Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2015

7368 - Συνεχίζεται η έκθεση φωτογραφίας στην Αγιορειτική Εστία

Συνεχίζεται στους εκθεσιακούς χώρους της Αγιορειτικής Εστίας η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο: «Άγιον Όρος: Κατ' εικόνα του φωτογραφικού βλέμματος». 
Πρόκειται για την παρουσίαση του φωτογραφικού έργου των τεσσάρων ξένων φωτογράφων (Zbigniew Kosc, Ali Borovali, Zoran Purger & Valery Bliznyuk) οι οποίοι επισκέφθηκαν την Αθωνική Πολιτεία από το 1973 έως το 2013. 
Η Έκθεση χωρίζεται στις τέσσερις ενότητες «Τόπος», «Λατρεία», «Βίος» και «Πρόσωπα» και θα διαρκέσει έως τις 29 Ιανουαρίου 2016. 
Σήμερα την Έκθεση επισκέφθηκαν οι σπουδαστές από το τμήμα Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, οι οποίοι ξεναγήθηκαν και στο ιστορικό κτήριο Νεδέλκου. 
Για τις οργανωμένες επισκέψεις σχολείων, φορέων κ.λπ., μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο: 2310263308.

7367 - Ευχές του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος Αρχιμ. Αλεξίου στον 100ετή Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος Αρχιμ. ΙερεμίαΤην Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονος επισκέφθηκε χθες Δευτέρα 2 Νοεμβρίου ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος Αρχιμανδρίτης Αλέξιος, συνοδευόμενος από τέσσερις Ξενοφωντινούς μοναχούς.

7366 - Το Περιβόλι της Παναγίας είναι πολύ κοντά στο Περιβόλι του Παραδείσου


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Δημήτριος στο Άγιο Όρος (1990)

7365 - Μοναχός Βαρθολομαίος Σταυρονικητιανός (1913 - 3 Νοεμ. 1982)

Υπήρξε ο μακάριος υποτακτικός τέλειος του μακαριστού Γέροντος Φιλαρέτου (†1975). Ήταν και αυτός από τη Ρουμανία. Ο αυστηρός και λίαν ασκητικός Γέροντας του τον έστελνε να εργάζεται στα μοναστήρια και στα Κελλιά διάφορες χειρωνακτικές εργασίες. Έσκαβε τους κήπους, τ’ αμπέλια, κόσιζε τα χόρτα και ό,τι άλλες βαριές δουλειές του έλεγαν. Ήταν δυνατός και ικανός για τέτοιου είδους εργασίες και γι’ αυτό ήταν περιζήτητος.
Το 1966, σκάβοντας μία ημέρα από το πρωί ένα αμπέλι, το μεσημέρι κάθισε λίγο να ξεκουραστεί. Όταν σηκώθηκε να συνεχίσει την εργασία του, αισθάνθηκε μία τρεμούλα στα πόδια του. Από τότε τα πράγματα για τον π. Βαρθολομαίο, τον φιλότιμο εργάτη, άλλαξαν.

7364 - Ιερομόναχοι Γρηγόριος (1912-2007) και Καλλίνικος (1917-2009) Κρανιάδες (4ο μέρος)

 Η ηθική ακεραιότητα των γερόντων του Ι. Κελλίου Παναγίας Κρανιάς
Δεν ήταν καθόλου άνθρωποι του χρήματος. Προπαντός ο παπα-Καλλίνικος. Ούτε ήξερε τι είχαμε και τι δεν είχαμε. Τώρα τελευταία μόνο, που άνοιξα την δουλειά στο σπίτι, που άρχισα να κάνω την Εκκλησία, αφού κοιμήθηκε ο παπα-Γρηγόρης, μου έλεγε: «Μή κάνεις πολλά έξοδα, γιατί δεν θα έχεις μεθαύριο». Αλλά και ο παπα-Γρηγόρης μπορεί να ασχολιόταν με την δουλειά και με τα χρήματα, αλλά δεν τα υπολόγιζε. Και οι δυο τους δεν ήταν άνθρωποι φιλάργυροι.
Ο παπα-Ν. Γ. αναφέρει σχετικά: «Το σημαντικό είναι που, παρ’ ότι τα χρήματα τα κέρδιζε ο Γέροντας με πολύ μεγάλο κόπο στο σιδηρουργείο στην ζέστη του καμινιού ή με κίνδυνο της ζωής του επάνω στους τρούλους των Καθολικών των Ιερών Μονών, εν τούτοις, όταν ήταν ανάγκη και περιερχόταν πανταχούσα, έδιδε πολλά χρήματα.

