Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου 2015

7406 - Ψυχή Ορθρία (Ημερολόγιο Όρους 2015). Μέρος 3ο

Εξώστης  λιόφωτος ζεστός, μιλά ο Παπά Μύρων!
Για ταπεινούς φιλότιμους, με φρόνημα μαρτύρων…
Της Αναλήψεως φρουρός,  με ευχή του Ιερωνύμου,
Ποτίζει στο πολύβουο λουλούδι της ερήμου…

Πατέρες Γαλακτίωνα και Γερμανέ ευλογείτε!
Πλέον στον κήπο του Θεού απαύστως θα αινείτε…
Το κοιμητήρι ευωδιαστό, τα  μνήματα ανθισμένα
για μίσχους έχουν σώματα κάποτε αναστημένα!

7405 - Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στη Βατοπαιδινή Σκήτη του Αγίου Δημητρίου

Χθες Κυριακή 8 Νοεμβρίου (με το αγιορείτικο ημερολόγιο 26 Οκτωβρίου) τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία στη Βατοπαιδινή Σκήτη του Αγίου Δημητρίου (το πάλαι ποτέ Μονύδριο του Χαλκέως).
Τη Σκήτη του Αγίου Δημητρίου κατά παλαιά αγιορείτικη παράδοση έκτισαν συγγενείς του Αγίου Δημητρίου από τη Θεσσαλονίκη.

7404 - Εορτασμός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Δοχειαρίτικο Μετόχι Ποτίδαιας Χαλκιδικής

Του Ηλία Προύφα
Με την πρέπουσα Αγιορείτικη τάξη και κατάνυξη εορτάστηκαν και φέτος οι Παμμέγιστοι Ταξιάρχες στο φερώνυμο Μετόχι της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου στην Ποτίδαια Χαλκιδικής. Αντιπροσωπεία 11 μοναχών με δύο ιερείς και διάκονο μετέβησαν όπως κάθε χρόνο στην περιοχή για να τιμήσουν τους Αρχαγγέλους προστάτες του Μοναστηριού.
Την παραμονή της εορτής το απόγευμα, τελέσθηκε Μέγας εσπερινός παρουσία αρκετών πιστών που είχαν συρρεύσει στο μετόχι και από μακρινές περιοχές όπως η Αθήνα και η Λάρισα, ενώ χθες Κυριακή ημέρα της εορτής πραγματοποιήθηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία με αρτοκλασία.

7403 - Η ψυχή του εφήβου είναι ένα χωράφι… (Γέροντας Μύρων Σιμωνοπετρίτης)

Να μην είστε αυστηροί ιδίως με τους εφήβους σας! Η ψυχή του εφήβου είναι ένα χωράφι… Κατεβαίνουν λοιπόν όσο ο καιρός περνά,  4 ποτάμια ορμητικά σαν χείμαρροι πάνω της! Το βιολογικό ποτάμι, το γνωστικό, το συναισθηματικό και το κοινωνικό. Το τι κατεβάζουν αυτά τα ποτάμια στο χωράφι της ψυχής! Πόσα μπάζα, πόσα άχρηστα αντικείμενα! Και ο γονιός τι πρέπει να κάνει;  Να κάνει τα αποστραγγιστικό έργο! Με καρτερία και υπομονή το οργώνει όπως είναι! Και να είστε σίγουροι πως αν έχει σπείρει κάποτε, το χωράφι θα γίνει καρπερό και γόνιμο!   Στα νέα τα παιδιά που έρχονται να εξομολογηθούν τους λέω να κάνουν σωστή, όσο μπορούν, διαχείριση σε τρία πράγματα: Στο χρήμα, στο χρόνο και στο συναίσθημά τους! Αν μπορέσουν να διαχειριστούν αυτά τα τρία  κατά Θεόν, τότε θα πορευτούν καλά και Θεαρέστως! Αν όχι…

Κείμενο και φωτογραφία δανεισμένα από το  ...ἐν τῷ φωτί Σου ὀψόμεθα φῶς

7402 - Φωτογραφίες των Ελληνικών Στρατευμάτων εντός του Αγίου Όρους, τις πρώτες ημέρες μετά την Απελευθέρωση (Νοέμβριος 1912)7401 - Μητροπολίτης Βασίλειος πρώην Λήμνου, ο εξ Αγίου Όρους ορμηθείς (1901 - 9 Νοεμβρίου 1983)

Ο μακαριστός μητροπολίτης γεννήθηκε στη Σκύρο το 1901. Πολύ μικρός ορφάνεψε από πατέρα. Από μικρός αγάπησε την Εκ­κλησία. Εκκλησιαζόταν καθημερινώς και από νωρίς αποφάσισε να ιερωθεί. Ο παππούς του ήταν ιεροψάλτης και μικρό του έδωσε να πει τον απόστολο σε μία θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων. Γράφει ο ίδιος στις πτυχές της ζωής του: «Από της μεγάλης πλέον εκείνης, της Γεννήσεως του Χριστού, ημέρας κλίσις τε και κλήσις συνηντήθησαν επί το αυτό και συνδέθησαν κατά τοιούτον άρρηκτον δεσμόν, ώστε να επακολουθήση μετά ταύτα, ότε ήλθε το πλήρωμα του χρόνου, η είσοδός μου εις τον κλήρον, η θεία συνάρσει και ευλογία, ανάρρησίς μου εις τον της Αρχιερωσύνης βαθμόν, επίτευγμα το οποίον αποδίδω μόνον εις την βοήθειαν του Θεού και ουδενός άλλου …».
Σοβαρή ασθένεια, μόλις είχε τελειώσει το Δημοτικό σχολείο, τον καταταλαιπώρησε, τον οδήγησε στους ιατρούς της Αθήνας κι έκανε τη χήρα μητέρα του να ξοδέψει όλη τη μικρή περιουσία της.

7400 - Γέροντος Σωφρονίου Σαχάρωφ: Βίος του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου σε ηχητική απόδοση (μέρος 6ο)

Βίος του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου μέρος 6ο.
Ανάγνωση απο το ομώνυμο βιβλίο του Αρχιμανδρίτου Σωφρονίου Σαχάρωφ, εκδ. Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ Αγγλίας. Η ηχογράφηση έγινε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ι.Μ. Λεμεσού. Διαβάζει η κυρία Όλγα Κοκκίνου. Περισσότερα

7399 - Σχέσεις του Αγίου Νεκταρίου με το Άγιο Όρος

7398 - Μνήμη τριών Δοχειαριτών Αγίων


Όσιος Ευθύμιος ο Δοχειάρης
Όσιος Νεόφυτος ο Δοχειαρίτης
Όσιος Βαρνάβας ο Δοχειαρίτης

Αγιορείτες Άγιοι
Μνήμη 9 Νοεμβρίου