Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

7514 - Ο άγιος ιερομάρτυς Κοσμάς. Πρώτος του Αγίου Όρους. Τα κατά την εύρεσιν και ανακομιδήν του ιερού αυτού λειψάνου



Ιερά Κοινότης Αγίου όρους Άθω, 
Ο άγιος ιερομάρτυς Κοσμάς. Πρώτος του Αγίου Όρους. Τα κατά την εύρεσιν και ανακομιδήν του ιερού αυτού λειψάνου. 
Άγιον Όρος 1982

Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη
Διαβάστε και δείτε σπάνιες φωτογραφίες εδώ: http://athoslibrary.blogspot.gr

7513 - Αγρυπνούν απόψε οι Καρεώτες μοναχοί επί τη ανακομιδή των τιμίων λειψάνων του Οσιομάρτυρος Κοσμά του Πρώτου

Σήμερα, Δευτέρα 30/17 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 21.00, στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους Καρυές, θα τελεσθεί πανηγυρική αγρυπνία επί τη ανακομιδή των τιμίων λειψάνων του Οσιομάρτυρος Κοσμά του Πρώτου.
Η ανακομιδή των τιμίων λειψάνων του αγίου Πρώτου Κοσμά έγινε την 18 Νοεμβρίου 1981 επί Πρωτεπιστάτου Προηγουμένου Ματθαίου Βατοπαιδινού.
Στο Πρακτικό των Συνάξεων της Ιεράς Κοινότητος του Άγιου Όρους της 28 Νοεμβρίου 1981 σημειώνεται:
«Την Τρίτην περί ώραν 9ην πρωϊνήν, συναθροισθέντος του ιεροκοινοτικού Σώματος εν τη πλειονότητι αυτού κατήλθον εις τον Ιερόν του Πρωτάτου Ναόν, θέσαντες άπαντες μετάνοιαν τη θαυματουργώ της θεομήτορος εικόνι Άξιον Εστίν. Εν συνεχεία ήρξαντο της Παρακλήσεως προς την Θεοτόκον εγγύς του χώρου της ανακομιδής, εντός της Λιτής του Ιερού Ναού του Πρωτάτου.

7512 - Από το ημερολόγιον ενός Μοιράρχου δια το Άγιον Όρος (1ο)

Κεφάλαιον Α΄. 
Ἀναχώρησις ἐκ Θάσου διὰ Ἅγιον Ὄρος. Ἄφιξις εἰς τὴν Βατοπεδίου.
Ὁ Σεπτέμβριος τοῦ 1915 μὲ εὕρισκεν Ἀνθυπαστὴν τῆς Χωροφυλακῆς ὄντα, ὑπηρετοῦντα εἰς τὴν Ἀστυνομικὴν Ὑποδιεύθυνσιν Θάσου ὡς διοικητὴν αὐτῆς. Μὲ ἀπέστειλαν ἐκεῖ ἐκ Δράμας, ἵνα ξεκουρασθῶ καὶ ἀναλάβω ἐκ τῶν κόπως, εἰς οὓς ἐπὶ διετίαν σχεδὸν προηγουμένως εἶχον ὑποβληθῇ, ὑπηρετῶν ὡς ἀστυνόμος καταδιώξεως Δράμας ἢ μᾶλλον ὁλοκλήρου τοῦ Νομοῦ Δρᾶμας.

