Όρος το 1916 και εκάρη μοναχός το επόμενο έτος στη μονή της Με­γίστης Λαύρας. Ο ακριβολόγος επίσκοπος Ροδοστόλου Χρυσόστομος γράφει, όπως πάντα, ωραία περί αυτού: «Όλοι τον γνώριζαν ως τον πλέον ανεξίκακο, καλόγνωμο και απλούν στους λόγους και την συμπε­ριφορά. Ο ίδιος έγινα αυτόπτης και αυτήκοος αποπειρών και φράσεων αρκετών, οι οποίοι, θέλοντες να δοκιμάσουν την αοργησία και το ανυποψίαστο της ψυχής του, τον έσκωπταν εμφανώς, ενίοτε δε και τον πεί­ραζαν απρεπώς. Εκείνος όμως ζούσε στον δικό του κόσμο, πλέων στα πελάγη της αγαθότητός του, εκτός ερεθισμών εγωισμού και πνεύματος αντιδικίας και κείμενος πολύ μακρυά από τις επήρειες των παθών της λύπης και της πονηριάς. Γι’ αυτό και, σαν να μη συνέβαινε τίποτα, με νηφαλιότητα και γλυκύτητα απαντούσε με ό,τι τον φώτιζε ο Θεός και ήταν πάντοτε, με τον τρόπο του, διδακτικός και ωφέλιμος».

7470 - Γέροντος Σωφρονίου Σαχάρωφ: Βίος του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου σε ηχητική απόδοση (μέρος 8ο)

Βίος του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου μέρος 8ο.
Ανάγνωση απο το ομώνυμο βιβλίο του Αρχιμανδρίτου Σωφρονίου Σαχάρωφ, εκδ. Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ Αγγλίας. Η ηχογράφηση έγινε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ι.Μ. Λεμεσού. Διαβάζει η κυρία Όλγα Κοκκίνου. Περισσότερα

7469 - Υποδοχή της Παναγίας Βηματάρισσας από την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου στην Κίσαμο

  
     Η Κίσαμος δέχθηκε την μεγάλη ευλογία της ελεύσεως αντιγράφου της θαυματουργού Εικόνος Παναγίας Βηματαρίσσης εκ της Ι. Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου. Την Εικόνα μετέφερε ο Καθηγούμενος της Ι. Μονής Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Εφραίμ, με μέλη της συνοδείας του. Περισσότερα