Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2015

7273 - Η Τιμία Ζώνη στη Χαλκίδα και στην Κατερίνη
Για άλλη μια φορά η Τιμία Ζώνη της Υπεραγίας Θεοτόκου θα αφήσει το Περιβόλι της, ώστε να προσφέρει την ευλογία στους πιστούς της πατρίδας μας, που την έχουν τόσο πολλή ανάγκη τις δύσκολες μέρες που περνούμε.
Οι πόλεις που θα υποδεχθούν το ιερό αυτό κειμήλιο της πίστης μας είναι η Χαλκίδα (βλ. Πρόγραμμα εδώ) και η Κατερίνη  (βλ. Πρόγραμμα εδώ).

7272 - Ο Όσιος Παΐσιος ως Καυσοκαλυβίτης
Το άρθρο του μοναχού Παταπίου Καυσοκαλυβίτου, που ακολουθεί, δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Ορθόδοξη Αλήθεια, στις 14 Οκτωβρίου 2015

7271 - Καλύβες και ησυχαστήρια της Μικράς Αγίας Άννης


7270 - Βιβλία για τον Άθω Γ΄

Σχολιασμένη βιβλιογραφία κατ' επιλογήν. Μέρος Γ΄
Διονυσία Παπαχρυσάνθου, Ο αθωνικός μοναχισμός. Αρχές καὶ ὀργάνωση (ἑλληνική ἔκδοση βελτιωμένη και ἐπαυξημένη), Αθήνα 1992.
 Με το πόνημα της Δ. Παπαχρυσάνθου εγγραφόμαστε στην τροχιά μιας σύγχρονης υψηλών επιστημονικών προδιαγραφών μελέτης για τον Άθωνα, η οποία έχει το προνόμιο να εκμεταλλεύεται τα βυζαντινά Αρχεία του Πρωτάτου, τα οποία άρχισαν εδώ και μερικές δεκαετίες να εκδίδονται στη Γαλλία, όπως και τα αρχεία άλλων ιερών Μονών, στο πλαίσιο της μνημειώδους πια σειράς: Archives de l’Athos, την οποία επιμελήθηκαν κορυφαίοι βυζαντινολόγοι, όπως ο Π. Λεμέρλ, ο Ν. Σβορώνος κ.ά.
Όπως καθίσταται πρόδηλο ήδη από τον υπότιτλο του συγγράμματος, η συγγραφέας εστιάζει τον ερευνητικό της φακό στις απαρχές της εμφάνισης και οργάνωσης του μοναχισμού στον Άθω και εκτείνει τη μελέτη της μέχρι το τέλος της βυζαντινής περιόδου. Η ελληνική έκδοση, που παρουσιάζεται εδώ, είναι επηυξημένη εκδοχή γαλλικής μελέτης της συγγραφέως, δημοσιευμένης το 1975.

7269 - Ο Άγιος Γεράσιμος ΚεφαλληνίαςΑγιορείτης Άγιος
Μνήμη 20 Οκτωβρίου