7511 - Μοναχός Νέστωρ Γρηγοριάτης (1886 - 30 Νοεμβρίου 1965)

Γεννήθηκε στην Ανδρίτσαινα Ολυμπίας της Πελοποννήσου το 1886. Μικρός έμεινε ορφανός από πατέρα κι έμαθε την τέχνη του υποδη­ματοποιού, την οποία αργότερα χρησιμοποίησε και στη μονή. Εμπόδια, πειρασμοί και δυσκολίες δεν μπόρεσαν να τον κρατήσουν στον κόσμο.
Το 1907 σαν διψασμένο ελάφι ήλθε στις αθωνικές πηγές. Εισήλθε στη μονή Γρηγορίου, ενεγράφη δόκιμος και με φιλότιμο διακονούσε όπου του έλεγαν. Η φιλαδελφία του, η υπακοή του, η φιλοπονία του τον έκαναν σε όλους αγαπητό και σεβαστό. Ως οικονόμος του μετοχίου της μονής Βούλτσιστα στην Πιερία, και μάλιστα κατά την περίοδο της Κατοχής, βοήθησε σημαντικά τη μονή του με τροφές, καθώς και τους εκεί εργαζόμενους και τους πολλούς φτωχούς, πεινασμένους και αναγκεμένους που διέρχονταν για ελεημοσύνη. Κανένα δεν άφησε να φύγει πεινασμένος τα δύσκολα εκείνα χρόνια. Ήλπιζε ακράδαντα στη βοήθεια της Παναγίας.

7510 - Γέροντος Σωφρονίου Σαχάρωφ: Βίος του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου σε ηχητική απόδοση (μέρος 9ο)

Βίος του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου μέρος 9ο.
Ανάγνωση απο το ομώνυμο βιβλίο του Αρχιμανδρίτου Σωφρονίου Σαχάρωφ, εκδ. Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ Αγγλίας. Η ηχογράφηση έγινε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ι.Μ. Λεμεσού. Διαβάζει η κυρία Όλγα Κοκκίνου. Περισσότερα

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

7509 - Φωτογραφίες από την υποδοχή της εικόνας της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου στα Τρίκαλα



7508 - Γέρων Αιμιλιανός Σιμωνοπετρίτης: «Άγιοι Βονιφάτιος και Αγλαΐα. Από τα δεσμά της αμαρτίας στην ελευθερία του μαρτυρίου»

Ο Γέρων Αιμιλιανός Σιμωνοπετρίτης σε μία βαθειά θεολογική ομιλία με τρόπο ιδιαίτερα καταληπτό παρουσιάζει την αληθινή ζωή της αγιότητας. Μέσα από το παράδειγμα των Αγίων Βονιφατίου και Αγλαΐας καταδεικνύει ότι τελικά ο έρωτας για τον Χριστό είναι ασύγκριτα μεγαλύτερος από τα δεσμά της αμαρτίας και οδηγεί τους ανθρώπους σε επιλογές αγιότητας δυναμιτίζοντας την συμβατική ηθική και την λογική των πολλών. Η Αγιότητα από την εποχή των προφητών έως σήμερα είναι φαινόμενο που ο κόσμος δεν το κατανοεί σχεδόν ποτέ στην εποχή που ζουν οι άγιοι. Περισσότερα

7507 - Ιερομόναχος Αρσένιος Μπόκα (1910 - 29 Νοεμβρίου 1989)

Γεννήθηκε στο χωριό Βάτσα Ντε Σους της Ρουμανίας το 1910, ο Ιωάννης, ο υιός του Ιωσήφ Μπόκα και της Χριστίνας. Το «παρατσούκλι» του στο σχολείο από τους συμμαθητές του ήταν «άγιος», για την ωραία και καθαρή ζωή του. Το σχολείο τελείωσε το 1929 αριστεύοντας. Κατόπιν σπούδασε στη Θεολογική Ακαδημία Σιμπίου. Επίσης έμαθε εκκλησιαστική μουσική, αγιογραφία και ιατρική. Το 1939 εκάρη μοναχός στο μοναστήρι Σίμπαντα Ντε Σιούς και στη συνέχεια χειροτονήθηκε ιερεύς από τον μητροπολίτη Νικόλαο.
Το 1940 ήλθε στο Άγιον Όρος για να εμβαθύνει στον μοναχισμό. Μη γνωρίζοντας κανένα, περιδιάβαινε τα δάση και προσευχόταν να του φανερώσει ο Κύριος πνευματικό οδηγό. Μη βρίσκοντας απάντηση στις προσευχές του, παρακαλούσε θερμά και μετά δακρύων την Παναγία, η οποία του παρουσιάσθηκε και τον ανέβασε στον Άθωνα. Εκεί του φανερώθηκε ένας έμπειρος, άγνωστος, γηραιός ασκητής, ο οποίος του δίδαξε τα της μοναχικής πολιτείας. Η Παναγία τον ενίσχυσε κι έμεινε εκεί επί σαράντα ήμερες νηστικός. Περισσότερα

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

7506 - Γέροντας Διονύσιος της Κολιτσού (2ο)

Χαράλαμπος Μπούσιας, Μέγας Υμνογράφος της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας
Η απλανής πνευματική πυξίδα
Ήταν ο Γέροντας Διονύσιος οδηγός εμπειρότατος και έμοιαζε με την πυξίδα που σταθερά δείχνει πάντοτε το μαγνητικό βορρά, δείχνοντάς μας ο ίδιος με τις νουθεσίες του τον πνευματικό βορρά, τον πάμφωτο πολικό αστέρα της Βασιλείας των ουρανών. Η αγκάλη του ήταν ανοικτή και χωρούσε μέσα της κάθε πιστό, κάθε εξομολογούμενο. Ήταν η αγκάλη του Θεού Πατέρα που περιμένει την επιστροφή του ασώτου, για να τον συγχωρήσει και να του φορέσει το δακτυλίδι της αιωνιότητος.
Σήμερα με την εξέλιξη της τεχνολογίας, με τα κινητά τηλέφωνα, τα skype, τα viber, συνομιλούμε μέσω δορυφόρου με τα πέρατα της γης και κάνουμε τηλεδιασκέψεις και εξ αποστάσεως διδασκαλίες. Ο Γέροντας Διονύσιος δεν γνώριζε τεχνολογικά επιτεύγματα, όμως, ήταν καθημερινά συνδεδεμένος με το δορυφόρο του ουρανού, το Πανάγιο Πνεύμα, και δίδασκε και κατεύθυνε σωστά τους πιστούς προς τη σωτηρία.

7505 - Καθαγιασμός αντιγράφου Εικόνος της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου

Το μεσημέρι της 28ης Νοεμβρίου 2015, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Χρυσόστομος συνοδευόμενος υπό του πνευματικού του πατρός, Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, μετέβη εις στην Ιερά Μονή της Παναγίας Θεοσκεπάστου Σοχού, η οποία και αποτελεί μετόχιον της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Δοχειαρίου Αγίου Όρους.
Κατά την διάρκειας της παραμονής τους, όπου έτυχαν θερμής υποδοχής και φιλοξενίας υπό της μοναστικής αδελφότητος, καθαγίασαν με το Άγιο Μύρο το αντίγραφο της εικόνος της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου, η οποία είχε ευλογηθεί πρώτα στο Περιβόλι της Παναγίας και πιο συγκεκριμένα εις την Ιερά Μονή Δοχειαρίου, όπου και ευρίσκεται η πρωτότυπος.

7504 - Ψυχή Ορθρία (Ημερολόγιο Όρους 2015). Μέρος 4ο

Τα μεγαλεία του Θεού σκόρπια μπροστά στα μάτια
Κι ένα κελί ευωδιαστό από ουρανού παλάτια! 
Οικονομεί και οδηγεί, στέλνει παρηγορία
Με το μαφόριο θαυμαστά σκεπάζει η Υπεραγία!
Τα σήμαντρα δοξολογούν, τα τάλαντα χτυπάνε,
Κωδωνοκρούστες άγγελοι ύμνους παντού σκορπάνε!
Ιάτραινα  και κτήτορας  μαζί με Επισκόπους
Των Μύρων και τον Παλαμά περιπολούν τους τόπους!
Το πρόσχωμεν αντιλαλεί,  μάχης αχός στ αυτιά σου!
Στώμεν καλώς και ευλαβώς ψελίζει η καρδιά σου…

