Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου 2015

7377 - Εορτασμοί για την απελευθέρωση του Αγίου Όρους (βίντεο)

Με αφορμή την επέτειο απελευθέρωσης του Αγίου Όρους στις (2-5 Νοεμβρίου 1912) αναρτούμε, με την ευγενική παραχώρηση της Αχελώος TV, στιγμές από τους εορτασμούς που πραγματοποιήθηκαν στο Άγιον Όρος επί τη ευκαιρία της συμπλήρωσης εκατό ετών από την απελευθέρωση.

7376 - Μοναχός Χαραλάμπης Νεοσκητιώτης (1871- 5 Νοεμβρίου 1961)

Ο κατά κόσμον Δημήτριος Παναγιώτου Λυγερός γεννήθηκε στο Πλωμάρι της Μυτιλήνης το 1871. Είχε εφτά αδέλφια. Στην Καλύβη του Αγίου Χαραλάμπους-Χαλδέζων της Νέας Σκήτης ήλθε το 1888. Εκάρη μοναχός το 1889. Ήταν εξαίρετος αγιογράφος. Αγιογράφησε εικόνες σε πολλούς ναούς της Ελλάδος. Για την αγιογραφική του τέχνη βραβεύθηκε από διεθνή έκθεση αγιογραφίας στη Θεσσαλονίκη. Ήταν ευλαβής μοναχός και ό,τι ζητούσε από τον Θεό τού το έκανε, όπως λέγουν.
Το 1937, σε μία πανήγυρη του Αγίου Χαραλάμπους, δεν είχαν ψάρια για την εορτή. Πήγε στην εικόνα του αγίου και τον παρακάλεσε θερμά. Ο άγιος παρουσιάσθηκε σ’ έναν ψαρά και του είπε να πάει ψάρια στην Καλύβη των Χαλδέζων. Όταν ο ψαράς πήγε τα ψάρια και θέλησε να προσκυνήσει την εικόνα του αγίου, αναγνώρισε το πρόσωπο που τον είχε επισκεφθεί. Ο μακάριος Γέροντας Χαραλάμπης ευχαρίστησε τον άγιο για την προστασία του, καθώς και όλοι όσοι το έμαθαν.

7375 - Ιερομονάχου Ισαάκ: Βίος και Λόγοι Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου σε ηχητική απόδοση (μέρος 5ο)


Βίος Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου μέρος 5ο.

Ανάγνωση απο το ομώνυμο βιβλίο του Ιερομονάχου Ισαάκ, εκδ. I.Ησυχ. Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου Μεταμορφώσεως Χαλκιδικής. Η ηχογράφηση έγινε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ι.Μ. Λεμεσού. Διαβάζει η Νάταλι Αμάν. Περισσότερα

7374 - Η άνεσις της βίας και η βία της ανέσεως

Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας ομιλεί για την έννοια της πνευματικής ανέσεως και την αντινομική σχέση της με τη βία της πνευματικής ζωής.