Τρίτη, 6 Οκτωβρίου 2015

7180 - Όταν ο Alain Durel συνάντησε τον Γέροντα Πετρώνιο Προδρομίτη

Πολλά είχα ακούσει για τον πατέρα Πετρώνιο, τον ηγούμενο της Ρουμανικής Σκήτης του Προδρόμου. Έτσι αποφάσισα να πάω διά θαλάσσης μέχρι τη Μεγίστη Λαύρα και από κει να συνεχίσω με τα πόδια. Εκείνη την όμορφη φθινοπωρινή μέρα, στα πλάγια του μονοπατιού οι μουριές και οι κουμαριές έγερναν γεμάτες καρπό, αλλά και οι βελανιδιές και τα πεύκα, λουσμένα στο φως, έλαμπαν με μια βαθιά και μυστηριώδη χαρά. Την ίδια κιόλας μέρα, μπόρεσα να μιλήσω με τον Πετρώνιο, άνθρωπο πολύ προχωρημένης ηλικίας, με αριστοκρατικό παράστημα. Κατάγεται άραγε από οικογένεια ευγενών;
 Δε θα το μάθω ποτέ, αλλά οι κινήσεις του και η ευφράδειά του, τα θαυμάσια γαλλικά του μου έδιναν την εντύπωση ότι είχα μπροστά μου ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας.

7179 - Το αγιορειτικό χουσάφι

Photo: refikaninmutfagi.com
Πολτός από φρούτα βρασμένα με ζάχαρη. Μια μαλακή και υδαρής μάζα από σύκα, δαμάσκηνα, σταφίδες κ.ά. καρπούς. Μια αγιορείτικη μαρμελάδα κοντολογίς που κάνει θραύση τις νηστίσιμες μέρες. Γράφει σχετικά ο ιερομόναχος Εσφιγμενίτης Γεράσιμος Σμυρνάκης: «Άμα τη ενάρξει της Μεγάλης Τεσσαρακοστής νηστεύουσιν (εν αρχή της Καθαράς Εβδομάδος) πάντες τριήμερον, γευόμενοι τη 8η μ.μ. ώρα (2αν ευρωπαϊστί) της Τετάρτης, του καλουμένου χουσαφίου, ήτοι πολτόν εκ βεβρασμένων σύκων, δαμασκήνων, σταφίδων και ει τινος ετέρου ως και άρτου νωπού» («Το Άγιον Όρος»).
Πηγή: Αθωνικό Λεξικό

7178 - Γέροντας Αιμιλιανός Σιμωνοπετρίτης: Εν καινότητι πολιτεύεσθε
Αιμιλιανός Σιμωνοπετρίτης αρχιμ.,
«Εν καινότητι πολιτεύεσθε»
Διεθνές Συμπόσιο: Το Άγιον Όρος. Χθές – Σήμερα – Αύριο.
Πρακτικά Συνεδρίου, σ. 33-39.
Θεσσαλονίκη 1996

Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

7177 - Οσιομάρτυς Μακάριος από την Κίο της Βιθυνίας (†1590)


Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 6 Οκτωβρίου