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

7503 - Έκθεση «Από το Άγιον Όρος…»: Αρχιτεκτονικοί θησαυροί με όλες τους τις λεπτομέρειες

Η έκθεση του Μιχάλη Βασιλόπουλου με τίτλο “Από το Άγιον Όρος…”, παρουσιάστηκε ήδη στην Αθήνα και τώρα φιλοξενείται στη Θεσσαλονίκη

Της Κυριακής Τσολάκη
“Σπάει” το άβατο του Αγίου Όρους... Ο Μιχάλης Βασιλόπουλος “χτίζει” τις είκοσι μονές της αθωνικής πολιτείας δίνοντας την ευκαιρία, ακόμη και σε όσους δεν μπορούν να επισκεφθούν τον ιερό τόπο, να θαυμάσουν από κοντά τους αρχιτεκτονικούς θησαυρούς του με όλες τους τις λεπτομέρειες. Υλικό του; Το πιο ελαφρύ ξύλο στον κόσμο.

7502 - Το αγιασμένο κελί της Παναγούδας

Ένας από τους σημαντικούς σταθμούς της επίγειας μοναχικής ζωής του Οσίου Παϊσίου ήταν το κελί της Παναγούδας. Εκεί εγκαταστάθηκε μετά το 1979 ως εξαρτηματικός μοναχός της κυρίαρχης Μονής Κουτλουμουσίου στην οποία ανήκει το συγκεκριμένο κελί.
Η Παναγούδα ήταν ένα κελί εγκαταλελειμμένο και ο Γέροντας Παΐσιος εργάστηκε σκληρά για να το καταστήσει λειτουργικό σύμφωνα με τις ασκητικές του ανάγκες. Από την εποχή της εγκατάστασής του στην Παναγούδα πλήθος λαού τον επισκεπτόταν.

7501 - Σήμερα τελέστηκε το διετές μνημόσυνο του μακαριστού Γέροντος Ιωσήφ ιερομονάχου

Γέρων Ιωσήφ Ιερομόναχος

     Σήμερα 27/14 Νοεμβρίου (π.ημ) τελέστηκε το διετές μνημόσυνο του μακαριστού Γέροντος Ιωσήφ ιερομονάχου. 
Στο μνημόσυνο που τελέστηκε για πρώτη φορά στο Ιερό Κελλίον Γενεσίου της Θεοτόκου προέστη ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Κίτρους κ. Γεώργιος συμπαραστατούμενος από τον σεβασμιώτατο μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνο τον σεβαστό καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Φιλοθέου Γερ. Νικόδημο και πατέρες από το Άγιον Όρος και εκτός.
Ιωσήφ του αξιαγάπητου γέροντος ειη αιωνία η μνήμη.
Εφραίμ ιεροδιάκονος

7500 - Παλιόπυργος Αρσανά Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου



Ερειπωμένος πύργος με οχυρωματικό περίβολο στην παραλία κάτω από τη μονή Αγίου Παύλου στο Άγιο Όρος, 5 λεπτά με τα πόδια από τον καινούργιο αρσανά της μονής.
Ο πύργος βρίσκεται κοντά στην κοίτη του χειμάρρου Ξηροπόταμος. Παλαιότερα προστάτευε τον αρσανά της μονής που βρισκόταν σε εκείνο το σημείο. Ο παλιός αρσανάς καταστράφηκε σε πλημμύρα του Ξηροποτάμου το 1821 ενώ σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν στον πύργο και στη μεγάλη πλημμύρα του 1911 που παρέσυρε τα πάντα στην περιοχή.

7499 - Όσιος Θεοδόσιος Τυρνόβου (†1362/3)







Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 27 Νοεμβρίου

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

7498 - Γέροντες και γυναικείος μοναχισμός. Πρόσφατη έκδοση της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου


Ο φιλοπονώτατος Ιερομόναχος π. Δημήτριος Καββαδίας στο τελευταίο συγγραφικό του πόνημα «Γέροντες και γυναικείος μοναχισμός», που κυκλοφόρησε πρόσφατα σε εξαιρετικά επιμελημένη έκδοση της Ι. Μ. Μ. Βατοπαιδίου, προσφέρει έναν πλούτο στοιχείων για τον γυναικείο μοναχισμό στην πατρίδα μας, συνδέοντας την ανάπτυξη και στερέωση του θεοφιλούς μοναστικού πόθου αναρίθμητων ευλογημένων ψυχών με την ύπαρξη αγιασμένων μορφών παλαιότερων και σύγχρονων Γερόντων.
Το πολυσέλιδο (974 σελ.) και πολύτιμο αυτό βιβλίο, καρπός ιδιαίτερα κοπιώδους εργασίας του π. Δημητρίου, παρουσιάζει την ιστορία και την οργάνωση του ασκητικού βίου γυναικείων κοινοβίων όλων των περιοχών της Ελλάδος, ως συνέχεια προηγούμενης έκδοσης του ιδίου, με τον τίτλο «Μοναζουσών σύναξις – Θαυμαστόν γυναικείον Γεροντικόν του 20ού αιώνος».

7497 - Μοναχός Αβέρκιος Καρυώτης (1882 - 26 Νοεμβρίου 1954)


Ο κατά κόσμον Ευστάθιος Καραγιάς του Γεωργίου και της Μαρίας γεννήθηκε στο νησί της Μεγαλόχαρης Ευαγγελίστριας Παναγίας, στον Πύργο της Τήνου, από ευσεβείς γονείς το 1882. Νέος ήλθε και μόνασε στο Κουτλουμουσιανό Κελλί των Καρύων του Προφήτου Ηλιού το 1900. Πήρε από τους Γεροντάδες του αυστηρή καλογερική σειρά και τη μετέδωσε αργότερα στη συνοδεία του. Ήταν από τα ηγετικά μέλη του λεγομένου Κελλιωτικού Ζητήματος, το οποίο είχε δημιουργηθεί λόγω διαφορών των Κελλιών με τις μονές. Το θέμα ελύθη διά πατριαρχικού σιγιλλίου του Οικουμενικού Πατριάρχου Ιωακείμ Γ’, της 7.6.1909. Ήταν ακριβοδίκαιος και φιλοδίκαιος, άριστος γλύπτης, κατά την παράδοση του νησιού του, καλογερικός και ελεήμων.

7496 - Για πρώτη φορά η Τιμία Κάρα του Αγίου Ραφαήλ στο Άγιον Όρος

Πνευματική χαρά και ευλογία αποτέλεσε η επίσκεψις της Τιμίας Κάρας του Αγ. Ραφαήλ του θαυματουργού στο Άγιον Όρος. ιδιαίτερες ήταν οι στιγμές όταν η χαριτόβρυτος λειψανοθήκη έφτασε στην Αθωνιάδα Σχολή προς ευλογία και ενίσχυση των μαθητών και καθηγητών της ιστορικής σχολής.
Τα άγια λείψανα συνόδευε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ. Ιάκωβος ο Γ΄. Στην Αθωνιάδα Σχολή τους υποδέχτηκε ο π. Γεώργιος Βατοπαιδινός, ο Δικαίος της Σκήτης Αγίου Ανδρέα Αρχιμ. Εφραίμ. αγιορείτες μοναχοί, οι μαθητές της Σχολής και ευλαβείς προσκυνητές. Πρόκειται για τη πρώτη επίσκεψη του Αγ. Ραφαήλ και εξαιτίας τούτο το γεγονός καταγράφεται στο αγιορειτικό ημερολόγιο ως ιστορικό γεγονός για την αγιώνυμο πολιτεία.
Ακολουθούν στιγμές από την υποδοχή και προσκύνηση της Αγίας Κάρας του Αγίου Ραφαήλ στην Αθωνιάδα Σχολή.

