Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2015

7346 - Ψυχή Ορθρία (Ημερολόγιο Όρους 2015). Μέρος 2ο

Γλαρόπουλα ουρανοδρομούν, άγγελοι φτερακίζουν,
κάστρο δοχειαρίτικο τα μάτια  αντικρίζουν!
Είκοσι χρόνια ονείρατο, να  που ο  αρσανάς ζυγώνει!
κι ο Αη Νικόλας στοργικά όλους μας αξιώνει!

Το μονοπάτι οδηγεί στην πέτρα αθανάτων
καλόφιδο στη φυλλωσιά, ξεκίνημα θαυμάτων!
Εκάρη νέος μοναχός, τέλη αγαθά να έχει
του ευχόμαστε από καρδιάς, τους πειρασμούς να αντέχει…

7345 - Αγιορείτες Άγιοι εορτάζοντες το ΝοέμβριοΣτο Άγιον Όρος δεν γεννήθηκε κανένας άγιος, ούτε όλοι εκοιμήθησαν εδώ. Φιλοξενήθηκαν όλοι για λίγο ή πολύ. Αγάπησαν τον ιερό τόπο...
... Έζησαν στον Άθωνα από τον 9ο αιώνα και αρκετοί έδρασαν ποικιλόμορφα σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο. Βέβαια δεν είναι αυτοί οι μόνοι που ευαρέστησαν τον Θεό και δοξάσθηκαν από Αυτόν. Υπάρχει κι ένα πλήθος αγνώστων σ' εμάς αγίων, που απολαμβάνουν τους μισθούς των καμάτων τους στη Βασιλεία των Ουρανών... (Μοναχός Μωυσής, Αγιορείτης) 

Αγιορείτες Άγιοι, η Μνήμη των οποίων τιμάται το Νοέμβριο:

7344 - Τα τεύχη 21-30 του περιοδικού «ΠΡΩΤΑΤΟΝ» σε ψηφιακή μορφή


Συνεχίζοντας η Αγιορειτική Βιβλιοθήκη την ψηφιοποίηση του περιοδικού «ΠΡΩΤΑΤΟΝ», δημοσίευσε τα τεύχη 21-30.
Μπορείτε να διαβάσετε τα πρώτα 30 τεύχη στη διεύθυνση: http://athoslibrary.blogspot.gr

7343 - Αγιορειτικές μοναχικές μορφέςΦωτογραφίες του διακεκριμένου Σέρβου φωτογράφου Zoran Purger

7342 - Συνέντευξη του Γέροντα Εφραίμ Βατοπαιδινού στο ραδιόφωνο της Ιεράς Μητροπόλεως ΧαλκίδοςΣυνέντευξη την οποία παραχώρησε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμ. Εφραίμ, στο ραδιόφωνο της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, μπορούμε να παρακολουθήσουμε σήμερα το μεσημέρι στις 12.00 και αύριο, Κυριακή 1η Νοεμβρίου στις 13.00
Την συνέντευξη μπορούμε ν' ακούσουμε εδώ:

7341 - Η γλώσσα των κειμένων του Γέροντος Αιμιλιανού

Ο πρώτος τόμος με ομιλίες του Γέροντος Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτου εκδόθηκε από το Ιερό Κοινόβιο του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Ορμύλιας Χαλκιδικής με τον τίτλο «Σφραγίς Γνησία». Πέραν του μεστού πνευματικών νοημάτων και βιωμάτων περιεχομένου αυτού του βιβλίου, μεγάλη αίσθηση προκαλεί στον αναγνώστη το εισαγωγικό σημείωμα. Πρόκειται για ένα κείμενο του γνωστότερου ίσως στις μέρες μας Έλληνα Γλωσσολόγου, καθηγητή Γεωργίου Μπαμπινιώτη, το οποίο επιγράφεται ως: «Η γλώσσα των κειμένων του Γέροντος Αιμιλιανού» (Αρχιμ. Αιμιλιανού, Κατηχήσεις και Λόγοι 1, Σφραγίς Γνησία, εκδ. Ορμύλια, Ορμύλια 1995, σ. 11-19.). 
Στο εξαίρετο αυτό κείμενο δίνεται η δυνατότητα στον αναγνώστη να κατανοήσει τη σημασία της γλώσσας ως μέσου επι-κοινωνίας της βιωμένης Αγιοπνευματικής εμπειρίας. Η Πεμπτουσία δημοσίευσε το εισαγωγικό αυτό σημείωμα με την ευχή να αποτελέσει μία αφορμή για τους επισκέπτες της να εντρυφήσουν στις διδαχές του Γέροντος Αιμιλιανού προς ωφέλεια πνευματική.