Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2015

7231 - Φωτογραφίες από την Αγρυπνία που τελείται τώρα στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου Αγίου Όρους

Του Ηλία Προύφα
Αγρυπνία τελείται αυτή την ώρα στην Ι.Μ. Δοχειαρίου στο Άγιον Όρος με αφορμή τον εορτασμό της Παναγίας Γοργοϋπηκόου.
Εκατοντάδες πιστοί από την Ελλάδα την Κύπρο καθώς και άλλες χώρες του εξωτερικού όπως η Ρωσία, η Ουκρανία και η Ρουμανία βρίσκονται στη φιλόξενη  μονή για να τιμήσουν και να λάβουν τη χάρη της Παναγίας.
Στην αγρυπνία που ξεκίνησε στις 8 το βράδυ και θα ολοκληρωθεί στις 6 το πρωί προεξάρχει ο Μητροπολίτης Δράμας κ.κ. Παύλος ενώ συμμετέχουν οι Καθηγούμενοι των Ιερών Μονών Λογγοβάρδας Πάρου και Δοχειαρίου κ.κ. Χριστόφορος και Γρηγόριος.
Δείτε φωτογραφίες:

7230 - Αγρυπνία στην Ιερά Μονή ΔοχειαρίουΑγρυπνία τελείται απόψε στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου για την Παναγία την Γοργοϋπήκοο (Σύναξις 1/14 Οκτωβρίου). Θ’ ακολουθήσει η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, μετά το τέλος της οποίας θα γίνει η Λιτάνευση της θαυματουργού Εικόνος και η Ευλόγηση του δοχειού.

7229 - Η Παναγία μας είχε κάνει το θαύμα της!"Τις  σου κόρη  το  όνομα , εν ανάγκη πάση  επεκαλέσατο, και  γοργώς αυτού  ουκ ήκουσας  , ως  Γοργοϋπήκοος υπάρχουσα."
Για  πολλά  χρόνια έβλεπα την κ. Ματίνα από την  Αθήνα να έρχεται στο  Μετόχι  στο Σοχό, όταν είναι  η  Παναγία  η Γοργοϋπήκοος τον  Σεπτέμβριο,  να  προσκυνά την  ιερά  εικόνα  της  Παναγίας, να  παίρνει  την  ευλογία  των  πατέρων  και  πάντα  να  τρέχει  να  προλάβει  την  εργασία  της ...
Στο πρόσφατο  προσκύνημα συγκινήθηκε  από  την ομολογία  της κ. Ελισάβετ και  μας διηγείται το θαύμα της  Παναγίας στη  δική  της ζωή  και  το  δικό της "Αντίδωρο !..."
"Κάποτε πίστευα πως το θαύμα που βιώνει κάποιος πρέπει να το κρατάει αποκλειστικά για τον εαυτό του...Τελευταία όμως πιστεύω ακριβώς τα αντίθετα ότι  δηλαδή ο άνθρωπος πρέπει κάπου να  φανερώνει αυτά που έζησε προς Δόξα  του Κυρίου και της Θεοτόκου."

7228 - Η ζωή μου εμένα έτσι επέρασεν, εις τον πόνον και τας ασθενείας

Παιδί μου, εύχομαι να είσαι καλά.
Μόλις και εγώ έγινα κάπως καλύτερα.
Η ζωή μου εμένα έτσι επέρασεν, εις τον πόνον και τας ασθενείας. Και τώρα πάλιν δι’ εσάς ήλθα εις θάνατον. Είπα· ας αποθάνω εγώ, μόνον να ζήσουν τα πνευματικά μου παιδιά. Και τελείως δεν έτρωγα.
Ήμουν και πρώην εξηντλημένος, και τώρα πάλιν τελείως νηστεία. Εστείλατε τόσα γλυκά, μήτε που τα εγεύθην. Τυρί δεν εδοκίμασα. Μόνον χόρτα νερόβραστα δίχως ψωμί. Δεν επέρασε πολύ, έπεσα. Εκατόν είκοσι ενέσεις…
Τρεις φορές με ενυκτέρευσαν ότι θα απέθνησκα. Εφώναξαν όλους κοντά μου. Τους ευχήθην δια τελευταίαν φοράν. Έκλαιον επάνω μου νυχθημερόν. Τέλος και πάλιν εγύρισα.
Μου έστειλαν ένα ιδιότροπον φάρμακον και αυτό, μετα Θεόν, ήτο η θεραπεία μου. 

7227 - Ο Γέροντας Εφραίμ Βατοπαιδινός θα μιλήσει και θα συζητήσει με το ακροατήριο σήμερα το βράδυ στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στο Μπραχάμι

Την Τρίτη  13 Οκτωβρίου 2015
Ομιλία  του γέροντα Εφραίμ θα πραγματοποιηθεί  στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Μπραχαμίου  στα πλαίσια των  εορταστικών εκδηλώσεων “ΔΗΜΗΤΡΙΑ  2015”
Ώρα 07.00 το βράδυ.
Ομιλία με  θέμα: «Η αγνότητα ως προϋπόθεση της μυροβλυσίας»
Η ομιλία θα γίνει εντός του Ιερού Ναού.
Ώρα 08.00 το βράδυ.
Ενοριακό Αρχονταρίκι
Ο Πανοσιολογιότατος  Αρχιμανδρίτης Γέροντας Εφραίμ  συζητά με το ακροατήριο για θέματα Ορθοδόξου πνευματικότητος.
Η συνάντηση θα γίνει στον ισόγειο χώρο , κάτωθεν του Ιερού Ναού.
Ώρα 9.30  το βράδυ.
Κατανυκτική αγρυπνία

7226 - Βίντεο από την υποδοχή της Παναγίας Εσφαγμένης στη Πτολεμαΐδα


Παρακολουθούμε στιγμές από την υποδοχή της Ιεράς Εικόνας της Παναγία Εσφαγμένης στον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Πτολεμαΐδας την Κυριακή 11/10/1015.

7225 - Μοναχός Ενώχ Καψαλιώτης (1895 - 13 Οκτωβρίου 1979)

Ο κατά κόσμον Ιωάννης Μπένια του Κωνσταντίνου και της Κασσάνδρας γεννήθηκε στο Βιντερέη Τουτοβά της Ρουμανίας το 1895. Ο πατέρας του είχε καταλάβει ότι θέλει να πάει να γίνει μοναχός και του έφτιαξε μεγάλο σπίτι, για να τον δελεάσει και να παραμείνει. Εκείνος πήγε στρατιώτης και όταν επέστρεψε, είπε πως θέλει να πάει για προσκύνημα στο Άγιον Όρος. Ο πατέρας του πάλι δεν τον άφηνε. Έφυγε κρυφά με πλοίο από την Κωνστάντζα κι έφθασε στον Πειραιά, όπου βρήκε πολλούς πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Δεν είχε τίποτε χαρτιά μαζί του. Μπήκε σ’ ένα τρένο και πήγε στη Θεσσαλονίκη και από εκεί μ’ ένα πλοίο έφθασε χαρούμενος στη Δάφνη.
Ήλθε στο πολυύμνητο Περιβόλι της Παναγίας το 1923 από τη Μολδαβία. Εκάρη μοναχός κατά την εορτή του Λαυριώτικου Κελλιού της Αγίας Σκέπης στη Βίγλα την 1.10.1927. Η βιογραφία του δεν είναι τόσο γνωστή. Σε αυτόν ίσχυαν απόλυτα οι μακαρισμοί του Κυρίου για την πτωχεία του πνεύματος και την παιδική ακακία.