7495 - Λαμπρό συλλείτουργο στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου (φωτογραφίες)



7494 - Ιερομόναχος Αθανάσιος Ιβηρίτης (1885 - 26 Νοεμβρίου 1973)

Ο μακαριστός Γέροντας Θεόκλητος Διονυσιάτης, αφιερώνοντας το νεοτύπωτο βιβλίο του, για τον «θερμό λάτρη της Πορταΐτισσας», «με αγάπη Χριστού» προς την αθλιότητά μου, μού έγραφε: «Στον κα­λόν μοναχόν Μωυσή με την ευχήν να γίνει ένας υψηλός ησυχαστής, ερήμην του εν τω πονηρώ κειμένου κόσμου, όπου η απάτη των δια­λογισμών και η αλαζονεία του βίου». Δυστυχώς δεν έγινα «υψηλός ησυχαστής». Παρηγορούμαι να γράφω για ησυχαστές σ’ ένα ανήσυχο έξω κόσμο.
Ο Γέροντας λοιπόν Θεόκλητος είχε στενό πνευματικό σύνδεσμο με τον Γέροντα Αθανάσιο κι έγραψε γι’ αυτόν μία, πιστεύουμε, τερπνή βιογραφία. Γράφει στον πρόλογο του ωραίου αυτού βιβλίου του: «Ο μακαριστός φίλος μου ιερομόναχος Αθανάσιος δεν έπαυε να μου λέ­γει: “Μη γράφεις, αν δεν είναι προς δόξαν Θεού”. Φρονώ ταπεινά ότι η μονογραφία μου για τον Αθανάσιον είναι προς δόξαν Θεού. Γιατί, γράφοντας για τον αληθινόν αυτόν άνθρωπον, δοξάζεται ο Θεός, που με τη χάρη Του τον ανέδειξε στις ημέρες μας σαν εικόνα αρετής και υπόδειγμα για μίμηση. Σε ποιά επίπεδα αγιότητος έφθασε, μόνον ο Κύριος γνωρίζει. Οι μοναχικές αρετές του όμως ήταν γνωστές σ’ εμένα».

7493 - Δυο Αγιορείτες Ηγούμενοι ομιλητές σε εκδήλωση για τον Καθηγητή κ. Γ. Μαντζαρίδη

Εκδήλωση «Χριστιανική ηθική και Πατερική θεολογία» στις 30-11-2015
Η Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως και η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου διοργανώνουν την εκδήλωση «Χριστιανική ηθική και Πατερική θεολογία» προς τιμή του Ομοτίμου Καθηγητού του Α.Π.Θ. κ. Γεωργίου Μαντζαρίδη με αφορμή τη νέα έκδοση της «Χριστιανικής Ηθικής».
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Πολιτισμού Δυτικής Θεσσαλονίκης, Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός», Σταυρούπολη, τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, ώρα 6:00 μ.μ.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

7492 - Ιερομονάχου Ισαάκ: Βίος και Λόγοι Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου σε ηχητική απόδοση (μέρος 8ο)

Βίος Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου μέρος 8ο.
Ανάγνωση απο το ομώνυμο βιβλίο του Ιερομονάχου Ισαάκ, εκδ. I.Ησυχ. Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου Μεταμορφώσεως Χαλκιδικής. Η ηχογράφηση έγινε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ι.Μ. Λεμεσού. Διαβάζει η Νάταλι Αμάν. Περισσότερα

7491 - Σαν σήμερα, 26/13 Νοεμβρίου 1912, κοιμήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Ιωακείμ Γ΄ ο Μεγαλοπρεπής


Σχετικές αναρτήσεις στις ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ:



