Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2015

7424 - Σαρακοστιανά φαγητά από τον Γέροντα Επιφάνιο Μυλοποταμινό

*
*
*

7423 - Γνωρίστε λαοί

Όλων των λαών η ψυχή αισθανόταν πως υπάρχει ο Θεός, αν και δεν ήξεραν να λατρεύουν τον αληθινό Θεό. Το Άγιο Πνεύμα όμως δίδαξε πρώτα τους Προφήτες, έπειτα τους Αποστόλους, κατόπιν τους αγίους πατέρες και Επισκόπους μας, κι έτσι έφτασε ως εμάς η αληθινή πίστη. Εμείς γνωρίσαμε τον Κύριο με το Άγιο Πνεύμα. Και όταν Τον γνωρίσαμε, τότε στερεώθηκε σ’ Αυτόν η ψυχή μας. Γνωρίστε, λαοί, ότι πλαστήκαμε για να δοξάζουμε τον ουράνιο Θεό, και μην προσκολλάστε στη γη, γιατί ο Θεός είναι Πατέρας μας και μας αγαπάει σαν πολυπόθητα παιδιά Του. Όποιος δεν γνωρίζει τη χάρη, δεν την επιζητεί. Οι άνθρωποι προσκολλήθηκαν στη γη, γι’ αυτό οι πιο πολλοί δεν ξέρουν πως τίποτα το γήινο δεν μπορεί να συγκριθεί με τη γλυκύτητα του Αγίου Πνεύματος.
Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης

7422 - Μοναχός Ιωάννης Κουτλουμουσιανοσκητιώτης (1895 - 13 Νοεμβρίου 1985)

Ο μακαριστός Γερο-Γιάννης, κατά κόσμον Γεώργιος Αντωνίου Μαρκάκης, γεννήθηκε στο Τυμπάκι της Κρήτης το 1895. Στον ελληνοβουλγαρικό πόλεμο που πήγε υποσχέθηκε, μόλις απολυθεί, να μονάσει. Προσήλθε στην Καλύβη του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου της ιεράς σκήτης Αγίου Παντελεήμονος-Κουτλουμουσίου το 1921 και εκάρη μοναχός το επόμενο έτος.
Κατά τον θεοφιλέστατο επίσκοπο Ροδοστόλου Χρυσόστομο, ήταν «προσωπικότης που ενέπνεε σέβας και ευλάβεια με όλα τα δείγματα της πολυχρονίου νηστείας και εγκρατείας επάνω της». Για την αρετή του μου είχε μιλήσει θερμά και ο Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης. Ήταν επί δεκαετίες καλός τυπικάρης του Κυριακού της σκήτης. Μαζί με τη μικρή συνοδεία του ήταν ιερορράπτες. Ο ίδιος επίσκοπος περί αυτών γράφει στα ωραία Απομνημονεύματά του: «Απέβησαν απ’ την πρώ­τη κιόλας στιγμή προστάται, κατηχηταί και παιδαγωγοί μας περίπου, στην πνευματική σκέψι και βιοτή, στις μοναχοπρεπείς εν γένει συμπε­ριφορές μας, στις όλως κόσμιες και μετρημένες συνομιλίες μας με τους άλλους συνασκητάς και στα της συμμετοχής στην κοινή θεία λατρεία στο Κυριακό».

7421 - Μοναχός Γαλακτίων Ξενοφωντινός (1878 - 13 Νοεμβρίου 1951) και άλλοι Ξενοφωντινοσκητιώτες πατέρες

Η Ξενοφωντινή Σκήτη, το 1928
Ο κατά κόσμον Γεώργιος Ψυχόγηρος του Αθανασίου και της Διαμάντως γεννήθηκε στις Ράχες Ικαρίας το 1878. Νέος πήγε στη Χίο και γνώρισε τον όσιο Γέροντα Παχώμιο (1839-1905) στη σκήτη των Αγίων Πατέρων, όπου τότε ήταν περίπου εξήντα μοναχοί, κι εκεί εκάρη μοναχός. Μετά την κοίμηση του οσίου αναχώρησε για το Άγιον Όρος με τον Χιώτη παραδελφό του Γρηγόριο. Ήλθαν και κατοίκησαν στην Ξενοφωντινή σκήτη του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Ο Γαλακτίων στην Καλύβη των Αγίων Πάντων στις 10.4.1934 και ο Γρηγόριος σ’ ένα ξεροκάλυβο. Τότε οι μοναχοί της σκήτης ήταν περίπου ογδόντα και διακρίνονταν για την ασκητικότατά τους. Γράφει περί αυτών ο Γέρον­τας Ιωακείμ στο βιβλίο του Παλαίστρα άγιων ανδρών:

7420 - Οσιομάρτυς Δαμασκηνός (†1681)Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 13 Νοεμβρίου

Διαβάστε τον βίο του Αγίου: