Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2015

7176 - Άγιο Όρος. Οκτώβριος 2015

Φωτογραφίες του φίλου Δημήτρη Διαμαντή

7175 - Κάλλος και ησυχία στην αγιορειτική πολιτεία
Βασίλειος Ιβηρίτης αρχιμ.,
Κάλλος και ησυχία στην αγιορειτική πολιτεία
Διεθνές Συμπόσιο: Το Άγιον Όρος. Χθές – Σήμερα – Αύριο.
Πρακτικά Συνεδρίου, σ. 51-56.
Θεσσαλονίκη 1996

Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

7174 - Αθωνικό Λεξικό

Πλατής Νίκος,
Αθωνικό Λεξικό
Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη


Το ΑΘΩΝΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ είναι ένα προσωπικό λεξικό, μια και εκφράζει προσωπικές επιλογές, συγκρίσεις, τοποθετήσεις κι απόψεις του συγγραφέα ΝΙΚΟΥ ΠΛΑΤΗ. 
Είναι συνάμα, όμως, ένα ιστορικό λεξικό, αφού μέσα στις σελίδες του καταγράφεται (με τεκμηριωμένο τρόπο) η ιστορία του Άθω, οικολογικό, γιατί δίνει τα απαιτούμενα στοιχεία για την αντιπροσωπευτική χλωρίδα και πανίδα της αθωνικής χερσονήσου και οπωσδήποτε ταξιδιωτικό, αφού παρέχει τις απαιτούμενες για έναν ταξιδευτή πληροφορίες

7173 - Μοναχός Αρτέμιος Σιμωνοπετρίτης (1866 - 5 Οκτωβρίου 1943)

Ο κατά κόσμον Αναστάσιος Τρυφωνίδης γεννήθηκε στην Έδεσσα το 1866. Για ένα διάστημα εργάσθηκε στη Μακεδονία ως δάσκαλος. Νέος μόνασε στην ιερά μονή Μεγίστης Λαύρας. Το 1903 προσήλθε στη μεταξύ ουρανού και γης μονή της Σιμωνόπετρας. Στην εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου του 1906 εκάρη μεγαλόσχημος.
Ήταν καλός ψάλτης. Ήταν βιαστής μοναχός. Ζούσε στα υπόγεια της μονής. Ήταν ένας κρυφός ασκητής μέσα στο κοινόβιο. Σανίδα είχε για κρεββάτι. Προαισθάνθηκε το τέλος του. Πήγε στον τραπεζάρη και του ζήτησε να τον κεράσει ένα ρακί, γιατί είπε, «αύριο θα πεθάνω». Πήγε στον ηγούμενο Χαραλάμπη (1973) και του ζήτησε· «να με διαβάσεις ένα ευχέλαιο και αύριο να μεταλάβω». Του διάβασε το ευχέλαιο. Την άλλη ημέρα λειτούργησε ο ηγούμενος στο παρεκκλήσι του αγίου Χαραλάμπους και ο ίδιος έκανε τον ψάλτη. Μετάλαβε των αχράντων Μυστηρίων. Στην τράπεζα δεν τον είδαν. Ο ηγούμενος έστειλε να δουν οι πατέρες τι κάνει.

7172 - Δύο Βατοπαιδινοί Άγιοι εορτάζοντες την 5η ΟκτωβρίουΑγιορείτες Άγιοι
Μνήμη 5 Οκτωβρίου