7490 - Αποσπάσματα εξ ανεκδότου προσκυνηταρίου της ιεράς μονής Μεγίστης Λαύρας ΙΗ´ αιώνος




Παντελεήμων μον. Λαυριώτης, 
«Αποσπάσματα εξ ανεκδότου προσκυνηταρίου της ιεράς μονής Μ. Λαύρας ΙΗ´ αιώνος», 
ΕΕΒΣ 32 (1963), σ. 319-332. 
Αθήνα 1963

Πηγή Αγιορειτικη Βιβλιοθήκη

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

7489 - Φωτογραφίες από την αγρυπνία στο Βατοπαίδι



7488 - Αγρυπνία στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου



Αγρυπνία τελείται τώρα στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου για την εορτή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου (13/26 Νοεμβρίου). Στη Μονή φυλάσσεται η Κάρα του Αγίου, ενώ για τον φετινό εορτασμό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. Ιάκωβος μετέφερε την Τιμία Κάρα του νεοφανούς και θαυματουργού ιερομάρτυρος Αγίου Ραφαήλ, η οποία αποθησαυρίζεται στην Ιερά Μονή των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης Θερμής Λέσβου. Με τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης συμπροσεύχεται και ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος.

7487 - Αρχιερατικός Εσπερινός στο κελλί του μακαριστού γέροντα Μωυσή του Αγιορείτη (φωτογραφίες)



Άγιον Όρος | Αιμίλιος Πολυγένης
Με Αγιορειτική μεγαλοπρέπεια τελέστηκε σήμερα, Τετάρτη 25 Νοεμβρίου ο πανηγυρικός Εσπερινός του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στο κελλί του μακαριστού λόγιου γέροντος Μωυσέως.
Η φετινή πανήγυρις είχε ιδιαίτερη ευλογία, αφού στο κελλί ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ μετέφερε την Τιμία Κάρα του Αγίου.
Ο Ηγούμενος παρέδωσε την Κάρα στον Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, την οποία προσκόμισε προς αγιασμόν και ευλογία. Περισσότερα

7486 - Αρρωστημένη θρησκευτικότητα

«Ο χριστιανός πρέπει να αποφεύγει την αρρωστημένη θρησκευτικότητα: τόσο το αίσθημα ανωτερότητας για την αρετή του, όσο και το αίσθημα κατωτερότητας για την αμαρτωλότητά του.
Άλλο πράγμα είναι το κόμπλεξ και άλλο η ταπείνωση, άλλο η μελαγχολία και άλλο η μετάνοια…
Με επισκέφθηκε κάποτε ένας κοσμικός ψυχίατρος και μου κατηγόρησε τον Χριστιανισμό, διότι, όπως είπε, δημιουργεί ενοχές και μελαγχολία.
Του απάντησα: Παραδέχομαι, ότι μερικοί χριστιανοί, από σφάλματα δικά τους ή άλλων, παγιδεύονται στην αρρώστια των ενοχών, αλλά κι εσύ πρέπει να παραδεχθείς, ότι οι κοσμικοί παγιδεύονται σε μια χειρότερη αρρώστια, την υπερηφάνεια. Και οι μεν θρησκευτικές ενοχές, κοντά στον Χριστό, φεύγουν με την μετάνοια και την εξομολόγηση, η υπερηφάνεια όμως των κοσμικών, που ζουν μακριά από τον Χριστό, δεν φεύγει».
Άγιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης

7485 - Πανηγυρική Αγρυπνία το βράδι της Δευτέρας στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου



Τη Δευτέρα 30/17 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 21.00, στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, στην πρωτεύουσα του Αγίου Όρους Καρυές, θα τελεσθεί πανηγυρική αγρυπνία επί τη ανακομιδή των τιμίων λειψάνων του Οσιομάρτυρος Κοσμά του Πρώτου.
Ακολουθεί η Εγκύκλιος που απέστειλε η Ιερά Επιστασία στους Κελλιώτες Γέροντες των Καρυών:

