Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου 2015

7155 - Ζωντανή μετάδοση της Πανήγυρης του Αγίου Ευσταθίου από τον Μυλοπόταμο του Αγίου ΌρουςΑύριο στο Άγιο Όρος εορτάζεται η Μνήμη του Αγίου Ευσταθίου (20 Σεπτεμβρίου/3 Οκτωβρίου). Πανηγυρίζει το Ιερό Λαυριωτικό Κάθισμα του Αγίου Ευσταθίου, ο Μυλοπόταμος.
Την Πανήγυρη μπορούμε να παρακολουθήσουμε ζωντανά στη διεύθυνση http://www.livemedia.gr/kathisma-orthros-2015.
Από τις 5 το πρωί θα ξεκινήσει η μετάδοση με τον Όρθρο.
Το απόγευμα στις 5 ο μεθεόρτιος Εσπερινός με το Κτιτορικό Μνημόσυνο.

7154 - Η Επιστασία της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους Άθω και οι από του έτους 1783-1928 χρηματίσταντες Eπιστάται

Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους Άθω (1895-96)
Πρωτεπιστάτης Δωρόθεος προηγούμενος Λαυριώτης
(Φωτογράφος: Θεόδωρος Βαφειάδης)
Γαβριήλ μοναχός Σταυρονικητιανός,
Η Επιστασία της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους Άθω και οι από του έτους 1783-1928 χρηματίσταντες Επιστάται
Άγιον Όρος 1928

Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

7153 - Πλήθος κόσμου στην Πάτρα υποδέχθηκε την εικόνα της Παναγίας της Παραμυθίας από το Βατοπαίδι. Σήμερα στις 7 μ.μ. η ομιλία του Γέροντα Εφραίμ, Καθηγούμενου της Ι.Μ. Μονής ΒατοπαιδίουΠολλοί πιστοί συνέρρευσαν χθες στην Ιερά Μονή Ομπολού για την υποδοχή της εικόνας της Παναγίας της Παραμυθίας η οποία έφθασε χθες στην πόλη από το Βατοπαίδι του Αγίου Όρους. Η εικόνα μεταφέρθηκε στην στην ιερά μονή Ομπλού την 1η Οκτωβρίου συνοδεία του καθηγούμενου της  Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, Γέροντος Εφραίμ.
Νωρίς σήμερα το πρωί, στις 5 π.μ. τελέστηκε Όρθρος και πανηγυρική Θεία λειτουργία όπου προεξήρχε ο Ηγούμενος της Ι. Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ, ο οποίος θα μιλήσει σήμερα στις 7 το απόγευμα,στην αίθουσα συνεδρίων του ξενοδοχείου Patras Palace, στην Όθωνος Αμαλίας 15 και Ζαίμη με κεντρικό θέμα «Η παρουσία του Αγίου Όρους σήμερα».

7152 - Ιερομόναχος Θεοδόσιος Καρουλιώτης (1869 - 2 Οκτωβρίου 1937)

Γεννήθηκε στην επαρχία Σαράτοφ της Ρωσίας το 1869. Από μικρός αγάπησε την προσευχή, την οποία δίδασκε και στους συνομίληκούς του, αγόρια και κορίτσια, που τον σέβονταν ως Γέροντα του μικρού «κοινοβίου» τους. Αγάπησε τη μάθηση κι έφθασε ν’ αποφοιτήσει από τη θεολογική Ακαδημία του Καζάν. Εκεί εκάρη μοναχός και χειροτονήθηκε ιερεύς.
Το 1901 ήλθε στο Άγιον Όρος και αγωνίσθηκε σε διάφορα Κελλιά και Καλύβες της Καψάλας και του Αγίου Βασιλείου. Από το 1913 εγκαταστάθηκε στα Καρούλια. Αγαπούσε ιδιαίτερα τη μελέτη του μυροβόλου Συναξαριστή. Αγωνιζόταν σθεναρά να μιμηθεί τους άγιους, να νικήσει τον θυμό, που τον ταλαιπωρούσε, να φθάσει στην απάθεια. Εκάρη μεγαλόσχημος μοναχός από τον Γέροντα Ιγνάτιο τον Πνευματικό (†1927).
Τα τελευταία οκτώ έτη της ζωής του έζησε με τον υποτακτικό του Νικόδημο (†1984). Η συμβίωση βοήθησε πνευματικά και τους δύο στον προσευχητικό τους αγώνα.

7151 - Νεομάρτυς Χατζη-Γεώργιος (†1794)Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 2 Οκτωβρίου