7363 - Θαύμα της Αγίας Ζώνης στον Γερο-Γεώργιο Αγιοπαυλίτη

Θεραπεία κήλης στο Γέρο-Γεώργιον Αγιοπαυλίτην
Ο π. Γεώργιος, κατά κόσμον Γεράσιμος Μοσχονάς, γεννήθηκε στις 6/9/1910 στο χωριό Χαυδάτα Κεφαλληνίας. Μετά το θάνατο του πατέρα του, αποφάσισε να γίνει μοναχός. «Όταν είδα τον πατέρα μου πεθαμένο, είπα, τελείωσε. Δεν υπάρχει άλλο καλύτερο από την καλογερική».
Το 1935 όταν επισκέφθηκε το Άγιον Όρος ενθουσιάσθηκε από τη ζωή των πατέρων και αποφάσισε να μείνει για μοναχός. Μετά τη δοκιμή του εκάρη μοναχός στις 20 Δεκεμβρίου 1937 και έλαβε το όνομα Γεώργιος.

7362 - Τι έχει να προσφέρει η Ορθοδοξία στον σύγχρονο άνθρωπο [Προηγούμενος Γεώργιος Γρηγοριάτης (†2014)]Ο μακαριστός Γέροντας Γεώργιος (Καψάνης) Γρηγοριάτης (†2014) μιλάει για την σημασία της Ορθόδοξης Παράδοσης για τον σύγχρονο άνθρωπο. Περισσότερα

7361 - Περί εσωστρεφείας [Γέροντας Ιωσήφ Βατοπαιδινός († 2009)]

Πολύ τόνιζε ο μακάριος Γέροντας Ιωσήφ την ευταξία στη σωματική εργασία, ως καθήκον για την πνευματική πρόοδο επειδή, κατά τον πατερικό όρο, «πράξις θεωρίας επίβασις». Το προοίμιο της εσωστρέφειας κατά τον οσιότατο Γέροντα αρχίζει με τη λεγόμενη φυσική θεωρία, με τη μελέτη της αρχής του ανθρώπου, της εναλλαγής των φυσικών νόμων και της υποταγής του στη φθορά. «Ξέρετε, βέβαια, πως η κτίση υποτάχθηκε κι αυτή στη φθορά, όχι γιατί έφταιγε αλλά γιατί έτσι θέλησε αυτός που την υπέταξε. Έχει όμως πάντοτε την ελπίδα, κι αυτή ακόμα η κτίση, πως θα απελευθερωθεί από την υποδούλωσή της στη φθορά, και θα μετάσχει στην ελευθερία που θα απολαμβάνουν τα δοξασμένα παιδιά του Θεού. Ξέρουμε καλά ότι ως τώρα όλη η κτίση στενάζει και κραυγάζει από πόνο. Και όχι μόνο η κτίση. Το ίδιο κάνουμε κι εμείς: έχουμε ως αρραβώνα του νέου κόσμου το Άγιο Πνεύμα, εσωτερικά όμως κι εμείς στενάζουμε, γιατί λαχταρούμε να γίνουμε για πάντα παιδιά του Θεού και να γλιτώσει το σώμα μας από τη φθορά»(Ρωμ. 8, 20-23).

7360 - Όσιος Ποιμήν ο Ζωγραφίτης (†1620)Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 3 Νοεμβρίου