Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2015

7321 - Το Μετοχιακό ζήτημα του Αγίου Όρους. Μια αποσιωπημένη εθνική προσφορά των αγιορειτικών μονών και η φορολογική μεταχείρισή τους

Παπαγεωργίου Κωνσταντίνος - Αποστολίδης Χρήστος,

Το Μετοχιακό ζήτημα του Αγίου Όρους. Μια αποσιωπημένη εθνική προσφορά των αγιορειτικών μονών και η φορολογική μεταχείρισή τους

Κιβωτός της Ορθοδοξίας, Σεπτέμβριος 2015.
Αθήνα 2015


Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη
http://athoslibrary.blogspot.gr

7320 - Άγνωστες εικόνες του Ιερομονάχου Πανάρετου Καυσοκαλυβίτου του Κρητός       Η εικόνα της Θεοτόκου Πορταΐτισσας (αριστερά) ιστορήθηκε το 1906 και φυλάσσεται στην ιερά μονή Αγίας Τριάδος της Αίγινας που ίδρυσε ο άγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως.

Η εικόνα της Θεοτόκου Γλυκοφιλούσας (δεξιά), της ίδιας εποχής, βρίσκεται σε προσκυνητάρι στον μητροπολιτικό ναό του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά της Θεσσαλονίκης.

Οι εικόνες αυτές είναι έργα του εργαστηρίου της καλύβης Μεταμορφώσεως του Σωτήρος της Σκήτης Καυσοκαλυβίων του Αγίου Όρους.

7319 - Αγρυπνία απόψε στο Βατοπαίδι

Εορτάζει αύριο 28/15 Οκτωβρίου η Ιερά Μονή Βατοπαιδίου την Παναγία την Παντάνασσα. Απόψε στο μοναστήρι τελείται Αγρυπνία.
Η θαυματουργός εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου της Παντανάσσης είναι φορητή του 17ου αιώνα. Βρίσκεται στο αριστερό προσκυνητάριο του βορειανατολικού κίονα του Καθολικού της Ιεράς Μεγίστης Μονής του Βατοπαιδίου.
Μια ημέρα ένας νέος, που ήταν από την Κύπρο, μπήκε στο ναό και πήγε να προσκυνήσει την εικόνα. Ο Γέροντας Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός είδε να αστράφτει ξαφνικά το πρόσωπο της Παναγίας, και μια αόρατη δύναμη έρριξε τον νεαρό καταγής. Μόλις συνήλθε εξομολογήθηκε με δάκρυα στους πατέρες ότι ζούσε με απιστία καταφρονώντας τις εντολές του Θεού και επιδιδόταν στην μαγεία. Έτσι η θαυματουργική επέμβαση της Θεοτόκου έπεισε το νέο να αλλάξει ζωή και να γίνει πιστός άνθρωπος.
Η εικόνα αυτή έχει επίσης την ειδική χάρη από το Θεό να θεραπεύει την φοβερή ασθένεια του καρκίνου. Είναι γνωστές πάρα πολλές περιπτώσεις καρκινοπαθών, που έχουν θεραπευθεί στις ημέρες μας, μετά από ανάγνωση του Παρακλητικού Κανόνα της Παναγίας της Παντανάσσης.

7318 - Υποδοχή της Αγίας Ζώνης στο Βασιλικό Χαλκίδος (βίντεο)

Παρακολουθούμε στιγμές από την υποδοχή της Αγίας Ζώνης στο Βαισιλικό Χαλκίδος κατά τη 24η Οκτωβρίου. Την Αγία Ζώνη συνόδευε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ και την υποδέχτηκε ο Μητροπολίτης Χαλκίδος Χρυσόστομος ο Β. Συγκινητικές ήταν οι στιγμές όταν ο πιστός λαός παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες παρέμενε στην ουρά να προσκυνήσει τη Τιμία Ζώνη.

7317 - Ψυχή Ορθρία (Ημερολόγιο Όρους 2015). Μέρος 1ο

Ορθρίες ψυχές στα σκοτεινά αναζητούν την λάμψη
Μαύρα φορούν, όλο αγρυπνούν το έλεος να μην πάψει
Στασίδι τρίζει, στέκομαι, την κεφαλή μου κλίνω
Στον Κύριο των δυνάμεων κάθε μου ελπίδα αφήνω…

Πύλη βαριά διάπλατα άνοιξε νέα μέρα
Να την διαβώ παρακαλώ τον σπλαχνικό Πατέρα
Μάνα μου Πορταΐτισσα αξίωσε με πάλι
λέξεις να ρθούν  που να οδηγούν στου Υιού Σου την αγκάλη…

Απ το θρονί σου ευλόγησε οι μνήμες  να γραφτούνε
Χάρη να λάβουν από σε, να μυροβοληθούνε…