Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2015

7224 - Προχριστιανικές αρχαιότητες στον ΆθωΠαπάγγελος Ιωακείμ - Παλιομπέης Στέφανος,
Προχριστιανικές αρχαιότητες στον Άθω
Το Αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και στη Θράκη 16 (2002), σ. 391-405
Θεσσαλονίκη 2004

Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

7223 - Το Άγιον Όρος (Άθω) δια μέσου των αιώνων

Μαμαλάκης Ιωάννης,
Το Άγιον Όρος (Άθω) δια μέσου των αιώνων
Θεσσαλονίκη 1971

Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη
το βιβλίο σε ψηφιακή μορφή:


Σχόλιο: Πρόκειται για την πλέον εμπεριστατωμένη, διεξοδική και βιβλιογραφικά ενημερωμένη (μέχρι την έκδοσή του) επίτομη μελέτη για την ιστορία, την πνευματικότητα και την τέχνη του Περιβολιού της Παναγίας.

7222 - Ο Άθως. Αναμνήσεις - έγγραφα - σημειώσεις

Γεδεών Μανουήλ,
Ο Άθως. Αναμνήσεις - έγγραφα - σημειώσεις
Κωνσταντινούπολη 1885

Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη
το βιβλίο σε ψηφιακή μορφή:

Σχόλιο: Μελέτημα του σημαντικότατου ιστοριοδίφη και Μ. Χαρτοφύλακος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Μανουήλ Ι. Γεδεών, στην ακαταπόνητη ερανιστική εργασία του οποίου χρωστάμε πλήθος σημαντικών έργων για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τους Ρωμιούς της Πόλης, καθώς και πολύτιμες εκδόσεις εκκλησιαστικών εγγράφων νομοκανονικού χαρακτήρα.

7221 - Πλήθος κόσμου στην υποδοχή της ιεράς εικόνας της Παναγίας Εσφαγμένης από την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου (φωτογραφίες-βίντεο)

Η Πτολεμαΐδα υποδέχτηκε την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015, την ιερά εικόνα της Παναγίας της Εσφαγμένης   που βρίσκεται στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου στο Άγιον Όρος. Η υποδοχή της ιεράς εικόνος, στο πάρκο “Χρηστίδη” και η λιτάνευση προς τον ιερό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, μέσω των οδών Επιβατών και Βορείου Ηπείρου, πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τις 17:45, παρουσία πλήθους κόσμου, ενώ ακολούθησε δοξολογία επί τη υποδοχή της ιεράς εικόνος εις τον ιερό ναό.
Μετά τις 21:00, αγρυπνία επί τη ελεύσει της ιεράς εικόνος και τη μνήμη του οσίου Ευδοκίμου του Βατοπαιδινού.

7220 - Σαν σήμερα, Μετακομιδή ιερών λειψάνων Αγίου Μαξίμου του Γραικού από την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου στην Άρτα (12 Οκτωβρίου 1997)

7219 - Γέροντος Σωφρονίου Σαχάρωφ: Βίος του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου σε ηχητική απόδοση (μέρος 2ο)

Βίος του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου μέρος 2ο.

Ανάγνωση απο το ομώνυμο βιβλίο του Αρχιμανδρίτου Σωφρονίου Σαχάρωφ, εκδ. Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ Αγγλίας. Η ηχογράφηση έγινε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ι.Μ. Λεμεσού. Διαβάζει η κυρία Όλγα Κοκκίνου. Περισσότερα

7218 - Μοναχός Βικέντιος Αγιαννανίτης (1872 - 12 Οκτωβρίου 1961)

Κατά κόσμον ονομαζόταν Γεώργιος Δράκος του Δημητρίου και της Βασιλικής. Ο μακάριος αυτός Γέροντας γεννήθηκε στο χωριό Στανός Βάλτου Μεσολογγίου το 1872. Προσήλθε το 1915 στην Καλύβη Αγίου Δημητρίου στη σκήτη της Αγίας Άννης. Εκάρη μοναχός το 1916. Ο Γέροντας Χερουβείμ γράφει πολύ ωραία γι’ αυτόν τον αγωνιστή: «Ο γερο-Βικέντιος ήταν γεμάτος φυσική απλότητα. Όπου κι αν βρισκόταν, προσευχόταν με δυνατή φωνή στα μονοπάτια, στο Κυριακό, στις συναντήσεις του με τους άλλους. “Σώσε με, Παναγία μου. Σώσε με. Ελέησέ με”, τον ακούγαμε συχνά να φωνάζη. Η φωνή του έβγαινε με πόνο, με αγωνία, σαν από πληγωμένα στήθη.