Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2015

7242 - Εικόνες μοναχικές. Η φωτογραφία στο Άγιον Όρος 1850-19407241 - Το Άγιον Όρος χθες και σήμερα

Ἀρχιμ. Βασίλειος Ἰβηρίτης
Στὸν Σεβαστείας Δημήτριο ἑόρτιος ἀσπασμὸς 
Ἄκουσα μιὰ ὁμιλία γιὰ τὴ βυζαντινὴ ἱστορία, τὴ θεολογία καὶ τὴ ζωὴ ἐκείνης τῆς ἐποχῆς. Ἔκανε λόγο γιὰ τὶς περιπέτειες τῶν βυζαντινῶν μελετῶν καὶ γιὰ τὸ πῶς ἀντιμετωπίστηκε τὸ Βυζάντιο ἀπὸ πολλούς. 
Μιὰ στιγμὴ μίλησε λίγο γιὰ τὸ Ἅγιον Ὄρος. Εἶπε ὅτι ἐκεῖ ζῆ ἕνας ὁλόκληρος κόσμος ποὺ κατάγεται ἀπὸ τὴ βυζαντινὴ ἐποχή. 
Αὐτὸ μὲ συγκίνησε βαθιά. Εἶπε κάτι ἐλάχιστο· καὶ δὲν εἶπε τίποτε ἐπιπόλαιο. Εἶπε κάτι καὶ σιώπησε. 
Μέσα μου ἀναστήθηκε ὅλο τὸ Ἅγιον Ὄρος, ὅσιο, φωτεινὸ καὶ ἀνοιχτὸ νὰ μᾶς δέχεται ὅλους μὲ τὸν τρόπο του. Καὶ νὰ στέλνη τὴν εὐλογία του σὲ ὅλο τὸν κόσμο μὲ τὴ ζωή του. 

7240 - Λαμπρός εορτασμός της Παναγίας Γοργοϋπηκόου στην Ι.Μ. Δοχειαρίου και χειροτονία Ιερέα και Διακόνου από το Μητροπολίτη Δράμας (Φωτογραφίες - Βίντεο)

Του Ηλία Προύφα
Με βυζαντινή λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκε και φέτος ο εορτασμός της Παναγίας Γοργοϋπηκόου στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου στο Άγιον Όρος. Εκατοντάδες πιστών από την Ελλάδα και το εξωτερικό βρέθηκαν για δύο ημέρες στη Μονή όπου συμμετείχαν στις λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν της Παναγίας. 
Την παραμονή της εορτής προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Παύλου και τη συμμετοχή των Καθηγουμένων των Ιερών Μονών Λογγοβάρδας Πάρου και Δοχειαρίου κ.κ. Χρυσοστόμου και Γρηγορίου πραγματοποιήθηκε ιερά αγρυπνία, η οποία ξεκίνησε στις 8 το βράδυ και ολοκληρώθηκε στις 6 το πρωί.

7239 - Ιερομόναχος Σάββας Καψαλιώτης (1913 - 15 Οκτωβρίου 1991)


Ο κατά κόσμον Ματθαίος Τριχάκης γεννήθηκε στις 15.11.1913 στο χωριό Κεφάλα Αποκορώνου Κρήτης από ευσεβείς γονείς. Είχε πέντε αδέλφια. Ο πατέρας του αναπαύθηκε όταν ήταν μικρός. Η χήρα μητέρα μεγάλωσε τα παιδιά με αυστηρές αρχές. Κατά τη στρατιωτική του θητεία αρρώστησε βαριά προς θάνατο. Έγινε καλά με τη βοήθεια της Παναγίας. Όπως έλεγε ο ίδιος: «Η Κυρία Θεοτόκος με είχε για κάπου αλλού και για να μετανοήσω, μου χάρισε τη ζωή».
Μετά την απόλυσή του από τον στρατό επισκέφθηκε τη μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη. Κατά την ακολουθία του Όρθρου, ως λέγει, αισθάνθηκε ότι ο Θεός ήταν εκεί και οι μοναχοί συνομιλούσαν μαζί Του. Έτσι αποφάσισε τη μοναχική του αφιέρωση. Με την ευχή της μητέρας του πήγε στη μονή Λογγοβάρδας της Πάρου, όπου εκάρη μοναχός από τον Γέροντα Φιλόθεο Ζερβάκο (†1980). Το 1940 επιστρατεύθηκε λόγω του πολέμου. Πολλές φορές αισθάνθηκε την προστατευτική παρουσία της Παναγίας.

7238 - Γέρων Σάββας Καψαλιώτης. Μου είπε «ζούμε στον καιρό του Αντίχριστου, εγώ δεν θα τον προλάβω, εσύ όμως θα τα ζήσεις αυτά».

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΡΑΚΟΒΑΛΗΣ
Ο γέρων Σάββας
«Διότι το να έχει κανείς επίγνωση του αληθινού Θεού είναι όλες οι αρετές μαζί» Σοφία Σολομώντος
Ένας άλλος κάτοικος αυτής της περιοχής, της Καψάλας, ήταν και ό γέρο-Σάββας.
Ήταν ψηλός, γύρω στο 1.90, μελαχρινός πού είχε ασπρίσει και αδύνατος. Όταν τον γνώρισα πρέπει να είχε γύρω στα 70 χρόνια ζωής. Ελαφρά καμπουριασμένος και όταν ήταν κουρασμένος έσερνε λίγο το πόδι του. Όταν τον έβλεπες έλεγες μέσα σου «τί λεβεντόγερος είναι αυτός». Πραγματικά τον θαύμαζα για την λεβεντιά του και την ανδρεία του. Ήταν Κρητικός.
Τα κουτσομπολιά της περιοχής του καταλόγιζαν σαν μειονέκτημα ότι είχε αλλάξει πολλούς τόπους, σαν μοναχός και αυτό δεν ήταν καλό σημάδι.

7237 - Ιερομονάχου Ισαάκ: Βίος και Λόγοι Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου σε ηχητική απόδοση (μέρος 2ο)


Βίος Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου μέρος 2ο.

Ανάγνωση απο το ομώνυμο βιβλίο του Ιερομονάχου Ισαάκ, εκδ. I.Ησυχ. Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου Μεταμορφώσεως Χαλκιδικής. Η ηχογράφηση έγινε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ι.Μ. Λεμεσού. Διαβάζει η Νάταλι Αμάν. Περισσότερα

7236 - Όσιος Ευθύμιος ο Νέος (823-898)Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 15 Οκτωβρίου

Διαβάστε τον βίο του Αγίου:
και