7484 - Στην αυλή της Ιεράς Μονής Ιβήρων (24/25 Νοεμβρίου 1912)

Στην αυλή της μονής Ιβήρων μετά την τέλεση μνημοσύνου υπέρ των εν πολέμω πεσόντων. 
Στο κέντρο ο μητροπολίτης Κασσανδρείας Ειρηναίος, ο επίσκοπος Αμισού Ευγένιος 
και ο ταγματάρχης Γεώργιος Πάνου Κολοκοτρώνης
(24/25 Νοεμβρίου 1912).
(Φωτογραφία: Προκόπιος ιεροδιάκονος)

7483 - Η φιλοπατρία των αγιορειτών πατέρων

Ο πρώην Πρώτος του Αγίου Όρους Γέροντας Μάξιμος Ιβηρίτης, ως εκπρόσωπος της Ιεράς Κοινότητας Αγίου Όρους, απευθύνει χαιρετισμό σε εκδήλωση της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών με κεντρικό ομιλητή τον τ. Βουλευτή και Διδάκτορα Ιστορίας Βασίλειο Πάππα, με τίτλο: Αφανείς Αγιορείτες του Μακεδονικού Αγώνα.

7482 - Ο αγιορειτικός τύπος, τα αγιορειτικά τυπογραφεία και Αγιορείτες εκδότες και συντάκτες περιοδικών



Χατζηφώτης Ιωάννης,
«Ο αγιορειτικός Τύπος», «Αγιορείτες εκδότες και συντάκτες περιοδικών», «Τα τυπογραφεία του Αγίου Όρους», «Αγιορείτες βιβλιογράφοι», Ο Εφημέριος 1981.
Αθήνα 1981
Χατζηφώτης Ι.Μ., 
Ο αγιορειτικός τύπος και τα αγιορειτικά τυπογραφεία (συμπλήρωμα). 
Αθήνα 1984

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

7481- Χρυσά στεφάνια


       Όταν συκοφαντηθούμε ή αδικηθούμε είτε από επιπόλαιους είτε από πονηρούς, που έχουν κακότητα και διαστρέφουν και την αλήθεια, εάν μπορούμε, καλά είναι να μη θέλουμε να δικαιωθούμε από τους ανθρώπους, όταν η αδικία αφορά μόνον το άτομό μας. Ούτε και να πούμε: «να το βρουν από τον Θεό», γιατί και αυτό είναι κατάρα. Καλά είναι να τους συγχωρέσουμε με όλη την καρδιά μας και να παρακαλέσουμε τον Θεό να μας δυναμώσει, να μπορέσουμε να σηκώσουμε το βάρος της συκοφαντίας και να συνεχίζουμε την πνευματική ζωή (στην αφάνεια, όσο μπορούμε), και ας συνεχίζουν οι άνθρωποι που έχουν ως τυπικό να κρίνουν και να κατακρίνουν, διότι συνέχεια με τον τρόπο τους αυτό μας ετοιμάζουν χρυσά στεφάνια για την αληθινή ζωή.
Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης

7480 - Τα γεγονότα που οδήγησαν τους Έλληνες μοναχούς εκτός της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος στο Άγιο Όρος


Αρχιμανδρίτης Μακάριος (†1889)
ο πρώτος Ρώσος Ηγούμενος
Αρχιμανδρίτης Γεράσιμος (†1875)
ο τελευταίος Έλληνας Ηγούμενος
Ιερώνυμος ιερομόναχος (†1885)

Ο Γεράσιμος Σμυρνάκης στο βιβλίο του ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ (1903) περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τα γεγονότα που διαδραματίσθηκαν στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος, στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και είχαν σαν αποτέλεσμα να εκδιωχθούν από το μοναστήρι οι Έλληνες μοναχοί.