Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2015

7391 - Η τέχνη στο Άγιον Όρος κατά τον 17ο και 18ο αιώνα: Παραγγελιοδότες και δημιουργοί

Ο Αρχαιολόγος της Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους Δρ Δημήτριος Λιάκος μιλάει στο Ι' Επιστημονικό Συνέδριο της Αγιορειτικής Εστίας Θεσσαλονίκης με θέμα: «Βήματα προς τη νέα εποχή. Το Άγιον Όρος κατά τον 17ο και 18ο αιώνα». Τίτλος της εισήγησης είναι: «Η τέχνη στο Άγιον Όρος κατά τον 17ο και 18ο αιώνα: Παραγγελιοδόχοι και δημιουργοί».

7390 - Από τον περίβολο της Παναγιάς

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΙΒΟΛΟ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ
Του Βασίλη Χαραλάμπους
Kουρασμένοι και κατάκοποι
από τους λογοκόπους του  κόσμου τούτου
και από κείνο τ΄ αλφάβητο της καυχησιάς
και τ’ ανώφελα παιχνιδίσματα  της αρεσιάς
απομείναμε θαρρείς ταξιδευτές
που την αντιφεγγιά ακολουθάνε
οδοιπορώντας στ’ αγιονορείτικο σιωπηλό μονοπάτι.

7389 - «Διαβάζοντας τα Αρχεία του Αγίου Όρους» Συνέδριο αφιερωμένο στην 70ή επέτειο της συλλογής

Από τις 18 έως τις 20 Νοεμβρίου 2015 θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα διεθνές συνέδριο με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης 70χρόνων από την επανίδρυση της σειράς «Archives de l’Athos», το 1945, από τον διαπρεπή Βυζαντινολόγο Πωλ Λεμέρλ (Paul Lemerle). 
Η σειρά περιλαμβάνει την έκδοση ελληνικών εγγράφων που φυλάσσονται στα Αρχεία των Μονών του Αγίου Όρους και χρονολογούνται έως το 1500. 
Οι ανακοινώσεις του συνεδρίου αποσκοπούν στο να αναδείξουν τη συμβολή των συγκεκριμένων αρχείων, των εξαιρετικής σπουδαιότητας αυτών γραπτών πηγών, στη συγγραφή της βυζαντινής ιστορίας και στη μελέτη του βυζαντινού κόσμου και, παράλληλα, να προτείνουν νέες ερμηνευτικές προσεγγίσεις. 
Το συμπόσιο διεξάγεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, την Τετάρτη και την Παρασκευή 18 & 20 Νοεμβρίου και στη Γαλλική Σχολή Αθηνών, την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου.

7388 - Ο ιερομόναχος Εφραίμ Κατουνακιώτης στο Βελβεντό

Ο ιερομόναχος αγιορείτης π. Εφραίμ ο Κατουνακιώτης στον ιερό ναό του αγίου Διονυσίου Βελβεντού (του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα)

Στον ιερό ναό του αγίου Διονυσίου (εν Ολύμπω) Βελβεντού (και στον Εσπερινό της Πέμπτης 5-11-2015) ήρθε μαζί με φίλους του Αγίου Όρους (από το Βελβεντό και από άλλες περιοχές) ο ιερομόναχος αγιορείτης Εφραίμ από το Κελί του Γέροντα Εφραίμ του Κατουνακιώτη.
Τον αγιορείτη Γέροντα και τους φίλους του Αγίου Όρους υποδέχτηκε στο Ναό ο εφημέριος του ι. ναού π. Κωνσταντίνος.

7387 - Αγρυπνία απόψε στο Άγιο Όρος. Πανηγυρίζουν δύο Σκήτες

Ιβηρήτικο Κελλί Αγίου Δημητρίου
στις Καρυές
Κυριακό Βατοπαιδινής Σκήτης
Αγίου Δημητρίου

Κυριακό Αγιοπαυλίτικης Σκήτης
Αγίου Δημητρίου

Το Άγιο Όρος γιορτάζει αύριο (8.11/ 26 Οκτωβρίου) τον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Δημήτριο. Πανηγυρίζουν η Ιερά Βατοπαιδινη Σκήτη του Αγίου Δημητρίου, η Ιερά Αγιοπαυλίτικη Σκήτη του Αγίου Δημητρίου (Λακκοσκήτη) και Κελλιά, η Εκκλησία των οποίων είναι αφιερωμένη στον Άγιο Δημήτριο. Ο εορτασμός του Αγίου αρχίζει απόψε με Αγρυπνία.

7386 - Αφιέρωμα στην Ιερά Αγιοπαυλίτικη Σκήτη του Αγίου Δημητρίου (Λακκοσκήτη)Περιοδικό ΠΡΩΤΑΤΟΝ, τεύχος 27, Ιανουάριος - Φεβρουάριος 1991

7385 - Αφιέρωμα στην Ιερά Βατοπαιδινή Σκήτη του Αγίου ΔημητρίουΠεριοδικό ΠΡΩΤΑΤΟΝ 
τεύχος 31, Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 1991