Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2015

7456 - Το Άξιον Εστίν


Χρυσοχοΐδης Κ. - Ταβλάκης Ι. - Οικονομάκη-Παπαδοπούλου Γιώτα, Το Άξιον Εστίν, Άγιον Όρος 1999

7455 - Φωτογραφίες από την Αγρυπνία που τελείται αυτή την ώρα στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου Αγίου Όρους

Του Ηλία Προύφα
Ιερά Αγρυπνία τελείται αυτή την ώρα στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου Αγίου Όρους με αφορμή τον εορτασμό των προστατών την Μονής Παμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ.
Στην Αγρυπνία που ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί στις 5 το πρωί προεξάρχει ο Ουκρανός Επίσκοπος Κιέβου Ιωνάς συμπαραστατούμενος από τον Καθηγούμενο της Ι.Μ.Δοχειαρίου Αρχιμανδρίτη Γρηγόριο και  τον Καθηγούμενο της Ι.Μ. Λογγοβάρδας Πάρου Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο.
Μεγάλη είναι και φέτος η συμμετοχή τόσο του κόσμου που αψήφησε τις προειδοποιήσεις των αρχών για απαγορευτικό στα πλοία από μεθαύριο και προσήλθε στην αγρυπνία από πολλές περιοχές της Ελλάδος και του Εξωτερικού καθώς και Αγιορειτών Πατέρων από διάφορες Μονές, Σκήτες και Ιερά Κελλιά.

7454 - Αγρυπνία απόψε στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου


Πανηγυρική Αγρυπνία απόψε στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου για την αυριανή (8/21 Νοεμβρίου) εορτή της Σύναξης των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών Ασωμάτων και Ουράνιων Αγγελικών Ταγμάτων, στους οποίους τιμάται το Καθολικό της Μονής.

H πανήγυρη των Aρχαγγέλων στη μονή Δοχειαρίου.
Χρονολογία: 1927-28
Φωτογράφος: Αλή Σάμη Βέη
Πηγή: http://www.athosmemory.gr

7453 - Ιερομόναχος Μελχισεδέκ Νεοσκητιώτης (1875 - 20 Νοεμβρίου 1937)

Κατά τον Γέροντα Ιωσήφ Βατοπεδινό (†2009), υπήρξε «άνδρας αγωνιστής και πλήρης θείου φόβου και πίστεως. Ο ευλαβέστατος αυτός Γέρων ήτο κοσμημένος με την χάριν της ιερωσύνης, την οποίαν ετίμησε με την καθαράν και ακριβή του ζωήν. Πάρα πολύ όμως ηγωνίζετο στην νηστεία και το πένθος, που πάντοτε το εκρατούσε αδιάλει­πτα. Γνωρίζοντας ότι η μόνωσις και η ησυχία είναι απαραίτητα στοι­χεία του πένθους και του κλαυθμού, προσπαθούσε πάντοτε να κάθεται σε απόμερα και άγνωστα μέρη, ώστε να αποφεύγη τις άσκοπες επαφές και τους μετεωρισμούς.

7452 - Οθωμανική και ευρωπαϊκή τέχνη στην εκκλησιαστική αργυροχοΐα: Το παράδειγμα του Αγίου Όρους

Η Δρ Άννα Μπαλλιάν, μιλάει στο Ι' Επιστημονικό Συνέδριο της Αγιορειτικής Εστίας Θεσσαλονίκης υπό τον τίτλο: «Βήματα προς τη νέα εποχή. Το Άγιον Όρος κατά τον 17ο και 18ο αιώνα». Θέμα της εισήγησις της είναι: «Οθωμανική και ευρωπαϊκή τέχνη στην εκκλησιαστική αργυροχοΐα: Το παράδειγμα του Αγίου Όρους».

7451 - Μοναχός Αρτέμιος Γρηγοριάτης (1886 - 20 Νοεμβρίου 1955)

Γεννήθηκε στις Γιάρδες Μαγνησίας της Μ. Ασίας το 1886. Από μικρός εργάσθηκε σκληρά κοντά σ’ ένα Τούρκο βυρσοδέψη, αργότερα σ’ ένα παντοπωλείο της Σμύρνης και κατόπιν υπάλληλος σε μαγαζιά της Κωνσταντινουπόλεως. Πέρασε διάφορους δύσκολους πειρασμούς. Θέλησαν να τον νυμφεύσουν μα απέφευγε. Πήγε πρώτα σ’ ένα μοναστήρι της Χίου, κατόπιν στα Ιεροσόλυμα, στου Χοζεβά, το Σαραντάριο, τον Πανάγιο Τάφο και τέλος στον ξακουσμένο Ιερό Άθωνα.
Πρώτα στάθμευσε στη Σιμωνόπετρα, μετά στη Μικρά Αγία Άννα και τα Κατουνάκια. Κουραζόταν πολύ και δεν αναπαυόταν ψυχικά. Το μοναχικό σχήμα έλαβε στη σκήτη της Αγίας Άννης. Οι πειρασμοί δεν τον άφηναν και οι δαίμονες τον ενοχλούσαν αφάνταστα. Πήγε πάλι για λίγο στη Σιμωνόπετρα. Με την παρακίνηση του αγίου Νικολάου εισήλθε στη μονή Γρηγορίου το 1917. Ο τότε ηγούμενος Γεώργιος (1962) τον έκανε δεκτό και τον συμβούλευσε να κάνει υπομονή και υπακοή.