Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2015

7150 - Στο Άγιον Όρος ξεκίνησε σιγά-σιγά η συγκομιδή των βρώσιμων ελιών.       To ελαιόλαδο μαζί με το κρασί και το ψωμί, οι καρποί της ελιάς, του σταφυλιού και του σιταριού είναι παρόντες σε όλη την Αγία Γραφή και ευλογημένοι από τον Θεό.
       Το ελαιόλαδο, ο χυμός της ελιάς, χρησιμοποιείται από αιώνες ως ιδανική τροφή αλλά και ως ανάθημα-αφιέρωση δηλαδή στον Θεό από τον άνθρωπο, ως καύσιμο στο καντήλι για να φωτίσει τα σκοτάδια της αγωνίας του σύγχρονου κόσμου.
       Στο Άγιον Όρος ξεκίνησε σιγά-σιγά η συγκομιδή των βρώσιμων ελιών.

7149 - Το λαδαριό του Σεραγιού (Σκήτη Αγίου Ανδρέα) στο Άγιον Όρος


Ανδρούδης Πασχάλης,
Το λαδαριό του Σεραγιού (Σκήτη Αγίου Ανδρέα) στο Άγιον Όρος
Ελιά και Λάδι, Τριήμερο εργασίας – Καλαμάτα 1993.
Αθήνα 1996

Πηγή: Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

7148 - Γέροντας: «Όπως σε αναπαύει, παιδί μου»

Προσκυνητές: Ευλογείτε, Γέροντα.
Γέροντας: Ο Κύριος, παιδιά μου. Καλωσορίσατε στην καλύβη μας. φαίνεστε πολύ κουρασμένοι από την οδοιπορία. δροσίστε το πρόσωπό σας με το νεράκι αυτής της βρύσης, πάρτε από τον Αρχοντάρη το κέρασμα και ελάτε στην απλωταριά να συζητήσουμε. Έπειτα από λίγη ώρα.
Προσκυνητές: Γέροντα, ήρθαμε, όπως μας είπες. Είναι ωραία εδώ. Από εδώ ψηλά η θέα είναι ανεμπόδιστη. Ο ήλιος δύει μέσα στο πέλαγος. Θεϊκό βράδυ.
Γέροντας: Χαίρομαι, που έχετε μάτια και ψυχή για να βλέπετε τα μεγαλεία του Θεού. Αυτό το μεγαλείο θα υμνήσουμε σε λίγο στον Εσπερινό και στη συνέχεια κατά την Αγρυπνία.

7147 - Αξιώθηκα και έζησα το θαύμα της Γοργοϋπηκόου και με τα τρία μου παιδιά


«Έχοντες Εικόνα  σου  την  σεπτήν, ανύμφευτε Κόρη ως  προπύργιον οχυρόν, προσφεύγομεν ταύτη, καιρώ τω  των κινδύνων, και  επηρείας πάσης απολυτρούμεθα».
Ο Άγιος  Νικόδημος ο Αγιορείτης όταν  συνέγραψε  τον  παρακλητικό κανόνα  για την  Παναγία  την  Γοργοϋπήκοο φυσικά  θα είχε ακούσει και  θα  είχε  δεί αρκετά θαύματα ώστε  να  τον  πλουτίσει τόσο  όμορφα.
Ίσως κάποιοι να σκέπτονται πως, μήπως όλα  αυτά  είναι  υπερβολή;
Δεν  σταμάτησε  «ο ιατρός ο  άμισθος» να θαυματουργεί καθημερινά.
Αφήνω  την  κ. Ελισάβετ  από  την  Θεσσαλονίκη να  μας διηγηθεί πως η  ίδια έζησε  την  παρουσία  της  Παναγίας  της  Γοργοϋπηκόου στην  ζωή της και  να μη  ξεχνάμε, το  θαύμα θέλει τάμα, θέλει θυσία. "Το δώρο  θέλει αντίδωρο"!

7146 - Μητροπολίτης Φώτιος Μοσχονησίων (1871 - 1 Οκτωβρίου 1930)


Ο κατά κόσμον Δημήτριος Μαρινάκης γεννήθηκε στην Κρήνη Αλα­τσάτων της Μ. Ασίας το 1871. 
Το 1920 ενεγράφη στην ιερά μονή Ξηροποτάμου.
Το 1926 προσήλθε στο ιερό Καρακαλλινό Κελλίον των Γαλατσάνων, που το αγιογράφησαν οι ίδιοι, του Γενεσίου της Θεοτόκου-Καρυών, απέναντι του πάνσεπτου Ιερού ναού του Πρωτάτου. Τον καλούσαν σε πολλές αγιορειτικές πανηγύρεις κι έκανε αρκετές χειροτονίες Αγιο­ρειτών πατέρων. Ήταν ελεήμων και αγαπητός αρχιερεύς, που αγάπησε ιδιαίτερα το Άγιον Όρος.
Ανεπαύθη την 1.10.1930 σε αυτό το Κελλί, όπου και ετάφη. Η κάρα του κατακίτρινη φυλάγεται εκεί μέχρι σήμερα, σημείο και αυτό του ενάρετου βίου του ταπεινού μητροπολίτου.

7145 - Σύναξις της Υπεραγίας Θεοτόκου της Γοργοϋπηκόου


Σύναξις της Υπεραγίας Θεοτόκου
της Γοργοϋπηκόου
1η Οκτωβρίου

7144 - Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης (†1360)
Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 1η Οκτωβρίου

7143 - Όσιος Γρηγόριος, ο Δομέστικος της Μ. Λαύρας (†1405)

Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 1 Οκτωβρίου
Ήταν σύγχρονος του οσίου Ιωάννου του Κουκουζέλη, ψάλτης άριστος, καλλίφωνος και ευλαβέστατος, δομέστικος στη Μεγίστη Λαύρα. Αξιώθηκε να λάβει ιδιοχείρως από τη Θεοτόκο χρυσό νόμισμα, όταν την παραμονή της εορτής των Θεοφανείων, αντί για το «Άξιόν εστιν», έψαλε το «Επί σοί χαίρει, Κεχαριτωμένη». Του είπε η Θεοτόκος: «Δέξαι σου το ψαλτικόν, ω Δομέστικε, και ευχαριστώ σοι πολλά». Το νόμισμα αφιερώθηκε στην εικόνα της δωρήτριας.

7142 - Όσιος Σάββας της Βύσερα (†1460)

Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 1 Οκτωβρίου
Ήταν υιός άρχοντα του Κασίν και από μικρός ασκήτευε στα διάφορα μοναστήρια της περιοχής Τβερ Ρωσίας. Το 1397, οι μοναχοί της μονής του Σάββα τον διάλεξαν ηγούμενό τους. Την εποχή αυτή ο όσιος πήγε για μεγάλο διάστημα στον Άθωνα και ασχολήθηκε με τη νοερά προσευχή. Οι εντυπώσεις του από το Άγιον Όρος έμειναν αλησμόνητες στην ψυχή του.
Όταν επέστρεψε στη Ρωσία, έζησε κρυμμένος μέσα στα δάση του Νοβγκορόντ. Μετά από μεγάλη άσκηση έλαβε χαρίσματα από τον Θεό, προοράσεως και θαυματουργίας. Ίδρυσε μονή, το 1418, παρά τον ποταμό Βύσερα, την οποία αφιέρωσε στην Ανάληψη του Κυρίου, και ανέβηκε σε στύλο, από τον οποίο κατέβαινε κάθε Κυριακή για να εκκλησιασθεί, να μεταλάβει και να διδάξει τα τέκνα του.