Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2015

7464 - Οι τοιχογραφίες του παρεκκλησίου του «Ακαθίστου» στην Ιερά Μονή Διονυσίου Αγίου Όρους

 
Βαφειάδης Κωνσταντίνος,
Οι τοιχογραφίες του παρεκκλησίου του «Ακαθίστου» στην Ι.Μ. Διονυσίου Αγίου Όρους
Βυζαντινά 30 (2010), σ. 415-447

Πηγή Αγορειτική Βιβλιοθήκη

7463 - Δεν θα εκτελεσθούν αύριο τα δρομολόγια προς και από το Άγιο Όρος λόγω ισχυρών νοτιάδων (Μετεωρολογικός Σταθμός Μεγίστης Λαύρας)

Τοπική και Γενική πρόγνωση καιρού της περιοχής Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας και  του Αγίου Όρους.
Συνεχίζει ο καιρός και την Κυριακή  με ενισχυμένους Νότιους ανέμους που θα φθάσουν και τα 8 μποφόρ. Τοπικά αυξημένες νεφώσεις που από τα μεσάνυχτα θα πυκνώσουν. Η Θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 μέχρι 23  βαθμούς Κελσίου. Εξασθένηση των ανέμων περιμένουμε από τα ξημερώματα της Δευτέρας 23 Νοεμβρίου.
Αναλυτικά:
Σιγγιτικός κόλπος: 

7462 - Επιστολή Οικουμενικού Πατριάρχη για την επαναφορά της Ι.Μ. Χιλανδαρίου σε Κοινόβιο

Γράφτηκε από: Romfea.gr
Επιστολή για την συμπλήρωση 25 χρόνων από την επαναφορά της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου σε Κοινόβιο, απέστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.
Ο Πατριάρχης στην επίστολή του αναφέρεται σε ιστορικά στοιχεία σχετικά με την σύσταση της Μονής σε Κοινόβιο, καθώς και στις προσπάθειες και μέριμνα της Μητρός Εκκλησίας κατά τη διάρκεια των δύσκολων χρόνων οι προσκυνητές να βρίσκουν την μονή αναστημένη.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ:

7461 - Ο Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους Ιωαννίκιος Διονυσιάτης (†2006) για τον Ζωγραφίτη Ηγούμενο Ευθύμιο (†1994)


Στην προηγούμενη ανάρτηση [Ηγούμενος Ευθύμιος Ζωγραφίτης (26/10/1926 - 21 Νοεμβρίου 1994)] αναφερθήκαμε στον Ζωγραφίτη ηγούμενο Ευθύμιο, ο οποίος κοιμήθηκε σαν σήμερα την 21η Νοεμβρίου του 1994. Στο περιοδικό ΠΡΩΤΑΤΟΝ  (τεύχ. 50, Νοέμ. – Δεκ. 1994) δημοσιεύεται η είδηση του θανάτου με την επικήδειο προσλαλιά του Πρωτεπιστάτη του Αγίου Όρους Γέροντα Ιωαννίκιου Διονυσιάτη:

7460 - Ηγούμενος Ευθύμιος Ζωγραφίτης (26/10/1926 - 21 Νοεμβρίου 1994)

     Ο Καθηγούμενος του Ζωγράφου Ευθύμιος γεννήθηκε στις 26-10-1926 στο χωριό Έντσεβτσι της επαρχίας Βελίκο Τίρνοβο της Βουλγαρίας. Στην βάπτιση του δόθηκε το όνομα Μπογκομίλ. Από μικρός διεκρίνετο για την εξυπνάδα και την σεμνότητά του. Τελείωσε αριστούχος το Γυμνάσιο.
Ο πατέράς του είχε σκοπό να τον αφήση διάδοχο στις δουλειές του, αλλά όταν ο Μπογκομίλ τελείωσε την στρατιωτική του θητεία ανακοίνωσε στους γονείς του ότι θέλει να γίνη ιερέας στο χωριό του.
Γράφτηκε στην Ιερατική Σχολή πού τότε βρισκόταν στη Μονή Τσερεπίς. Τελείωσε σε τρία χρόνια με άριστα και επέστρεψε στο χωριό του όπου όλοι τον περίμεναν να χειροτονηθή. Ήταν αγαπητός σε όλους για την πραότητά του, την σεμνότητα, τον ήσυχο και αγαθό χαρακτήρα του. Έπρεπε όμως να βρή πρώτα πρεσβυτέρα. Επειδή ήταν άπειρος από τέτοια, παρεκάλεσε γνωστό του ιερέα να του βρή εκείνος πρεσβυτέρα. Περισσότερα

7459 - Προηγούμενος Δομέτιος Ζωγραφίτης (8/6/1909 - 21 Νοεμβρίου 1985)

Γεννήθηκε ο κατά κόσμον Δημήτριος Τριχενέας του Δημητρίου και της Μαρίας στην Τιλίσκα Σιμπίου της Ρουμανίας στις 8.6.1909. Οι γονείς του ήταν ποιμένες προβάτων. Το 1915 οι γονείς του με τα ποίμνιά τους μετακινήθηκαν στα μέρη της Κριμαίας. Ο ίδιος έμεινε με την ευλαβέστατη γιαγιά του. Το 1922 είδε στον ύπνο του την Παναγία να τον ξεναγεί στα μοναστήρια του Αγίου Όρους.
Το ίδιο έτος, παρά τις πολλές αντιρρήσεις πολλών, για το ότι ήταν πολύ μικρός, αποφάσισε να έλθει στο θεομητροβάδιστο και θεομητροσκέπαστο Περιβόλι της Παναγίας. Μαζί του ήταν ο ιεροδιάκονος Γερόντιος και ο ιερομόναχος Διομήδης. Με πλοίο από την Κωνστάντζα ήλθαν στη Θεσσαλονίκη. Κατευθύνθηκε στο Βατοπεδινό Κελλί του Αγίου Υπατίου. Γέροντας ήταν ο αυστηρός και εγκρατής μοναχός Θεοδόσιος. Είχε μία ευλογημένη πενταμελή αδελφότητα. Από τον καλοκάγαθο ιερομόναχο Γεράσιμο του Κελλιού τους έμαθε μουσικά και την αγιορειτική τάξη. Περισσότερα

7458 - Καθηγούμενος της Ι. Μ. Ξηροποτάμου αρχιμ. κυρός Εφραίμ (1940 - 21 Νοεμβρίου 1984)

Στο λίγο διάστημα που νέος έμεινα στη μονή Φιλόθεου, άκουγε κάθε βράδυ τους λογισμούς μου με προσοχή, υπομονή, αγάπη, καλοσύνη κι ευγένεια. Είχε μία γλυκύτητα στην καρδιά του και μια χάρη στον λόγο του που σ’ αιχμαλώτιζε. Επρόκειτο πράγματι για σεβάσμιο κι ενάρετο Ιερομόναχο. Γεννήθηκε στον Βόλο το 1940 ο κατά κόσμον Απόστολος Γεωργίου Κουτσιμπός.
Το 1963 προσήλθε στη συνοδεία του Γέροντος Εφραίμ στο Λαυριώτικο Κελλί του Αγίου Αρτεμίου στην Προβάτα. Εκάρη μοναχός το 1964. Κατόπιν ακολούθησε τον Γέροντά του στη μονή Φιλόθεου. Η υπακοή του ήταν πάντοτε ολόθερμη και άμεμπτη. Παρά την όχι καλή του υγεία, ζούσε με μισό νεφρό, ήταν πρόθυμος σε κάθε διακονία. Οι πειρασμοί και οι δοκιμασίες τον καλλιέργησαν. Το 1971 χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος. Το 1980 προσήλθε στη μονή Ξηροποτάμου. Στις 9.3.1981 κατεστάθη πρώτος ηγούμενος της κοινοβιακής πλέον μονής. Περισσότερα

7457 - Μοναχός Βασσιανός Προδρομίτης (1888 - 21 Νοεμβρίου 1972)

Γεννήθηκε στην κοινότητα Μπάχνα του νομού Ρόμαν της Ρουμα­νίας το 1888, ο κατά κόσμον Γεώργιος Οπρισάν. Το 1910 ήλθε στο Άγιον Όρος κρυφά, γιατί ο πατέρας του ήθελε να τον νυμφεύσει. Εισήλθε στη σκήτη του Τιμίου Προδρόμου όπου εκάρη μοναχός. Εκεί διακόνησε στο ναό, το μαγειρείο, τον κήπο και το νοσοκομείο. Μετά από λίγα χρόνια πήγε στη σκήτη του Αγίου Δημητρίου-Λάκκου, όπου ασκήτευαν πολλοί συμπατριώτες του.
Υποτάχθηκε σ’ έναν από αυτούς που ζούσε ησυχαστικά. Ήταν ο Ρουμάνος Γέροντας Βαρλαάμ, που ζούσε με μεγάλη άσκηση, συνεχή προσευχή και θεία οράματα. Διηγείται ο ίδιος αργότερα: