Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2015

7340 - Ομιλία Γέρ. Εφραίμ κατά την επίσκεψη της Αγίας Ζώνης στην Κατερίνη

Σεβασμιώτατοι αρχιερείς, εξοχώτατε κ. Νομάρχα, εξοχώτατε κ. Δήμαρχε, σεβαστοί Πατέρες και αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί…
Μετά από πρόσκλησή σας και δι’ ευχών σας, Σεβασμιώτατε, ερχόμαστε από την Θεοτοκοφρούρητη Ιερά Μεγίστη Μονή του Βατοπαιδίου, για να φέρουμε εδώ στην Κατερίνη τον πολυτιμότερο θησαυρό της Μονής μας, την Τιμία Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Η παρουσία της Τιμιωτάτης Ζώνης της Υπεραγίας ημών Θεοτόκου πιστεύουμε ότι θα γίνει πρόξενος μεγάλης πνευματικής ωφέλειας στους χριστιανούς της περιοχής, οι οποίοι έσπευσαν σήμερα με τόσο πόθο να υποδεχθούν και να προσκυνήσουν το μοναδικό αυτό θεομητορικό κειμήλιο.

7339 - Ιβηρίτες λόγιοι μοναχοί και ελληνική αρχαιότητα

Θεολόγου μοναχού Ιβηρίτου
Βιβλιοθηκαρίου της μονής Ιβήρων
«Εις χρήσιν των αξιωθέντων κυκλοπαιδείας ευμοιρήσαι»
Η σχέση των Ιβηριτών λογίων τής περιόδου 1500-1820 με την ελληνική αρχαιότητα κατά τις μαρτυρίες των βιβλίων της ι. Μονής Ιβήρων
Τα ίχνη των προγενεστέρων
Την ιστορία της Ιεράς Μονής Ιβήρων (κυρίως αυτήν των μεταβυζαντινών και νεώτερων χρόνων) μπορούμε εκ μέρους να την ανιχνεύσουμε στο περιεχόμενο της πλουσιότατης βιβλιοθήκης της. Εκ μέρους, διότι κάποια βιβλία χάθηκαν η λανθάνουν σήμερα· αλλά και διότι πολλοί εμπλεκόμενοι και πολλά μοχθήσαντες για τη συγκρότηση και διαφύλαξη αυτής της πανάγιας και πολύτιμης κληρονομιάς έζησαν αφανώς, ζητώντας το έλεος του Θεού κι όχι τη δόξα των ανθρώπων. Τους είμαστε ευγνώμονες για τη χάρη που μας μεταδίδουν με όσα φιλοκάλησαν η απλώς άγγιξαν. Άλλοι όμως άφησαν ίχνη.  Είμαστε και σ’ αυτούς ευγνώμονες για όσα μας μεταδίδουν και για τη χαρά της αισθητής κοινωνίας.

7338 - Ιερομόναχος Ιωσήφ Παντοκρατορινός (1869 – Οκτώβριος 1922)

Ο κατά κόσμον Ιωάννης Κουκουτός γεννήθηκε στις Κυδωνιές της Μ. Ασίας το 1862. Το 1894 προσήλθε και εγκαταβίωσε στη μονή Παντοκράτορος, υποτασσόμενος στον Γέροντα Πνευματικό Παΐσιο. Εκάρη μοναχός το 1898 και χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος το 1899. Το 1909 κατεστάθη προϊστάμενος της μονής του.
Το 1911 εστάλη στο μετόχι της μονής του Αγίου Νικολάου στη γενέ­τειρά του, που η μονή το είχε από τις αρχές του 18ου αιώνος. Έμελλε να είναι ο τελευταίος οικονόμος του μετοχιού. Εργάσθηκε εκεί φιλότι­μα, φιλόπονα και φιλάνθρωπα με ιδιαίτερη επιτυχία.

7337 - Το Άγιον Όρος μια ιδανική μορφή κοινωνίας

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεώργιος ομιλεί για το Άγιον Όρος ως ιδανική μορφή Εκκλησίας και κοινωνίας προσώπων.

7336 - Εορτάσθηκε στο Άγιο Όρος η 28η Οκτωβρίου


7335 - Ο παπα-Άνθιμος ο Αγιαννανίτης, ο Πνευματικός

Ο παπα-Άνθιμος ο Αγιαννανίτης, ο Πνευματικός, συμβούλευε:
Πρόσεχε, παιδί μου, διότι η κακία υποβιβάζει τον άνθρωπο στην κτηνώδη κατάσταση των θηρίων, στα οποία επικρατεί το δίκαιο του ισχυρότερου, ενώ η αγάπη μας οικοδομεί και μας ανεβάζει στο ύψος της ολοκλήρωσης όλων των αρετών προς μίμηση των αγγελικών δυνάμεων.
Η ταπείνωση είναι το θεμέλιο, πάνω στο οποίο οικοδομούνται όλες οι αρετές, έχοντας ως επισφράγισμα την αγάπη.
Το πάθος του θυμού είναι η φωτιά, η οποία καίει τους νέους βλαστούς των αρετών και δεν επιτρέπει την ανάπτυξή τους. Ο θυμός είναι ένα από τα τέκνα του καταραμένου πάθους της υπερηφανίας.
Η προσευχή μας ενώνει με τον Θεό, όταν προσφέρεται από ψυχή καθαρή από πάθη, και όταν ο νους μας έχει περιορίσει τον περισπασμό από τις μέριμνες του βίου.