Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2015

7334 - Ένα περιστατικό με το γέροντα Παΐσιο

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου
Σε μία επίσκεψή μου στον Γέροντα Παΐσιο, ο γέροντας καθόταν στο υπαίθριο αρχονταρίκι του, στο Ιερόν Κελλίον Παναγούδα, κι έπλεκε σιωπηλός κομποσχοίνι.  Εμείς  ολοτρίγυρα αρκετοί θα έλεγα προσκυνητές καθισμένοι στους κομμένους κορμούς των δένδρων, παρακολουθούσαμε σιωπηλοί.  Για μια στιγμή ο γέροντας έσπασε τη σιωπή του αστειευόμενος με δυό παιδιά δέκα με δώδεκα χρονών.
«Εσένα πως σε λένε;»  ρώτησε ο γέροντας.
«Γιώργο» απαντά ο μικρός.
«Πω, πω και ήθελα έναν υποτακτικό να τον λένε Γιώργο»  του απάντησε ο γέροντας αστειευόμενος, κι ύστερα τον πλησίασε συνεχίζοντας «Μα εγώ δε τον θέλω έτσι, τον θέλω να έχει βγάλει πανεπιστήμια, να ξέρει ξένες γλώσσες».
Στο τέλος φεύγοντας ο μικρός με τον πατέρα του, πήγε να πάρει την ευχή του.

7333 - Της ησυχίας ο κανών

Της ησυχίας ο κανών
Του Βασίλη Χαραλάμπους

Ξακολουθεί τ’ αντιμίλημα του γραιγολεβάντε
στην μικρή  πολίχνη των Καρυών
κι ακόμα οδοιπορώ ανάμεσα  στα πάμπολλα κυπαρίσσια
στη σιωπηλή διαδρομή
από τις  Καρυές στο Χιλανδάρι.

7332 - Χωρίς λόγια…

Από το εξαιρετικό 
blog 

7331 - Αγιορειτικά κειμήλια στη Χαλκιδική. Η περίπτωση της Αγίας Ζώνης

Χιούτης Κωνσταντίνος,

Αγιορειτικά κειμήλια στη Χαλκιδική. Η περίπτωση της Αγίας Ζώνης

Χρονικά της Χαλκιδικής 56-57 (2011-2012), σ. 183-206
Θεσσαλονίκη 2012

Πηγή Αγιορειτική Βιβλιοθήκη
Σε ψηφιακή μορφή:

7330 - Κρασιά Μυλοποτάμου. Συνέντευξη του Γέροντα Επιφάνιου


       Ο Μυλοπόταμος, το μεγαλύτερο μετόχι της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας, βρίσκεται σε μια εντυπωσιακή τοποθεσία. Η φωτογραφία που κοιτάζω αποτυπώνει τον πύργο και το ναό, πάνω από μια απόκρημνη και άγρια ακτή. Πίσω του αρχίζει ένας καταπράσινος λόφος με ήρεμη κλίση και πάνω, μακριά, ο προστάτης όγκος του Αγίου Όρους. Στον Μυλοπόταμο παράγονταν κρασί πριν από 1.000 χρόνια! Αυτή την παράδοση αποφάσισε να αναβιώσει, με μεγάλη φροντίδα και τεράστια προσπάθεια, ο πατέρας Επιφάνιος. Στη συζήτηση που ακολουθεί, μου μίλησε για τα βήματα, τις δυσκολίες, αλλά και τις χαρές της πορείας. Συνέχεια

7329 - Ιεροδιάκονος Κορνήλιος Γρηγοριάτης (1924-29 Οκτωβρίου 1951)

Ο κατά κόσμον Χαράλαμπος Θεοδώρου Καραμαντζάνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1924. Γόνος πολύτεκνης και φτωχής οικογένειας. Αδελφό είχε τον ιερομόναχο Αθηναγόρα Ολυμπίτη.
Το 1944 έφυγε κρυφά από το σπίτι του για το Άγιον Όρος. Στις 17.8.1945 προσήλθε στην ιερά μονή Γρηγορίου. Το 1946 εκάρη μοναχός και στις 29.10.1946 χειροτονήθηκε διάκονος από τον μητροπολίτη Μιλητουπόλεως Ιερόθεο. Ήταν πολύ αγαπητός απ’ όλη την αδελφότητα και περισσότερο από τον ηγούμενό του Βησσαρίωνα (†1974). Ήταν και καλός ιερορράπτης.
Από μικρός είχε αρκετά φιλάσθενη κράση. Έπασχε από οξεία μυοκαρδίτιδα και ρευματισμούς. Το τέλος του ήταν οσιακό. Είχε ετοιμασθεί με το μυστήριο του θείου και ιερού Ευχελαίου και τη συχνή θεία Κοινωνία.
Ανεπαύθη κατά την αγρυπνία της δεύτερης πανηγύρεως της μονής, της αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας, όπου εκεί φυλάγεται μεγάλο μέρος των τίμιων και χαριτόβρυτων λειψάνων της, στις 29.10.1951, ημερομηνία κατά την οποία προ πενταετίας είχε χειροτονηθεί.

7328 - Ιερομόναχοι Γρηγόριος (1912-2007) και Καλλίνικος (1917-2009) Κρανιάδες (3ο μέρος)

Το ξακουστό για τη λατρευτική ζωή του Κελλί Παναγίας Κρανιάς (Προβάτας)
Οι Λειτουργίες που γίνονταν στο κελλί της Παναγίας Κρανιάς ήταν γνωστές σε όλους τους Αγιορείτες, όχι μόνον για την πνευματικότητα αλλά και για την πλουσιοπάροχη Τράπεζα με τα καλύτερα εδέσματα. Όπως συνήθιζε να λέει ο Γέροντας: «Μας έδωσαν οι Άγιοι πλούσια τα αγαθά, έτσι και εμείς πλουσιοπάροχα να τους δοξάζουμε».
Ο παπα-Ν.Γ., που συχνά ερχόταν στο κελλί μας και τον αγαπούσαν πολύ οι Γεροντάδες, αναφέρει γι’ αυτούς:

7327 - Ιερομονάχου Ισαάκ: Βίος και Λόγοι Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου σε ηχητική απόδοση (μέρος 4ο)


       Βίος Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου μέρος 4ο.

       Ανάγνωση απο το ομώνυμο βιβλίο του Ιερομονάχου Ισαάκ, εκδ. I.Ησυχ. Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου Μεταμορφώσεως Χαλκιδικής. Η ηχογράφηση έγινε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ι.Μ. Λεμεσού. Διαβάζει η Νάταλι Αμάν. Περισσότερα

7326 - Ο Άγιος Νεομάρτυς Τιμόθεος ο Εσφιγμενίτης
Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 29 Οκτωβρίου

Διαβάστε τον βίο του Αγίου: