Κυριακή, 1 Νοεμβρίου 2015

7354 - Κεραμικά Ιζνίκ με ελληνικές επιγραφές του 17ου αιώνα σε αγιορείτικες μονές

Ο Λέκτορας της Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης Πασχάλης Ανδρούδης και η Μίνα Μωραΐτου Επιμελήτρια του Μουσείου Μπενάκη μιλούν στο Ι' Επιστημονικό Συνέδριο της Αγιορειτικής Εστίας Θεσσαλονίκης με θέμα: «Βήματα προς τη νέα εποχή. Το Άγιον Όρος κατά τον 17ο και 18ο αιώνα». Τίτλος της εισήγησης τους είναι: «Κεραμικά Ιζνίκ με ελληνικές επιγραφές του 17ου αιώνα σε Αγιορείτικες μονές».

7353 - Ο Άγγελος Σικελιανός για τον ξυλογλύπτη μοναχό Αρσένιο, τον Καυσοκαλυβίτη

7352 - Πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Αγίου Παύλου στο Άγιο ΌροςΑύριο Δευτέρα 2 Νοεμβρίου (20 Οκτωβρίου στο Άγιο Όρος) πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Αγίου Παύλου  στη Μνήμη του Αγίου Γερασίμου Κεφαλληνίας. Οι εορταστικές εκδηλώσεις, στις οποίες θα προεξάρχει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, θα ξεκινήσουν απόψε με την ολονύκτια Αγρυπνία.

7351 - Ιερομόναχος Κοσμάς Μικραγιαννανίτης († 1 Νοεμβρίου 1923)

Έζησε λίαν ασκητικά με τη μικρή συνοδεία του στην πιο μικρή Καλύβη της σκήτης της Μικράς Αγίας Άννης, της Κοιμήσε­ως της Θεοτόκου. Γέροντα είχε τον ξακουστό Πνευματικό Γρηγόριο (†1899), τον οποίο ο πατριάρχης Ιωακείμ ο Γ’ ονόμαζε στύλο της αρετής και του μοναχικού βίου. Ο Γέροντας Κοσμάς συνέχισε το έργο του. Αξιώθηκε, αναφέρουν, να μεταλαμβάνει τους άγνωστους και ανώνυμους ερημίτες-ασκητές του Άθωνα. Όταν κάποτε σε μία σύναξη των πατέρων της σκήτης της Αγίας Άννης μερικοί μοναχοί είπαν ότι σήμερα δεν υπάρχουν μεγάλοι βιαστές και ενάρετοι πατέρες, ο παπα-Κοσμάς διαχώρησε τη θέση του και είπε θαρρετά και με γνώση πως πολύ κο­ντά τους στην έρημο υπάρχουν και σήμερα άνθρωποι του Θεού, άγιοι, ισάγγελοι. Ο λόγος του στάθηκε πειστικός και οι μοναχοί αποσύρθηκαν για τις Καλύβες τους ειρηνικοί και αναπαυμένοι.

7350 - Ο πρέσβης των ΗΠΑ Ντ.Πιρς στο Άγιο Όρος


7349 - Επίσκεψη του Μητροπολίτη Βελγίου Αθηναγόρα στον Άθωνα7348 - Όσιος Δαβίδ ο Γέρων, ο εν Εύβοια (16ος αι.)Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 1 Νοεμβρίου

7347 - Οσιομάρτυς Ιάκωβος μετά των μαθητών αυτού, Ιακώβου διακόνου και Διονυσίου μοναχού (†1519)


Αγιορείτες Άγιοι
Μνήμη 1 Νοεμβρίου