Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2015

7325 - Ο γερω-Άνθιμος του Κελλίου της Πατερίτσας

Ο υποτακτικός παπα-Τρύφων
Τον παπα-Τρύφωνα από το Κελλί Πατερίτσα, ο Γέροντάς του Άνθιμος μία μέρα του είπε:
-Κάθησε, μην φύγεις σήμερα, γιατί θὰ πεθάνω.
Ματαίωσε την Λειτουργία που είχε κανονίσει να κάνει σε κάποιο Κελλί, και κάθησε κοντά του. 
Εκοιμήθη ο Γέροντάς του Άνθιμος σε ηλικία 103 ετών και του έκλεισε τα μάτια. Δεν είχε αρρωστήσει ποτέ στην ζωή του.

7324 - Μοναχός Πανάρετος Παντοκρατορινός (1901 - 28 Οκτωβρίου 1969)

Ο κατά κόσμον Παντελεήμων Βασιλειάδης γεννήθηκε στην Προύσα της Μ. Ασίας το 1901. Στην ιερά μονή Παντοκράτορος προσήλθε το 1938 κι εκάρη μοναχός το επόμενο έτος. Ανεπαύθη εν Κυρίω στις 28.10.1969. Αυτά τα λίγα αναφέρει το μοναχολόγιο της μονής του γι’ αυτόν.
Οι άνθρωποι που τον γνώρισαν τον περιγράφουν ψηλό, λιπόσαρκο, ρυτιδωμένο, σκληραγωγημένο, του οποίου το βλέμμα, η ιλαρότητα του προσώπου και τα μετρημένα λόγια του, τους προβλημάτιζαν. Τον είχαν για ελαφρόμυαλο οι παλαιοί Παντοκρατορινοί και μόνο για θελήματα. Τον θεωρούσαν υπαίτιο της φωτιάς, που έκαψε το 1948 μία ωραία πτέρυγα της μονής. Δεν χρησιμοποιούσε ποτέ ζώο. Καθημερινά πήγαινε κι ερχόταν φορτωμένος στις Καρυές, μεταφέροντας την αλληλογραφία και ό,τι άλλο του ζητούσαν οι πατέρες, κάνοντας σε όλους υπακοή. Το δρομολόγιο αυτό το επιτελούσε για χρόνια χειμώνα-καλοκαίρι, με παγωνιές και με καύσωνα.

7323 - Φθινόπωρο στο Βατοπαίδι (φωτογραφίες)Μικρές και μεγάλες λεπτομέρειες από το Βατοπαίδι, την ώρα που το φθινόπωρο κάνει για τα καλά αισθητή την παρουσία του. (Φωτ.: Νίκος Λουπάκης) Περισσότερα

7322 - Γιορτάζουν σήμεραΑγιορείτης Άγιος
Μνήμη 28 Οκτωβρίου