Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2015

7304 - Με τιμές αρχηγού κράτους υποδέχθηκε η Χαλκίδα την Τιμία Ζώνη7303 - Πρωινός περίπατος στα ερείπια της Αθωνιάδας (φωτογραφίες και βίντεο)

Είναι αλήθεια πως η παλιά, ερειπωμένη σήμερα, Αθωνιάδα (1749-1821) δεν περιλαμβάνεται στον προγραμματισμό ως τόπος προορισμού των επισκεπτών – προσκυνητών του Αγίου Όρους. Εξαίρεση στον γενικό κανόνα ο Herman Voogd, με τους φίλους του, οι οποίοι στο πρόσφατο ταξίδι τους επισκέφθηκαν τον χώρο.

7302 - Ομιλία του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους, Αρχιμ. Ελισσαίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στο Μπραχάμι


     Στιγμιότυπα από την ομιλία του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου Γέροντος Ελισσαίου από την Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους εντός του Ιερού Ναού, καθώς επίσης και από το Ενοριακό Αρχονταρίκι που ακολούθησε στον ισόγειο χώρο κάτωθεν του Ιερού Ναού.
 Δείτε το φωτογραφικό υλικό
Ακούστε ολόκληρη την ομιλία εδώ

7301 - Η Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου θα υποδεχθεί την Τιμία Κάρα του Αγίου Ραφαήλ από τη Μυτιλήνη

Τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. Ιάκωβος, θα μεταφέρει στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους την Τιμία Κάρα του νεοφανούς και θαυματουργού ιερομάρτυρος Αγίου Ραφαήλ, η οποία αποθησαυρίζεται στην Ιερά Μονή των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης Θερμής Λέσβου.

Το Ιερό λείψανο του Αγίου θα παραμείνει στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου δύο ημέρες, μέχρι την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου.

7300 - Ιερομόναχος Γαβριήλ Διονυσιάτης (1886 - 24 Οκτωβρίου 1983)

«… Η φωνή του ήταν η φωνή των αιώνων, του Αγίου Όρους, της Ορθοδοξίας, 
της πονεμένης Ρωμιοσύνης …» 
Μία εξέχουσα μορφή ηγουμένου που με το κύρος, τη γνώση, τη διάκριση και την πνευματικότητά του κυριάρχησε στον αθωνικό εικοστό αιώνα. Υπήρξε ηγετική μορφή του Αγίου Όρους, χαρισματούχος Γέροντας, διακριτικός Πνευματικός, γλαφυρός συγγραφέας, ελκυστικός ομιλητής, εξαίρετος αρθρογράφος κι επιστολογράφος, ακούραστος άνθρωπος, υπομονετικός μοναχός, ονομαστός Διονυσιάτης, υποδειγματικός Αγιορείτης.
Η δράση του αξιόλογη, η αγάπη του στον ιερό τόπο μεγάλη, η γνώση της ιστορίας καταπληκτική, η μέριμνά του για την ιδιαιτερότητα του υπερχιλιόχρονου αθωνικού μοναχισμού και των δικαίων των υπερχιλίων αζύγων σημαντική. Η ευφυΐα του, η απέραντη μνήμη του, η χαριτολογία του, η διάκριση, η πίστη, η θεοσέβεια, θεοφοβία, φιλοθεΐα, φιλαδελφία και φιλανθρωπία κοσμούσαν τον αιωνόβιο «παππού» μας.

7299 - Φωτογραφίες από τον λαμπρό εορτασμό των 100ων γενεθλίων του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος, Αρχιμ. Ιερεμία

Με τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής
Χιλιανδαρίου Αρχιμ. Μεθόδιο
Με τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής
Βατοπαιδίου Αρχιμ. Εφραίμ

7298 - Ιερομόναχος Συμεών Φιλοθεΐτης (1907-24 Οκτωβρίου 1972)

Ο κατά κόσμον Γεώργιος Παλακτσόγλου του Προδρόμου και της Ευτυχίας γεννήθηκε στα Φάρασα της Καππαδοκίας το 1907. Βαπτίσθηκε στην αγία κολυμβήθρα από τον όσιο Αρσένιο τον Φαρασιώτη (†1924), ο οποίος βάπτισε και τον μακαριστό Γέροντα Παΐσιο (†1994), που διετέλεσε υποτακτικός και του ιερομονάχου Συμεώνος. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή ήλθε στην Ελλάδα και το 1924 προσήλθε στην ιερά μονή Φιλοθέου. Το επόμενο έτος εκάρη μοναχός και χειροτονήθηκε διάκονος. Το 1927 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος. Το 1947 εξελέγη προϊστάμενος της μονής του. Στις 24.10.1972 ανεπαύθη εν Κυρίω. Μέσα στις λίγες αυτές γραμμές του μοναχολογίου της μονής του κρύβεται όλη η ζωή του Φιλοθεΐτη ιερομονάχου.
Επί έτη μελετούσε κι έγραφε, μιλούσε και δημοσίευε κείμενα προς ωφέλεια των αγαπητών αδελφών του. Κατά τον ιεροδιάκονο Διονύσιο (†1999), Γέροντα του Κουτλουμουσιανού Κελλιού του Προφήτου Ηλιού, που επανέκδωσε το διδακτικό βιβλίο του Οδηγός Ζωής:

7297 - Πώς τα ιερά μας κειμήλια, όπως η Τιμία Ζώνη, παρακινούν σε φιλοπονία και μετάνοια

Ο μακαριστός Γέρων Ιωσήφ Βατοπαιδινός (†2009) μιλάει
για δυο μεγάλες αρετές που χρειάζεται
στον αγώνα του ο μοναχός,
αλλά και κάθε αγωνιζόμενος χριστιανός,
την μετάνοια και την φιλοπονία.
 
http://www.vatopedi.gr/?p=54168

7296 - Τρία θαύματα της Αγίας Ζώνης

«Έχει βοη­θή­σει δικούς μου ανθρώπους που είχαν δύσκο­λες κατα­στά­σεις»
Κιλ­κίς, 23 Ιου­νίου 2008
«Κατά την διάρκεια της παραμονής μου στη Μονή σας προσκύνησα τα άγια λείψανα και την Τιμία Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου, την οποίαν αισθάνομαι δίπλα μου και με έχει βοηθήσει σε δύσκολες καταστάσεις στη ζωή μου.
Θεωρώ ότι το άγιο αυτό κομμάτι της Αγίας Ζώνης είναι μεγάλη ευλογία για τη Μονή, το Άγιον Όρος αλλά και για τον τόπο μας καθώς με θαυματουργικό τρόπο έχει βοηθήσει και συνεχίζει να βοηθά όσους πιστούς έχουν ανάγκη.